StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetOVO JE HRVATSKA METEOROLOGIJA ČEKALA DESETLJEĆE

Pelješac spojen s ostatkom zemlje, prvi put u povijesti cjelokupna hrvatska obala, more i otoci pokriveni radarskim podacima

Piše dv
20. listopada 2022. - 09:55

Instalacijom antene i kupole na posljednjem, trećem po redu, suvremenom meteorološkom radaru na hrvatskom dijelu Jadrana i krajnji jug Hrvatske bit će pokriven radarskim mjerenjima, objavio je Državni hidrometeorološki zavod.

Nakon što su ove godine na lokacijama Debeljak kod Sukošana te vrh Goli kod Labina pušteni u rad radari na hrvatskoj obali, instalacijom trećeg C-band Doppler meteorološkog radara na vrhu Uljenje na Pelješcu ostvarit će se preduvjeti da po prvi put u povijesti cjelokupna hrvatska obala, more i otoci budu pokriveni radarskim podacima.

Modernizacija motriteljske mreže, posebice izgradnja mreže meteoroloških radara, koju Državni hidrometeorološki zavod provodi projektom METMONIC, dodatno će unaprijediti važnu ulogu koju DHMZ ima u sustavima ranog upozorenja na ekstremne vremenske i hidrološke pojave te klimatske uvjete, ali i podršku koju daje gospodarstvu, turizmu te prilagodbi

Pouzdani podaci i informaciju ključni su za praćenje klime, pripremljenost na posljedice klimatskih promjena kao i za preciznije sustave prognoziranja i upozoravanja koji mogu ublažiti razorne posljedice vremenskih i klimatskih ekstrema. Veliki tehnološki iskorak DHMZ, omogućen projektom METMONIC, osigurat će tijelima javne vlasti, donosiocima mjera, strategija i politika te u konačnici svim građanima Republike Hrvatske dostupnije i kvalitetnije informacije o vremenu i klimi te prognozama i upozorenjima. To će značajno doprinijeti boljem gospodarskom razvoju Hrvatske, jer gotovo četvrtina našeg gospodarstva temelji se na sektorima koji su najizloženiji klimatskim promjenama i prirodnim nepogodama, poput energetike, prometa, poljoprivrede i turizma. Kvalitetna i suvremena motriteljska mreža, posebice mreža meteoroloških radara, rezultirat će i efikasnijim upravljanjem rizicima klimatskih promjena te, najvažnije, zaštiti i spašavanju ljudskih života, poručila je glavna ravnateljica DHMZ-a, dr. sc. Branka Ivančan-Picek.

19. travanj 2024 02:09