StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetUGOSTITELJI UTUČENI

‘Ovo nema smisla. Goste nabrajamo na prste jedne ruke, a u trgovačke centre dolaze tisuće ljudi‘

Piše jutarnji list
26. studenog 2020. - 17:18
Krešimir Kuna suvlasnik je tvrtke koja u Osijeku ima dva restorana i salu za svatove. Od subote su praktički zaključani, jer, kako nam kaže, iskustva proljetnog zaključavanja govore da od dostava „nema previše kruha.“

- Prije svega želim reći da sam svjestan činjenice kako se nešto mora poduzeti, jer epidemiološka slika nije dobra. Znam da i u Vladi i oko nje sjede pametni ljudi, koji traže najbolja rješenja, ali na kraju priče kada sve vidimo dolazim do zaključka kako neke mjere nemaju nikakvog smisla. Naime, potpuno mi je nevjerojatno da se zatvaraju svi ugostiteljski objekti, a ostavljaju raditi trgovački centri. U našem lokalima okuplja se broj ljudi koji se broji na prste ruku ili 20, 30, 40, a u trgovače centre ih dolazi na tisuće. Posebno je u tom smislu besmisleno zatvaranje automat klubova i casina. No, odluka je donesena i na nama je da joj se prilagodimo – kaže Kuna, a u njihovom slučaju to znači da će prvenstveno pokušati zadržati svih 37 zaposlenih iako je svjestan da će to biti jako teško, gotovo neizvedivo, donosi Jutarnji list.

- Čekamo i da nam kažu koje su kompenzacijske mjere. Osim toga, uvjeren sam da ovo neće završiti 21.12., nego da će potrajati do proljeća, a mi do tada trebamo plaćati najmove, režije, kamate na kredite za koje nam je odobren moratorij..., ali i razliku plaće djelatnicima za koje znamo da vrijede više od onoga što država daje kao nadoknadu. Znam da nije realno da nam država da ni 50 posto izgubljenog prihoda, a kamoli više, no držim da bi trebali razmisliti o smanjenju ili privremenom oprostu nekih fiskalnih i parafiskalnih nameta, da se odreknu ili smanje neka svoja potraživanja poput PDV-a, poreza na pića..., da si i mi možemo raditi kalkulacije i pripremati se za postkorona vrijeme – istaknuo je Kuna, donosi Jutarnji list.
19. travanj 2024 22:00