StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetRAZMJENA VATRE

Poduzetnicima prekipjelo i poručuju: ‘Jedine crne liste koje nam kao društvu trebaju su one s nesposobnim uhljebima‘ Analitičar: ‘Nema gornje granice za cijene, kruh može biti i 1000 kuna‘

Piše DV
6. siječnja 2023. - 15:57

Udruga Glas poduzetnika u petak se osvrnula na ideje vezane uz crne liste hrvatskih poduzetnika te inspekcije s potencijalnim novčanim kaznama zbog zaokruživanja cijena u eurima.

- Udruga Glas poduzetnika ovim se putem želi osvrnuti na sulude i nepromišljene ideje vezane uz crne liste hrvatskih poduzetnika te inspekcije s potencijalnim novčanim kaznama zbog zaokruživanja cijena u eurima.

Crne liste, ograničavanje cijena i uvođenje novčanih kazni u vrijeme inflacije i financijske nesigurnosti svakako nisu odraz demokracije. Koliko je nama poznato, živimo u državi koja ima tržišnu ekonomiju i gdje svaki poduzetnik samostalno određuje cijenu svog proizvoda/usluga ovisno o tome postoji li za njim potražnja.

image

Zadar, 060123.
Trgovci i kupci na gradskoj trznici pomalo se vec navikavaju na placanje u eurima.
Na fotografiji: jabuke.
Foto: Luka Gerlanc/CROPIX

Luka Gerlanc/Cropix

Tragikomično je da živimo u državi koja izravno napada poduzetnike zbog podizanja i zaokruživanja cijena, a sve to tijekom rapidnog povećanja cijena energenata, hrane, komunalnih davanja te konstantnom željom poduzetnika za podizanjem plaća svojih zaposlenika. Paljba vladajućih usmjerena na hrvatske poduzetnike, a koja mahom služi u populističke svrhe i za dobivanje jeftinih političkih poena, zasigurno neće uroditi nikakvim rezultatima. Tržište će se s vremenom, kao što imamo primjer i u drugim državama, stabilizirati, a tome ovakav pristup vladajućih može samo štetiti i usporavati ga.

Umjesto da se okrenu rješavanju gorućih problema našeg društva, a kojih ne manjka, kao što su neefikasno i korumpirano pravosuđe, nevjerojatno neefikasna birokracija, ogromni porezi i nameti, neefikasno zdravstvo i obrazovanje i sl., oni krivca za sve traže u onima koji su podigli cijene svojih proizvoda ili usluga.

Dosad od aktualne vlasti nismo vidjeli niti jednu reformu, ali zato prijetnje, napade i prozivanja poduzetnika, ponajviše kroz medije, gledamo gotovo svakodnevno. Jedine crne liste koje nama kao društvu trebaju su one s nesposobnim uhljebima koje desetljećima ‘nagrađujemo‘ za nerad i korupciju, za nezasitnost u pljački. No takvo što teško ćemo dočekati jer iziskuje političku hrabrost, dignitet i pritom ne podilaženje biračkom tijelu.

image
Luka Gerlanc/Cropix

vjedoci smo kako je ovih dana podizanje cijena proizvoda ili usluga pljačka, bezobrazluk i pohlepa, no kad to učini državna firma, to je promjena koja se morala dogoditi jer rastu troškovi i radnici trebaju veće plaće! Umjesto da se smanji stopa PDV-a, ukine većina parafiskalnih nameta, prestane oporezivanje dobiti koja se reinvestira, konačno podigne prag za ulazak u sustav PDV-a na 100.000 eura, drastično smanji broj državnih službenika te napravi reforma pravosuđa, poduzetnici - koji stvaraju i zapošljavaju - dobivaju prijetnje, napade i potencijalne kazne - stoji u priopćenju Udruge Glas poduzetnika.

Stručnjak za cijene u maloprodaji Slobodan Školnik i ekonomski analitičar Neven Vidaković u HTV-ovoj emisiji Studio 4, komentirajući poskupljenja nakon uvođenja eura, osudili su jučerašnje kritike vladajućih upućene trgovcima koji su po njima neopravdano povisili cijene, poručujući da dizanje cijena na slobodnom tržištu nije zabranjeno.

image

Sovici, 050123.
Cijene u Hercegovini nakon sto je Hrvatska usla u Schengen i presla na Euro.
Na fotografiji: kava u Gorici kosta 1,5 KM ili 0.80 Eura.
Foto: Nikola Vilic/CROPIX
Slobodna Dalmacija

 

Nikola Vilic/Cropix

Školnik je rekao da poskupljenja imaju "neke sitne veze s uvođenjem eura" te da je nesretna okolnost da euro uvodimo u trenutku visoke inflacije. Dodao je kako se trgovci ne trebaju bojati jer cijene dižu po zakonu.

- Nema nikakve zabrane dizanja cijena. Vi kruh sutra možete dignuti na 1000 kuna, nema nikakvog ograničenja. Jedino ograničenje je slobodno tržište. Prema tome, ta hajka i galama je čisti PR - poručio je Školnik.

Vidaković je rekao da je poskupljenje kristalno jasna poruka Vladi koliko ih netko shvaća ozbiljno.

- Da su svi vjerovali u ono što je Vlada pričala, onda do poskupljenja ne bi došlo - izjavio je za HRT.

 

 

30. ožujak 2023 04:23