StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetDva mjeseca u Africi

Pernar ne odustaje, zambijski novinar potvrdio: ‘Da, dokument je autentičan. Svjedočit će protiv Hrvata!‘

Piše Goran Penić/JL
13. travnja 2023. - 17:19

Ivan Pernar, bivši saborski zastupnik Živog zida, koji već gotovo dva mjeseca boravi u Zambiji jer želi svjedočiti protiv Hrvata koji su nakon posvojenja kongoanske djece u prosincu prošle godine uhićeni zbog sumnji za pokušaj trgovine djecom i krivotvorenje dokumentacije o posvojenju, bit će svjedok Državnog tužiteljstva Zambije u ovom postupku.

Pernar je dokument iz kojeg je vidljivo da je svjedok tužiteljstva objavio na svojem Telegram kanalu, a na svom Facebook profilu prenio ga je i Velimir Bujanec, urednik i voditelj Bujice. Autentičnost dokumenta potvrdio nam je zambijski novinar Stafrance Zulu.

- Dokument je autentičan. Pernar je jučer imao brifing za novinare na Visokom sudu u Ndoli – kaže Zulu.

Iz onoga što se može pročitati na Pernarovu Telegram kanalu, dokument mu je zambijsko tužiteljstvo izdalo kao "ispričnicu" hrvatskom sudu, gdje se trebao pojaviti na ročištu, ali budući da je u Zambiji, bio je spriječen.

Pernar tako piše da je zagrebački sud sazvao ročište u predmetu starom osam godina, te da mu je odvjetnik rekao kako je sutkinja bila jako iznenađena što se nije pojavio, da nije znala da je u Zambiji jer "ne čita medije".

"Tu je valjda bila i moja greška što sam precijenio sud smatrajući da ipak prate i da znaju da sam u Zambiji, a samim time i da treba ročište odgoditi, ali sam se prevario. Pitala je zašto sam tamo, na što joj je odvjetnik rekao da sam tamo na zahtjev Zambijskog tužiteljstva u procesu vezanom za trgovinu djecom. Međutim, sutkinja nije vjerovala na riječ, pa je pitala mog odvjetnika ima li kakav dokaz o tome, na što joj je on odgovorio da naravno da ima i dao joj", piše Pernar.

U dokumentu koji je objavio, a koji potpisuje viši državni tužitelj Mahape Libakeni, a koji je datiran na 12. travnja, pojašnjava se "status gospodina Ivana Pernara".

"Molim vas zabilježite da je gospodin Ivan Pernar trenutno svjedok u slučaju Damira Magdića i osmero ostalih pred Visokim sudom u Zambiji u Ndoli. Devetero optuženih se tereti za pokušaj krijumčarenja koji je u suprotnosti s člancima 3. i 13. Zakona o zabrani krijumčarenja ljudi, broj 11. iz 2008. po zakonima Zambije", piše u dokumentu.

Također se navodi kako će se slučaj vrlo brzo raspraviti pred sucem u Ndoli, da je Pernar zato u Zambiji "u svrhu svjedočenja na saslušanju u ovom slučaju i potreban je ovdje dok se slučaj ne zaključi".

19. travanj 2024 23:55