StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetObitelj u suzama

Platili kaparu za stan, a od zgrade 10 godina nema ni temelja. Očajni su, novac im treba za liječenje sina

Piše Mirela Goreta/sd
17. siječnja 2023. - 21:00

Te 2013. godine, kad su mnogi Hrvati grcali u ponoru recesije i bježali glavom bez obzira iz Lijepe naše, a zaduženi u švicarcima padali poput čunjeva na traci za kuglanje i bili prisiljeni prodavati stanove u bescjenje kako bi izišli iz dužničkog ropstva, trebao je to biti posao iz snova – kupac Ivica Mlačić iz Vinišća u općini Marina i investitor Mislav Karamatić iz Dobrodola, naselja u zagrebačkim Sesvetama, potpisali su predugovor o kupoprodaji nekretnine u Splitu. Karamatić, ovlašten od tvrtke "Izolater" d.o.o., ishodio je u to vrijeme lokacijsku dozvolu na svoje ime za gradnju zgrade na splitskim Pujankama, na čest. zemlje 4122/11, 4120/2 i 4122/1 K.O. Split, u kojoj je obitelj Mlačić trebala postati vlasnik stana na sedmom katu, označen brojem 21, ukupne površine 53,85 m², za kupoprodajnu cijenu u protuvrijednosti od 1150,00 eura po četvornome metru, što ukupno iznosi 61.927 eura. Usporedbe radi, u Splitu su se tada stanovi u novogradnjama na susjednim Mejašima prodavali za više nego dvostruke iznose po kvadratu, piše Slobodna Dalmacija.

Bila je to više nego primamljiva ponuda u vrijeme kad su se stanovi u novogradnjama s urednim i gotovim papirima u susjednom Solinu nudili i za do 2000 eura po četvornome metru. No ipak je u pitanju Split, doduše rubni dio grada, ali još uvijek je Split i Mlačićima, kojima je potrebna blizina zdravstvenih ustanova, nužna adresa stanovanja zbog njihova mlađeg sina, oboljelog od cerebralne paralize. Njihov teško bolesni 11-godišnji sin, naime, zbog motoričkih i verbalnih problema svakodnevno je tada, što čini i danas, morao obavljati specijalne vježbe, a u to su vrijeme Mlačići u Splitu, gdje je Ivica, glava obitelji, i radio, bili podstanari. Sin mu je prošao nekoliko operacija, uz to su mu redovito nabavljali skupe lijekove iz inozemstva i plaćali ih po nekoliko tisuća eura.

image

Obitelj Mlačić trebala je postati vlasnik stana na sedmom katu, ukupne površine 53,85 m² 

Vladimir Dugandžić/Cropix

Predugovor je potpisan 2. srpnja 2013. godine u prostorijama splitske agencije "Globus nekretnine", a kupac Mlačić dao je kaparu od 20.000 eura, trećinu iznosa stana. Investitor Mislav Karamatić je, u nazočnosti svojega oca Ante, iskusnog građevinara iz Sesveta, tada potpisao stavku: "Ako prodavatelj iz bilo kojeg razloga bude isključivo odgovoran što do ostvarenja kupoprodaje nije došlo, u ugovorenom roku od dvije godine, dužan je kupcu po isteku ugovorenog roka vratiti primljeni iznos uvećan za zakonsku zateznu kamatu." Rok za predaju stana istekao je 2. srpnja 2015. godine.

Gradnja zgrade na Pujankama, pogađate, do danas, gotovo deset godina nakon potpisanog, kaparom podebljanog predugovora, nije ni počela. Mlačići su ostali bez stana i kapare od 20.000 eura, koju im je investitor, presudom Općinskog građanskog suda u Zagrebu, dužan vratiti još od 30. listopada 2017. godine uz zakonske zatezne kamate. A danas im je više nego ikad potreban novac jer sina vode na liječenje u Poljsku. U međuvremenu su kreditom kupili drugi stan i rasprodali sve što su imali za sinovljevo liječenje, govori nam Ivana Mlačić, Ivičina supruga, koja je u očaju pokucala na vrata naše redakcije jer im je to, veli, još jedino preostalo kako bi došli do svojega novca.

