StoryEditorOCM

Plaće i mirovine u rujnu će biti napisane i u eurima, a iznosi u novoj valuti mnoge bi mogli izdeprimirati. Evo kako se točno zaokružuju cifre kod preračunavanja iz kuna u eure

Piše Sanja Stapić /sd
16. kolovoza 2022. - 10:17

Prvi put ćemo vidjeti plaće i mirovine izražene u eurima idućeg mjeseca, kad će sve isplate za kolovoz morati biti iskazane u kunama i eurima.

Dvojno će se morati iskazati ukupan iznos isplaćen radniku ili umirovljeniku na račun ako se ta primanja isplaćuju nakon 5. rujna.

Još samo četiri plaće i mirovine primit ćemo u kunama, posljednju kunsku isplatu primit ćemo u prosincu za studeni ove godine, a u siječnju iduće godine sve isplate bit će u eurima.

I ovako se žalimo da plaće i mirovine nisu bogznašto, a u eurima djeluju još slabašnije jer se uglavnom broje u stotinama, a ne u tisućama.

Prosječna mirovina 404 eura

Prosječna plaća, koju većina zaposlenih ni ne vidi jer zarađuje manje od 7690 kuna, iznosit će 1020,64 eura, dok će medijalna plaća od 6490 kuna iznositi 861,37 eura, a ta plaća sve zaposlene dijeli na dvije jednake skupine, od kojih jedni primaju manje, a drugi više od medijalne plaće.

Umirovljenici koji imaju sreću i primaju prosječnu mirovinu od 3050,61 kunu, koliko je iznosila za onih 953 tisuće umirovljenika u Hrvatskoj koji su je stekli na temelju Zakona o mirovinskom osiguranju i bez međunarodnih ugovora, u rujnu će vidjeti da se radi o 404,88 eura.

Čak 456 tisuća umirovljenika prima manje od te prosječne mirovine, dok njih 142 tisuće prima mirovine manje od 2000 kuna ili 265,44 eura. Prosječna mirovina 687 saborskih zastupnika i ministara teška je koliko 3,5 prosječnih mirovina umirovljenika. Umirovljeni zastupnici prosječno primaju po 10.688,74 kune mirovine, što je 1418,64 eura.

image
Dusko Marusic/Cropix

Svi koji sada iskazuju cijene u eurima rade to dobrovoljno, a od 5. rujna starta obvezno dvojno iskazivanje svih cijena i traje do posljednjeg dana iduće godine. Obveza dvojnog iskazivanja cijena i ostalih vrijednosti ključna je mjera za sprječavanje neopravdanog povećanja i neispravnog preračunavanja cijena, a trebala bi ljudima omogućiti da se lakše priviknu na cijene i druge novčane iskaze vrijednosti iskazane u euru.

Za preračunavanje kuna u eure koristi se isključivo fiksni tečaj konverzije od 7,53450 kuna za euro u punom brojčanom iznosu s pet decimala.

Nakon preračunavanja kuna u eure, dobiveni rezultat zaokružuje se na dvije decimale s točnošću od jednog centa na temelju treće decimale, tako da druga decimala ostaje nepromijenjena ako je treća decimala manja od pet. Ako je treća decimala jednaka ili veća od pet, druga decimala zaokružuje se na viši cent.

Iznimke od dvojnih cijena

Obveza dvojnog iskazivanja cijena odnosi se na poduzeća, trgovine, banke, tijela državne uprave i poduzeća iz javnog sektora, odnosno sve one koji su u izravnom odnosu s potrošačima. Osim na račune u trgovinama, kafićima, račune za komunalne usluge, porezna rješenja, cjenike i kataloge, promotivne materijale na internetskim stranicama, dvojno iskazivanje primjenjivat će se i u izvješćima o isplati plaća, mirovina, socijalnih naknada, stanju bankovnih računa, štednje, kredita, izvješća o vrijednosti udjela u investicijskim i mirovinskim fondovima...

image
Afp

Također, na vidljivom mjestu u prodajnom prostoru i mjestu pružanja usluga treba biti istaknut i fiksni tečaj konverzije. Osim što ukupan iznos računa treba biti iskazan u objema valutama, na računu će biti potrebno navesti i fiksni tečaj konverzije. Dvojno iskazivanje ne obuhvaća trgovačke ugovore, račune između poslovnih subjekta, interne račune te razne evidencije i izvještaje koje će biti potrebno slati javnim tijelima...

