StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetIzašle snimke

Pogledajte kako Dodikova zastupnica vodi sjednicu: ‘Alo, momak, jes‘ čuo? Alo, bolan, prekini!‘

Piše PSD
22. studenog 2022. - 09:38

Prije tjedan dana održana je konstituirajuća sjednica parlamenta Republike Srpske nakon što je na nedavnim izborima pobijedio Milorad Dodik i njegova stranka SNSD, a opozicija iznijela niz optužbi za krađu glasova. No samu sjednicu zasjenila je zastupnica iz Dodikove stranke Nataša Radulović koja je predsjedala sjednicom. 

Radulović se zastupnicima obraćala s "ti". Posebno je do izražaja došlo njeno prepiranje s dva opozicijska zastupnika, Nebojšom Vukanovićem i njegovim stranačkim kolegom Đorđem Vučinićem, piše danas Index koji donosi i prijepisku sa sjednice.

"Biće prilike u narednim sjednicama i da razgovaramo i da se bijemo ako treba, ali dajte danas da ovo bude kako građani Republike Srpske zaslužuju", rekla je Dodikova zastupnica. 

No ona sama je "dostojanstvo" pokazala tako što se zastupnicima obraćala s "alo, momak, jes čuo", "prekini", "alo, bolan", "slušaj" i slično. 

Nakon što joj je Vukanović u jednoj od rasprava rekao da mu ne može oduzimati riječ, Radulović ga je prekinula.

“Dobro je, razumjeli smo se, ne mogu, otišo si s lijeve na desnu stranu. Ne može. Moraš ići pravo, poslije ćemo“, rekla je pa dala riječ Vučiniću. 

Nakon što je Vučinić rekao da mu vrati vrijeme, odgovorila je:

“Koliko ti treba? Pola sata? Dobro", rekla je na što joj je Vučinić odgovorio da ona zna koliko ima vremena.

"Pa moraš i ti znati. Novi si poslanik, morao si dosad znati, ako već hoćeš da diskutuješ i razgovaraš. Taaako je, u redu je, završili smo. Nemoj da duelišemo i diskutujemo. Ajmo, izvoli, po tački dnevnog reda. U protivnom nećemo zborit“, odgovorila je.

Na kraju njegovog govora kazala: “Hajde, mlad si, budi korektan, sve nam je jasno šta si htjeo reći. Kada izaberemo gospodina Stevandića, onda možeš da zboriš šta hoćeš. Komentarisaćeš kada bude izabran kako goj hoćeš".

Kad je Vukanović pitao kako će ga komentirati kad bude izabran, počela je odmahivati rukom. "Lako, lako, vrlo jednostavno", rekla je. 

U jednom navratu je Vukaviću je rekla: "Nemoj, života ti, budi čoek. Nemoj da galamiš ođe i da se obadaš! Sad ću te izbacit napolje."

A ovako je izgledao još jedan obračun Radulović s oporbenim zastupnicima:

"Vukanoviću, nemoj, zabran‘ću... Ajde, izvoli, da vi‘im šta je povreda poslanika? Ustani da te čujem, vrlo si simpatičan, ajde", rekla je, no ubrzo je ponovno eskaliralo. 

"Gos... Alo, bolan. Slušaj. Nemoj ti... Vrlo se lijepo obraćam, upravo onako kako se ti ponašaš. Nemoj, nemoj", rekla je Dodikova predsjedavajuća zastupnica oporbenom Vučiniću. 

Rječnik Nataše Radulović obiluje izrazima poput “ođe”, “kako goj”, “obadati” (vrpoljiti se, nemirno se kretati), ali i neispravno izgovorenim terminima poput “konstutativno”, piše Index.

18. travanj 2024 03:11