– Do informacija o predmetnom stanu došli smo u agenciji "Globus nekretnine" gospodina Nikše Kljenka. On nam je garantirao da će ta zgrada biti izgrađena jer je isti investitor prethodno u roku izgradio poslovnicu Erste banke u Splitu. Cijena stana bila je privlačna, nama prihvatljiva, a zbog svega navedenog, činjenice da smo predugovor potpisivali u ovlaštenoj agenciji, nismo imali razloga sumnjati. Tražili su 30 posto kapare, možda smo se malo zaletjeli jer je u pitanju trećina iznosa stana, ali računali smo da će se gradnja realizirati – govori Ivana Mlačić, te dodaje da im je obećan početak gradnje te jeseni. Teren se, kaže, od tada samo jednom očistio, investitor je, koliko joj je poznato, s Gradom Splitom pregovarao da se izmjesti neka cijev na parceli i sve je u startu zapelo. Iako je predugovor potpisao Mislav Karamatić, s njom i suprugom o gradnji je redovito razgovarao njegov otac Ante.

– Sin je samo došao potpisati predugovor, ali otac je cijelo vrijeme bio tu. Kad smo vidjeli da od gradnje nema ništa, počeli smo zvati Antu Karamatića i tražiti povrat kapare. Rekao je da će vratiti novac ako se stvar ne riješi u dvije godine. Nekoliko puta smo se i našli, uvijek je bilo u stilu "sad ćemo, za 15 dana, za mjesec dana...". Gospodin Ante Karamatić tada je živio u velikom stanu na vrhu Erste banke, čiju je poslovnicu prethodno gradila njegova tvrtka, čak smo se i tamo jednom našli. Uvijek smo zvali njega, sina smo vidjeli samo jednom, na potpisivanju ugovora. I uvijek je govorio da će vratiti. Ali nikako do novca – prisjeća se Ivana mučnog razdoblja natezanja s investitorom i podizanja tužbe 4. prosinca 2015., kojom su putem splitskog odvjetničkog društva Babić&Babić zatražili povrat dvostruke kapare u iznosu od 40.000 eura sa zakonskom zateznom kamatom.

No sudac Hrvoje Vučić s Općinskog građanskog suda u Zagrebu odbio je povrat dvostruke kapare uzevši u obzir činjenicu da je investitor, što je potkrijepljeno dokumentacijom, dopisujući se s Gradom Splitom i Vodovodom i kanalizacijom d.o.o., "poduzimao određene radnje u vidu traženja da se pristupi izmještanju određenih vodovodnih i drugih cijevi kako bi se moglo pristupiti izgradnji predmetne zgrade".

– Nemoguće je i ne želim vjerovati da ne možemo do svojega novca. Sada se kod hotela "Globo" prodaju dva poslovna prostora Karamatićevih, koji valjda nemaju ništa na sebi, pa mi zato ne možemo naplatiti u ovom slučaju za njih vjerojatno smiješnih 20.000 eura, a nama je potreban novac za sinovljevo liječenje. Sve smo rasprodali za njegovo zdravlje – Ivanine oči pune se suzama, a glas postaje tiši. Nemoćna je jer radi samo suprug, a imaju stambeni kredit i još jednog, hvala Bogu, zdravog, starijeg sina. I sve što im treba je – njihov novac.

image

Dokumentacija obitelji Mlačić

Joško Šupić/Cropix

A do njega će, kako trenutno stoje stvari, u ovom trenutku teško doći. Mislav Karamatić, potpisnik predugovora, ovlašteni investitor od tvrtke "Izolater" d.o.o., kazao nam je kako mu je zgrada na Pujankama uništila život i unijela razdor u obitelj, zbog čega danas nema nikakav odnos s ocem. Bio je, rekao nam je, naivni mladac koji je potpisivao ono što mu je otac, iskusni građevinar, govorio. Sportaš je i fakultetski obrazovan i nikada u životu nikoga nije namjerno prevario. Ta "prokleta zgrada na Pujankama" koštala ga je zdravlja, baš kao i njegova oca, na kojega nas je uputio. U podužem telefonskom razgovoru dao nam je do znanja kako je spreman odraditi sve ono što je po zakonu dužan. Svjestan je da kao potpisnik predugovora snosi odgovornost zbog potpisa, iako, realno, sporna kapara nikada nije završila u njegovim rukama ("novac su uzeli moj tata i njegov partner"), nego je ušla o ogroman trošak do sada nerealiziranog građevinskog projekta u koji je već "ulupano" 500-600 tisuća eura gotovine, a koji će, vjeruje, uskoro, nakon desetogodišnih peripetija, postati realna stvar. Što se tiče obitelji Mlačić, ustvrdio je kako s pojavom problema oko projekta nisu htjeli surađivati, tražili su jednokratni povrat kapare, ne pristajući na obročno plaćanje poput jedne druge obitelji, kojoj je novac u cijelosti vraćen. A onda je cijela priča završila na sudu i "sad smo tu gdje jesmo", uključujući i zatezne kamate. Novac ni sada nije u mogućnosti vratiti, ali hoće, pa ako treba, u konačnici i riješiti stvar kreditom usprkos činjenici što i sam ima obitelj, kojoj je dužan osigurati egzistenciju. Od odgovornosti ne bježi, ali traži još malo strpljenja. I čeka da se cijela ta zavrzlama s projektom na Pujankama riješi u ovoj godini.