Predviđene su i iznimke od dvojnog iskazivanja cijena, koje vrijede za taksimetre, toteme i panele benzinskih crpki, Hrvatskih autocesta... ali se prilikom izdavanja računa cijena mora dvojno iskazati, u kunama i eurima. Automati i samoposlužni uređaji izuzeti su od obveze dvojnog iskazivanja, ali ako se na njima može dobiti račun, on mora biti dvojno iskazan.

ŠTO JE S MIROVINSKIM FONDOVIMA?

Uvođenje eura neće utjecati na imovinu na osobnom računu u obveznom mirovinskom fondu jer se osobni računi vode u obračunskim jedinicama.

U razdoblju dvojnog iskazivanja na potvrdama i izvješćima, dvojno će se prikazivati novčani iskaz neto vrijednosti imovine mirovinskog fonda i vrijednost obračunske jedinice u svim slučajevima kad ih mirovinsko društvo javno objavljuje ili ih na drugi način čini dostupnim članu mirovinskog fonda. Prema svakom će se članu dvojno iskazivati ukupni saldo na njegovu računu, u svim slučajevima kad se saldo dostavlja ili čini dostupnom članu mirovinskog fonda.

Prilikom stjecanja uvjeta za ostvarivanje prava na mirovinu, u informativnom izračunu mirovine koji članu obveznog mirovinskog fonda dostavlja Središnji registar osiguranika dvojno će se iskazivati ukupni iznosi za sve modele isplate mirovine, kao i svi iznosi u informativnom izračunu mirovine koji mirovinsko društvo dostavlja članu dobrovoljnog mirovinskog fonda.

BEZ DVOJNIH CIJENA U KIOSCIMA I TRŽNICAMA

Iznimke od obveze dvojnog iskazivanja cijena vrijede za prodaju putem automata, na kioscima, na štandovima i klupama na tržnicama i izvan tržnica, unutar trgovačkih centara i ustanova, za pokretnu prodaju, u proizvodnom objektu obiteljskog poljoprivrednog gospodarstava i privatnog iznajmljivača koji pruža ugostiteljsku uslugu u domaćinstvu, prigodnu prodaju na sajmovima i izložbama...

Iznimke vrijede i za slučajeve kad bi dvojno iskazivanje uzrokovalo nerazmjerne troškove, kao što su reklamni cjenici na ulazu benzinskih crpki, fiksni paneli i ostali fiksni stupovi s iskazanom cijenom, agregati i električne punionice, taksimetri, TV sučelja u svrhu prodaje usluga, zasloni blagajni i samoposlužni uređaji za prodaju roba i usluga, kuponi za popuste, kuponi u vrijednosti vraćene robe, uređaji za samoočitavanje cijena u trgovini, igre na sreću, zabavne igre, cijene zrakoplovnih karata te cijene na vagama i naljepnicama s vaganim bar-kodom.

Poštanske marke, frankirane markice, državni biljezi, lutrijske igre s unaprijed utvrđenim rezultatom, kuponi za popust, kuponi u vrijednosti vraćene robe, ambalaža s iskazanim piktogramom povratne naknade, prepaid bonovi, vrijednosne kartice, poklon-kartice, knjige i druge periodičke publikacije, službeni obrasci i tiskanice, koji su bili tiskani ili u prodaji prije uvođenja eura i na kojima su cijene u kunama, koriste se i nakon uvođenja eura do potrošnje zaliha, uz primjenu fiksnog tečaja konverzije.

No ukupni iznosi na računima za ove proizvode moraju se dvojno iskazati, u kunama i eurima.

25. travanj 2024 04:28