StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetjezivi krvavi pir

Ovo je monstrum koji je u Cetinju ubio desetero ljudi, među njima i dvoje djece, prije nego što je i sam stradao u pucnjavi; Poznat je i motiv sumanutog pohoda bivšeg člana Socijaldemokrata Crne Gore ...

Piše JL/DV
12. kolovoza 2022. - 22:37

I patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije izrazio je sućut stanovnicima Cetinja i građanima Crne Gore, kao i premijeru i Vladi te zemlje, povodom nezapamćene tragedije koja ju je danas pogodila.

- Molimo se za obitelji i rodbinu stradalih, da im Gospodin pošalje utjehu i snagu da ove teške dane stradanja iznesu s vjerom i nadom u sveopće uskrsnuće, koje je Krist podario svakom čovjeku. Neka Gospod, molitvama Svetog Petra Cetinjskog Čudotvorca, daruje snagu i brz oporavak i svima koji su danas na Cetinju zadobili teške rane i ozljede - poručio je Porfirije.

Ministar crnogorske javne uprave Maraš Dukaj izrazio je sućut obiteljima poginulih u današnjoj masovnoj pucnjavi na Cetinju u svoje i ime resora kojim rukovodi.

- Neka nitko nikada nigdje više ne doživi ovo što su danas doživjeli naši sugrađani, što je doživjelo Cetinje i cijela Crna Gora - poželio je on.

Rekao je i da je Cetinje grad heroj te mu poručio da herojski nadvlada ogromnu bol i tugu koja ga je zadesila.

Današnji je događaj velika je tragedija kakvu Crna Gora ne pamti, kazao je ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić

- Riječi ne pomažu i nema se što reći. Suosjećam s obiteljima stradalih, mojim sugrađanima koji su osjetili veliku bol. Najiskrenije se nadam da će se uspjeti izboriti s ovim teškim trenucima - rekao je Adžić novinarima ispred bolnice na Cetinju. 

Hospitalizirano je šest osoba, a Adžić je poručio da ozlijeđenima želi da se što prije oporave. Među njima je i policajac koji je, kako je naveo ministar, pokušao zaustaviti napadača te je ranjen u glavu i rame. 

Adžić je rekao da su medijima proslijeđivali informacije kronološki, onako kako su ih dobivali.

- Kako smo dobivali informacije tako smo ih prosljeđivali medijima - rekao je Adžić u uključenju na RTCG nakon obilaska ranjenih.

- Još uvijek nemamo konkretne informacije o stanju ozlijeđenih. Mi smo sada obilazili pacijente, vidjeli u kakvom su stanju. Situacija se iz minute u minutu mijenjala i zaista na početku nismo imali precizne informacije o stradalima  - rekao je Adzić. 

Pacijenti u životnoj opasnosti 

Dežurni kirurg u Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) Perica Maraš kazao je za crnogorski portal Vijesti da su večeras u tu ustanovu, nakon današnje tragedije na Cetinju, primljena četiri pacijenta s teškim ozljedama.

- Tri pacijenta operirali su neurokirurg, kirurg i ortoped. Radi se o vrlo ozbiljnim ozljedama i za sada se ne možemo izjasniti o definitivnoj prognozi - rekao je Maraš.

On je 'Vijestima' rekao i da su ozlijeđeni nakon operativnih procedura smješteni u Jedinicu intenzivnog liječenja.

Direktorica KCCG-a Ljiljana Radulović kazala je ranije medijima da su u Klinički centar primljene četiri ozlijeđene osobe, od kojih je troje u životnoj opasnosti.

Direktor Uprave crnogorske policije Zoran Brđanin objavio je priopćenje.

"Danas je tragičan dan ne samo za Cetinje, nego za cijelu Crnu Goru. Ljudski životi su najvrjedniji i nenadoknadivi, a danas smo izgubili 11 građana i građanki, među kojima i dvoje djece.

Suosjećam s obiteljima stradalih i u svoje osobno ime i u ime Uprave policije upućujem im na ovaj način izraze najdublje sućuti, a kako u trenutku ovog događaja nisam bio u Podgorici, poći ću večeras i na Cetinje. Također, nadam se da će se ozlijeđeni brzo i uspješno oporaviti".

Djeca su prva stradala

Prema za sada poznatim okolnostima, danas oko 15.30 sati tridesetčetvorogodišnji muškarac V.B. (Vuk Borilović), sa Cetinja, pucao je na obitelj, čiji su članovi boravili u postorijama njegove kuće kao podstanari u naselju Medovina. On je, tom prilikom, upotrebom vatrenog oružja – lovačke puške - ubio dvoje djece, jedno starosti osam, a drugo jedanaest godina, i ranio njihovu majku koja je u medicinskoj ustanovi podlegla ozljedama. Potom je izašao i pucao iz istog vatrenog oružja na stanovnike ovog naselja kojom prilikom je ubio još sedam osoba, a ranio šest, prenosi Jutarnji list.

Po pozivu građana, na lice mjesta su upućeni policijski službenici kojom prilikom je u razmjeni vatre teško ranjen jedan policijski službenik.

image
Savo Prelević/AFP

"Za sada nije jasno što je potaklo V.B. na ovako gnusan čin, kojom prilikom je i sam ubijen.