– Mislav s cijelom tom pričom nema veze – bilo je prvo što nam je rekao njegov otac Ante Karamatić, koji stoji iza projekta gradnje stambene zgrade na Pujankama. Mislav je, objašnjava, u cijeloj ovoj priči na sudu završio sam zato što je mislio kako će, s vremenom, do tada uspješan građevinski i investicijski posao prebaciti na sina. S obzirom na to da ima i geler u nozi, u to vrijeme smatrao je kako je vrijeme za povlačenje i odlazak u mirovinu, pa ga je polako počeo uvoditi u posao.

– Ali onda se s tim projektom na Pujankama zakompliciralo, počevši od projektanata, koji mi nisu rekli da pristupna cesta, koju je trebalo napraviti do zgrade, na sebi ima sedam ili osam povrata. Riječ je o više od 30 obitelji s kojima sam rješavao stvar pet, šest godina, gurao ostavinske rasprave i plaćao odvjetnike. Grad Split, koji oko te parcele ima 36.000 kvadrata, baš boli briga hoće li povrata biti i kad će ga biti. Oni imaju nalog iz Ministarstva o zahtjevima za povratom, ali godinama, još od 1997., ništa ne pokreću. S druge strane, podnositelji tih zahtjeva nisu zainteresirani za njihovo rješavanje jer treba plaćati geodeta i sl. Ja sam se morao toga prihvatiti i to sam radio pet godina. U tom razdoblju, primjerice, godinu i pol nitko nije radio u tom gradskom odjelu. Mislim da je to bilo u vrijeme gradonačelnika Baldasara... Sve je to usporavalo proces s projektom – započinje priču Ante Karamatić. Odmah se nadovezuje i na slučaj obitelji Mlačić, pa, nakon potvrde o nekoliko razgovora na temu rješavanja problema, spominje Željkovu prijetnju. Da se i njima prijetilo, ustvrdila je i Željkova supruga Ivana, a što je uistinu bilo, znaju samo oni. Činjenica je da je taj težak, posljednji usmeni kontakt između Željka Mlačića i Ante Karamatića u potpunosti zakočio put ka mirnom rješavanju spora, zbog čega je slučaj završio na sudu s pozitivnim ishodom za obitelj Mlačić.

image

Mislav Karamatić, potpisnik predugovora, kaže da mu je zgrada na Pujankama uništila život i unijela razdor u obitelj

Vladimir Dugandžić/Cropix

– Tu ništa nije upitno. Ja sam taj novac uzeo i potrošio ga. I ja ću ga vratiti. Samo moram napomenuti još nešto oko projekta. Napokon sam, što mogu i dokazati, 2020. sve očistio na tom zemljištu. Poslije toga nastupio je lockdown, a nakon toga sam ja u godinu i pol dana imao četiri operacije na abdomenu, dvaput su mi vadili van cijelu utrobu. Počeo sam funkcionirati lani u listopadu... Da vam budem iskren, uzdam se u zdravlje da ću to početi raditi ove godine i da ću, čim to krene, ovaj problem vrlo brzo riješiti. Gospodu Mlačić nisam poznavao do svega ovoga. Dobio sam lokacijsku dozvolu, javila mi se agencija za prodaju i našla ta dva kupca. Mlačići su me tužili, ali na sud sam donio lokacijsku dozvolu i dokazao da tu nema ni "p" od prijevare. Namjera građenja bila je stopostotna. Na sudu sam rekao: "Dužni smo, uzeli smo, vratiti se mora, ali trenutno se vratiti ne može" – izričit je Ante Karamatić. No problemi su, kaže, tražili godine i godine rada i njihovo rješavanje. Spreman je s Mlačićima i razgovarati, ali trenutno ne može zbog svojega zdravstvenog stanja, a nema ni novca za putovanje, koje uključuje prijevoz i tjedan dana boravka u Splitu.

