StoryEditorOCM

Optužila trojicu za silovanje, ozljede objavila na Facebooku, a onda se dogodio obrat: ‘Uzela je čekić...‘

Piše L.G./JL
14. ožujka 2023. - 19:51

Eleanor Williams (22) u razdoblju između 2016. i 2020. godine iznijela je niz ozbiljnih optužbi protiv više muškaraca, no ispostavilo se kako su njezine tvrdnje bile lažne zbog čega je ona sad osuđena na osam i pol godina zatvora.

Dotična je, naime, lagala kako ju je seksualno iskoristila skupina muškaraca iz Azije, a u svibnju 2020.

Na Facebooku je čak objavila i fotografije svojih ozljeda uz priču o tome kako su je premlaćivali i trgovali njezinim tijelom. Sporna objava imala je više od 100.000 dijeljenja na društvenoj mreži i potaknula je velike demonstracije u Eleanorinu rodnom gradu Barrow-in-Furness u Cumbriji.

U svibnju 2020. policajci su pronašli Williams u blizini njezine kuće na Walney Islandu s ozljedama koje joj je, tvrdila je, nanijela azijska banda koja ju je odvela u kuću u gradu i ondje je silovala, prenosi Jutarnji.

Manipulatorica

Tužiteljstvo je ustanovilo kako si je Eleanor sama nanijela ozljede čekićem, koji je pronađen u blizini s tragovima njezine krvi.

Osim toga, Williams je navodno sama sebi slala poruke za koje je kasnije tvrdila da su od trgovaca ljudima, a manipulirala je i stvarnim osobama da pošalju poruke za koje je naknadno govorila da su od njezinih zlostavljača.

- Svjesni smo toga da se seksualna trgovina mladim ženama uistinu događa. Prave žrtve sad možda neće niti prijaviti zločin iz straha da im se neće vjerovati.

Zabrinjavajuće je što Eleanor Williams uopće ne pokazuje grižnju savjesti zbog svojih laži - rekao je sudac Robert Altham, koji je 22-godišnjakinji izrekao zatvorsku kaznu.

Trojica muškaraca, koje je Williams lažno optužila za silovanje, u ponedjeljak su na sudu rekli kako su, zbog svega što im se dogodilo, pokušali počiniti samoubojstvo.

Sudac Altham izjavio je kako je Williams tvrdila da ju je Mohammed Ramzan pokušao prodati u Amsterdamu, da bi je potom odveo na Ibizu gdje je trebala raditi kao prostitutka.

- No Ramzan nikad nije upoznao Williams, nije imao nikakve veze s trgovinom ljudima i jedva je uopće poznavao dotičnu - rekao je sudac. U ulozi svjedoka našla se i Eleanorina sestra koja je otkrila kako su "njih dvije zajedno putovale u Amsterdam i nikad nisu bile odvojene".

Williams je prije izricanja presude u pismu sucu napisala kako je "napravila neke pogreške jer je mlada i zbunjena". Svoje lažne optužbe uopće nije komentirala, no istaknula je kako je "slomljena zbog posljedica koje je njezina objava na Facebooku imala na zajednicu".

- Osjećam da je u svemu ovome postojao rasni element i da je to utjecalo na širu azijsku zajednicu. Nikome nisam učinio ništa čime bih to zaslužio. Dva tjedna nakon uhićenja pokušao sam si oduzeti život. Još dan-danas imam traume - rekao je Mohammed Ramzan, a prenosi The Mirror.

Drugi optuženik, Jordan Trengove, kaže kako će ga zauvijek progoniti vrijeme provedeno u pritvoru.

Izgubio većinu prijatelja

- Riječ ‘silovatelj‘ bila je ispisana sprejem na mojoj kući... Majka je morala otići iz vlastitog doma jer se ondje više nije osjećala sigurno. U jednoj fazi pokušao sam počiniti samoubojstvo. Dijagnosticiran mi je teži oblik PTSP-a. Ovo će ostati sa mnom cijeli život, ali sad mogu dobiti pomoć i krenuti naprijed - izjavio je Trengove.

Eleanor Williams za silovanje je optužila i Olivera Gardnera. I on si je zbog svega navedenoga pokušao oduzeti život.

- Williams sam slučajno sreo u centru grada, a ubrzo nakon toga kontaktirala me policija Cumbrije i iznijela mi njezine tvrdnje. Bio sam u potpunom šoku - rekao je.

Svjedočio je i Cameron Bibby, koji je za silovanje optužen 2017. godine.

- Naljepnice ‘Pravda za Ellie‘ na kućama i automobilima mojih susjeda vraški su me zastrašile. Izgubio sam većinu prijatelja, a Ellieinu objavu na Facebooku podijelili su i neki članovi moje obitelji. Prijavio sam se za više od 30 poslova, ali nitko me nikad nije pozvao na razgovor. Moje ime je ocrnjeno, a život uništen - rekao je.

Williams je izmislila i brojne izjave žena za koje je tvrdila da su također bile žrtve sex traffickinga. Svaka on njih demantirala je sve navedeno.

- Williams ima složeni PTSP, koji je proizašao iz nasilnih i neugodnih iskustava u njezinom djetinjstvu - ustanovila je dr. Lucy Bacon, konzultantica forenzičke psihijatrice, no tužitelj je to osporio, a dr. Martin Locke rekao je kako nema dokaza o psihijatrijskoj bolesti, ali da Williams ima "nezrelu osobnost".

06. lipanj 2023 12:28