StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPoziv na novu invaziju?

Ovo bi moglo biti opasno: nakon Ukrajine i Gruzija predala zahtjev za ulazak u EU. Zadnji put kada se to dogodilo su ih Rusi pregazili

Piše PSD
3. ožujka 2022. - 18:30

Vladajuća stranka Gruzije najavila je planove da "odmah" podnese zahtjev za pridruživanje Europskoj uniji, nakon što je parlament bloka podržao kandidaturu Ukrajine za članstvo usred ruske invazije. Irakli Kobakhidze, predsjednik vladajućeg Gruzijskog sna, rekao je novinarima u srijedu da je odluka njegove stranke "temeljena na cjelokupnom političkom kontekstu i novoj stvarnosti". "Pozivamo tijela EU-a da izvrše hitnu procjenu našeg zahtjeva i daju Gruziji status zemlje kandidata za EU", rekao je. Integracija Gruzije u EU dovela bi zemlju "na put koji će dovesti do kvalitativnog povećanja blagostanja, sigurnosti stanovništva i deokupacije", dodao je. Zahtjev je predan u četvrtak, prenosi Slobodna Dalmacija.

Odluka označava preokret Kobachidzeove politike. U utorak je inzistirao da Gruzija neće podnijeti takav zahtjev do 2024. jer bi "ishitrena inicijativa mogla biti kontraproduktivna". No vladajuća se stranka našla pod snažnim pritiskom oporbenih nakon sličnog poteza ukrajinskog predsjednika Volodymyra Zelenskog, koji je dobio veliku podršku europskih zakonodavaca u neobvezujućoj rezoluciji u kojoj se preporučuje da tijela bloka daju Ukrajini status zemlje kandidata. Glasovanje europarlamentarca o Ukrajini u Gruziji je uvelike viđeno kao prilika za promicanje vlastitih težnji za članstvom u EU - što je cilj sadržan u ustavu zemlje.

Ruska invazija na Ukrajinu ojačala je fokus Zapada na Gruziju i Moldaviju, još jednu bivšu sovjetsku republiku koja želi članstvo u EU. Neki promatrači te zemlje vide kao moguće mete Kremlja nakon Ukrajine, piše Al Jazeera.

Prošlog tjedna gruzijska predsjednica Salome Zurabishvili bila je u Parizu i Bruxellesu kako bi se zalagala za proširenje europskih obveza prema Ukrajini na Gruziju. Međutim, čak i ako dobiju status kandidata, Gruzija i Ukrajina suočit će se s dugotrajnim i složenim procesom pristupanja. Morali bi provesti opsežne reforme kako bi bili u skladu s političkim i ekonomskim standardima ovog bloka od 27 zemalja.

Napori Gruzije i Ukrajine da ostvare bliže veze sa Zapadom dugo su ljutili Rusiju. Napetosti s Moskvom kulminirale su ruskom invazijom na Gruziju 2008.

I Gruzija i Ukrajina potpisale su sporazume o pridruživanju s EU-om osmišljene da ih ekonomski i politički zbliže. Sporazumi također uključuju dogovore o slobodnoj trgovini između ovih zemalja i EU-a, kao i putovanje bez viza za njene državljane za kraći boravak u schengenskom području.

Ali ne daju nikakva jamstva za eventualno članstvo.

25. travanj 2024 12:59