Naglašavam da se okolnosti cjelokupnog događaja, uključujući i ubojstvo V.B. i dalje utvrđuju, a javnost će, putem medija, biti obaviještena o svim detaljima.


Masakr u Crnoj Gori: u masovnoj pucnjavi ubijeno najmanje deset osoba, među žrtvama ima i djece; Svemu je navodno prethodila obiteljska svađa

 

Želim i izraziti nadu da više nikad nećemo s​vjedočiti ovakvoj tragediji u Crnoj Gori. Vjerujem da svi poštujemo bol obitelji, a zahvaljujem medijima na korektnom odnosu u dosadašnjem izvještavanju i apeliram da se sa maksimalnim oprezom nastavi izvještavanje", naveo je Zoran Brđanin.

Agencija AFP objavila je fotografije s mjesta zločina. Na jednoj od njih je, čini se, i oružje koje je napadač koristio tijekom krvavog pohoda - lovačka puška, prenosi Jutarnji list.

image
Savo Prelević/AFP

Tužiteljica Andrijana Nastić izjavila je za TV Vijesti da je ubijeno dvoje djece, a prema novim informacijama napadača je ubio sugrađanin, a ne policija kako se to moglo čuti ranije, javlja Radiotelevizija Crne Gore.

Nastić je za TV Vijesti nakon okončanog očevida izjavila da su na licu mjesta zatekli devet smrtno stradalih osoba, a da su iz Kliničkog centra dobili informaciju da su još dvije osobe podlegle ozljedama.

Ubijeno je i dvoje djece, a među šestero hospitaliziranih - dvoje na Cetinju i četvero u KCCG-u - je i jedan policajac. Napadača je, kako je kazala Nastić, ubio sugrađanin.

TV Vijesti je javila, pozivajući se na očevice, da je napadač prvo ubio susjedu i njenu djecu, nakon čega je pozvao supruga ubijene i kazao mu što je uradio, navode Vijesti.me.

image
Savo Prelević/AFP

Potom je, prema istim izvorima, nastavio sa napadom, pucajući na susjede i prolaznike.

Neplaćena stanarina

Krvavi pir na Cetinju, otpočeo je, rečeno je Telegrafu.rs iz izvora upoznatih sa situacijom, poslije navodnog kašnjenja u plaćanju stanarine. Obitelj koja je živjela kao podstanar kod Vuka Borilovića, muškarca koji je danas ubio najmanje 10 ljudi, kasnila je, navodno, s plaćanjem.

Borilović je, tvrdi izvor Telegrafa.rs, pritiskao ženu koja je bila podstanar, a ona se potom požalila mužu koji je bio na putu. Muž je nazvao prijatelja, koji je otišao kod Borilovića, i tu je počela svađa. Vuk Borilović je, kako tvrdi izvor Telegrafa, prvo ubio prijatelja obitelji koja je kod njega živjela.

I srpski Kurir javlja da je do ove jezive tragedije došlo zbog neraščišćenih računa.

- Još smo svi u šoku, ne mogu vjerovati što je uradio. Načula sam da je dug bio povod za ovaj jezivi masakr - vidno potresena ispričala je za Kurir rođakinja ubojice.

image
Savo Prelević/AFP

U medije su u međuvremenu procurile i prve fotografije masovnog ubojice.

Borilović je rođen 21. studenog 1988. godine na Cetinju, gdje je završio osnovnu školu. Srednju brodostrojarsku školu pohađao je u Beogradu. Bio je oženjen i otac troje djece.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović izrazio je sućut obiteljima nastradalih u pucnjavi na Cetinju.

- Duboko sam potrešen viješću o strašnoj tragediji na Cetinju. Izražavam najiskreniju sućut unesrećenim obiteljima, svima koji su izgubili svoje najmilije. Svi kao društvo moramo biti solidarni s njima u ovim teškim trenucima - navedeno je u Twitter objavi Đukanovića.

On je dodao da je ovo nezapamćena tragedija koja pogađa cijelu Crnu Goru.

- Stoga pozivam Vladu da proglasi Dan žalosti u državi. Povrijeđenima želim brzi oporavak - poručio je Đukanović.

image
Savo Prelević/AFP

Neslužbeno se doznaje da je Borilović u svom pokolju koristio lovačku pušku, a nakon što je ubio podstanarsku obitelj, krenuo je nasumično ubijati po naselju. Na Instagramu stranke Socijaldemokrate Crne Gore stoji njegova fotografija iz 2017. godine. Piše da je osnovnu školu završio u Cetinju, a srednju brodsko-mašinsku u Beogradu. Bio je oženjen i otac troje djece.

Ubojica iz Crne Gore navodno je pobio podstanarsku obitelj jer je kasnila s plaćanjem stanarine

Do sukoba je došlo oko 16 sati. Kako navode mediji, nakon kraće obiteljske svađe Borilović je izvadio lovačku pušku i otvorio vatru. Navodno nije dopustio Hitnoj da pomogne ranjenima...

image
Savo Prelević/AFP
31. siječanj 2023 07:40