StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetBROJKE RASTU |

Orebić je postao veliko žarište, vrtići su zatvoreni, komunalci zaraženi, nema tko ni smeće odvoziti...

Piše stanislav soldo/ SD
23. ožujka 2021. - 19:00

Orebić je postao veliko žarište širenja korona virusa u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Brojke oboljelih rapidno rastu, a prema službenim statistika Stožera civilne zaštite na području općine je 35 aktivnih slučajeva od čega su 24 u zadnja tri dana, piše Slobodna Dalmacija.

Pretpostavlja se da su brojke zasigurno dva do tri puta veće jer oboljeli ne prijavljuju kontakte ili uopće nisu evidentirani. Neki s blažim simptomima bolesti i ne javljaju se obiteljskim liječnicima.

Stožer civilne zaštite Općine Orebić, donio je odluka o privremenom zatvaranju Dječjeg vrtića u Orebiću i područnog vrtića u Potomju. Iz orebićkog komunalnog poduzeća javljaju kako zbog većeg broja djelatnika pozitivnih na koronavirus, nisu u mogućnosti organizirati odvoz otpada do ponedjeljka 29.ožujka.

Kako bi se spriječilo širenje Covida19 organizira se brzo antigensko testiranje. Brisevi će se uzimati na prostoru ispred orebićkog hotela „Bellevue“, na drive-in principu, i to ponedjeljkom, srijedom i petkom od 11 sati.

Načelnik stožera civilne zaštite Orebića Kristian Kapiteli naglašava da nisu problem ni terase kafića ni škole i vrtići već zatajivanje kontakata i zaraze korona virusom.

- Oboljeli ne prijavljuju svoje bliske kontakte. Dok se god skrivaju bliski kontakti, broj oboljelih, će rasti. Apeliramo na oboljele osobe da prijave sve svoje bliske kontakte svome liječniku. Ostanimo u izolaciji i tako spriječimo širenje covida-19, upozorio je Kapiteli.

O trenutačnom stanju u Orebiću porazgovarali smo s pelješkom vinarkom, Marijom Mrgudić.

- Mi smo na poluotoku rašireni jer nas ima malo a veliki je prostor pa smo do sada dobro mimoilazili virus i to nam je davalo osjećaj da se opustimo. Još je jedan element koji po meni ima važnu ulogu za širenje virusa, u našoj sredini imamo autoritete koji daju preporuke da je epidemija prenapuhana te da je cijepljenje pokus. Ne mislim da virus ne bi došao do nas da su oni drugačiji jer cjepivo dobivamo na kapaljku pa se ionako ne bi mogao procijepiti veliki dio populacije, ali kad autoriteti šalju krivu poruku narod se lakše opusti. Svakako duboko se nadam da će prozračno vrijeme kao i relativno zdrav način života utjecati da ne bude teških ili ne daj Bože tragičnih slučajeva. Ja se brinem o trojici staraca svi preko 90 god i k tome dundo u krevetu dementan i svu brigu o njima uglavnom vodimo mi iz familije baš iz razloga da ih ne izlažemo nikakvim drugim kontaktima, ali u takvoj situaciji sam razvila svoj sistem dezinfekcije. Poslušala sam savjet dr. Burića i svaki dan se svi inhaliramo sa soli i vrisom. Do danas smo se uspjeli održati zdravima i nadamo se da ćemo tako izdržati dok ne dođemo na red za cijepljenje - kazala nam je u razgovoru poznata pelješka vinarka, Marija Mrgudić. piše Slobodna Dalmacija.

23. travanj 2024 19:47