StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetEPILOG SUBOTNJE NESREĆE

OPERIRALI GA 3,5 SATI Nesretnom Korejcu kamen sa Srđa presjekao arteriju, umalo izgubio ruku

Piše Ivica Marković/SD
7. siječnja 2019. - 13:54
Kolika je vjerojatnost da južnokorejskom turistu u Hrvatskoj, koji se vozi taksijem, kameni odron nanese bizarnu, tešku i za život opasnu ozljedu ruke?

Vjerojatnost je zasigurno veća nego da takvu ozljedu zadobije hrvatski turist u Južnoj Koreji, budući da Hrvati baš i ne odlaze turistički u tu daleku i lijepu zemlju, donosi Slobodna Dalmacija.

E, upravo se jedna takva bizarna ozljeda dogodila Min-Su-Kimu (24), Korejcu u Hrvatskoj, koji se taksijem vozio okolicom Dubrovnika.

Tijekom te vožnje na jednoj dionici Jadranske magistrale, kameni odron, prema slobodnoj procjeni od 30 do 40 kilograma, sunovratio se na prometnicu, odnosno na taksi i ozlijedio gosta iz Južne Koreje, koji je bio suvozač u vozilu.


Nakon pružene hitne pomoći, turist je helikopterom Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva prebačen u KBC Split, gdje je hitno operiran.
Zahtjevnu i uspješnu operaciju, bizarne, ali i životno opasne ozljede, koja je trajala oko tri i pol sata, izveli su dr. Ante Kanjer i dr. Frane Šimić, specijalisti vaskularne kirurgije.

– Radi se o tupoj ozljedi lijevog ramena (tupa ozljeda, jer nije nanesena nožem, sjekirom, op.a.) koja u konačnici ništa nije slomila. No, od udarca je došlo do potpunog prekida kontinuiteta arterije lijeve ruke. Riječ je o podključnoj arteriji koja opskrbljuje ruku krvlju, a u ovoj bizarnoj nesreći ona je bila presječena – kazuje dr. Teo Borić, subspecijalist vaskularne kirurgije i šef Odjela vaskularne kirurgije KBC-a Split.

Zbog prekida arterije ruka je ostala bez opskrbe krvlju.

– Ta činjenica mogla je u konačnici dovesti do gangrene i odumiranja ruke. Poduzet je hitni operacijski zahvat i arterija je spojena i ponovno je uspostavljen kontinuitet cirkulacije, ruka je topla i arterije pulsiraju – ističe dr. Borić.
Treba svakako napomenuti da je Južnokorejac imao i sreću u nesreći. Jer da mu se ovakva ozljeda kojim slučajem dogodila na jednoj od nogu, ishod bi bio kudikamo neizvjesniji.

– Kod ovakvih ozljeda ruka ima bolju prognozu negoli noga, jer ruka ime "okolne puteve" koji opskrbljuju ruku krvlju, što nije slučaj i s nogom. Objasnimo to i plastično. Ruka se kod ovakvih ozljeda može opskrbljivati krvlju nekim "sporednim putevima". Pacijent je bio u životnoj ugrozi zbog mogućeg iskrvarenja – zaključio je dr. Teo Borić za Slobodnu Dalmaciju.


Kako doznajemo od dr. Borića, s KBC-om je u kontakt stupilo i južnokorejsko veleposlanstvo koje je izrazilo želju da "turističkog pacijenta", u srijedu, kada postoji izravna avionska linija Zagreb – Seul, prevezu u glavni južnokorejski grad na daljnje liječenje.


Imali smo želju i porazgovarati s nesretnim Južnokorejcem, kojemu je gromada prekinula godišnji odmor, no njegovo poznavanje engleskog jezika ravno je našem poznavanju korejskoga, pa razgovor nismo mogli obaviti.
19. travanj 2024 11:14