StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetneumski šoping

Pazite što nosite preko granice kako ne biste platili paprenu kaznu! Med i jaja u Hrvatsku mogu ući samo pod ovim uvjetom, a na meso nemojte ni pomišljati

Piše dv
4. kolovoza 2022. - 22:12

Za 15 kilograma kupusa preko granice kazna od 5 tisuća kuna. Deset konzervi paštete jednu su putnicu skupo koštale, tri tisuće kuna. A za pet litara rakije u prtljažniku slijedi kazna od 7100 kuna. Pa putnici vrlo dobro paze što će ponijeti, piše Bild.ba, a prenosi Slobodna Dalmacija.

Poznato je da Hrvati već godinama idu preko granice kako u Neumu obavili spizu. 

“Kupuju sve namirnice koje se smiju kupovati, od deterdženata, slatkiša, piva… Naravno ne smiju kupovati sireve i meso jasna stvar da to i ne kupuju”, kazao je Mirko Prović, vlasnik trgovine u Neumu.

Preko granice je dopušteno prenijeti jednu litru žestokog pića, četiri litre vina i čak 16 litara piva. Meso i mliječni proizvodi iz trećih zemalja ne smiju na teritorij EU, a svo povrće mora imati certifikat. Preko granice smiju med i jaja, ali samo ispod dva kilograma. 

“U većinu slučajeva je to ako prođe prođe, ali ima dosta toga iz neznanja. Pokušavamo informirati javnost kako preko naših Internet stranica tako i dijeljenjem letaka kroz putnički promet”; objašnjava Tomislav Katić, predstojnik Graničnog carinskog ureda Stara Gradiška.

Carinici su tako ove godine zaplijenili vise od milijun komada cigareta, 5 tisuća litara alkohola, 6 i pol tona mesa, 4 i pol tona mliječnih proizvoda, 5 tona voća i povrća i 800 kilograma meda. Za to su izrekli 4600 kazni u iznosu od 53 milijuna kuna. S ulaskom u Schengen carinska pravila, kao i kazne ostaju iste.

“Ulaskom Republike Hrvatske u Schengen neće se ništa promijeniti što se tiče rada carinske uprave”, potvrdio je Katić.

 

17. travanj 2024 23:26