– Nadam se da ću do ljeta početi raditi i onda bih taj novac brzo mogao vratiti. Doduše, i ta je agencija od tih 20.000 eura uzela 1500 eura svoje provizije, ali okej, ja sam uzeo svih 20.000 i nema daljnje priče. Moj je Mislav sada razgovarao s obitelji Mlačić, rekao je da će otići par dana u Split i smiriti tenzije. Ja stvarno imam volju i želju vratiti taj novac. Dužan jesam, vratit će to Ante, ali trenutno ne mogu. Mislio sam onda pokušati dogovoriti na rate, a sada ne mogu ni to jer ne privređujem ama baš ništa – naglasio je Ante Karamatić.

Ante Karamatić: Ta bi se zgrada morala početi graditi u ovoj godini

– U fazi sam ponovnog prikupljanja suglasnosti za taj projekt na Pujankama, 80 posto već je prikupljeno. Tako to kod nas funkcionira, čekaju se mjesecima. Uzeo sam i partnera da mi bude lakše, da ide on u Split kad je potrebno, a ne ja. Sin već radi u drugoj firmi, on s tim nema nikakve veze. Potpisivao je ono što sam mu govorio... Po svim relevantnim stvarima, ta bi se zgrada morala početi graditi u ovoj godini. Imamo i neke pregovore s fondom o financiranju, bit ću puno pametniji u veljači. Kojim fondom?! Ne mogu o imenima... Imao sam pismo namjere Zagrebačke banke, koja je trebala pratiti cijeli projekt, ali sam u jeku korone od njih dobio obavijest kako nema ništa od kredita dok se pandemija ne smiri. Imam 60 godina i ono što mi se zadnjih deset godina izdogađalo naučilo me je da više ništa ne smijem obećati dok mi ne bude u rukama – kaže Ante Karamatić, navodeći kako smatra da oko pronalaska financijskog partnera u gradnji stambene zgrade na Pujankama ne bi smjelo biti problema.

– Još uvijek vlada velika potražnja za stanovima, premda svi malo čekaju kako će izgledati priča s eurima. Ali toliko me je sve ovo ispeklo u zadnjih deset godina... Prodao sam roditeljsku kuću u Stanićima kako bih projekt mogao dovesti do građevinske dozvole. Uložio sam sve što sam imao i meni puno toga u životu ovisi o cijeloj toj priči – kaže Ante Karamatić.

Njegova tvrtka "Conditor" d.o.o. za graditeljstvo, trgovinu i usluge je u stečaju, a prije dvije godine osnovao je "Conditor KARAMATIĆ" j.d.o.o. za usluge.

Agencija koja je posredovala: ‘Oštećeni smo svakako...‘

Mlačići su pokušali ostvariti povrat kapare preko agencije "Globus nekretnine" jer njezina vlasnika Nikšu Kljenka također, zbog uloge posrednika, smatraju odgovornim u cijeloj priči.

-–Mi smo najprije mirnim putem pokušavali riješiti stvar između gospode Mlačić i Karamatić, a na kraju smo obitelji Mlačić i platili s 1000 eura odvjetnika za rješavanje tog slučaja. Nisam vidio presudu, ali znam da je donesena u korist obitelji Mlačić. Sve je napravljeno po zakonu, a zakon kaže da posrednik nije odgovoran za ugovorom preuzete obveze nalogodavca. Mi smo, s naše strane, napravili sve što smo mogli – kazao nam je Nikša Kljenak, navodeći kako nije stranka u postupku i nema pravo daljnjeg komentiranja.

Nije htio otkrivati ni je li u ovom slučaju možda oštećena i njegova agencija niti je li bilo još stranki koje su imale isti problem s Karamatićima.

– Oštećeni smo svakako, čim me vi zovete. Ponavljam, posrednik ne smije bez suglasnosti nalogodavca odavati povjerljive informacije.

Iz dana u dan trudimo se približiti naš sadržaj vašim potrebama, Slobodna Dalmacija je tu za vas i zbog vas. Molimo vas stoga da izaberete jedan od ponuđenih odgovora i podijelite s nama mišljenje o članku koji ste upravo pročitali.

20. travanj 2024 03:44