StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetIZLOŽENI RIZIKU |

OPASNO SAMOLIJEČENJE Na tržištu susjedne BiH i Crne Gore buja prodaja lijekova protiv korone, Dubrovčani navalili na Sumamed

Piše Ahmet Kalajdžić
6. ožujka 2021. - 21:18

I nakon brojnih znanstvenih i kliničkih ispitivanja, bolest COVID-19 još uvije prati previše nepoznanica. To predstavlja najpoželjniju situaciju za antivaksere, ali i šansu za lovce u mutnom. Kako drugačije nazvati osobe koje su pandemiji otkrile poduzetnički duh te iz BiH i Crne Gore na jug Hrvatske dobavljaju lijekove koji se u susjedstvu, iako u ljekarnama, prodaju 'na crno'. Ni tamo mnogi lijekovi protiv covida još nisu legalizirani, ali tamošnje ljekarnike to uopće ne sputava da ih skuo prodaju.

Iako se u aktualnim uvjetima pandemije Neumski koridor koristi samo za tranzit, neki Dubrovčani zastanu na rizik kupiti lijekove koje doma bez recepta ne mogu nabaviti. Jedna neumska ljekarnica nam kaže kako se, zbog cijene niže nego u Hrvatskoj, što je uvjetovano i 8 posto nižim PDV-om,osim vitamina C i D najviše traže kombinacije cinka i selena, te magnezija i kalcija:

image
Sumamed je itekako tražen među Dubrovčanima

-Najčešće se ti preparati traže u obliku šumećih tableta, a mi ih u svrhu jačanja imuniteta organizma, preporučamo i za razdoblje nakon preboljelog covida. Od trenutačno razvikanih lijekova, Hidroksiklorokin je bio tražen lani, a koštao je 30 KM. No, nakon što se doznalo da taj lijek koji se inače najčešće koristi u liječenju simptoma malarije, kod liječenja covida uzrokuje brojne negativne nuspojave, više ga nitko ne traži. Također ni antivirusni lijek Remdesivir, koji se prioritetno koristio za liječenje hepatitisa, ali ga sad nemaju ni veledrogerije, odnosno dobavljači. Inače, Dubrovčani dosta traže kortikosteroid Dexametazon, a najviše se kupuje Sumamed za samo 8 KM, odnosno 32 kune.Po pravilu traže više kutija. Ne znamo je li to zbog zaliha, no upozoravamo na oprez u korištenju tog lijeka širokog spektra djelovanja koji se koristi kao lijek posljednjeg izbora, ako u terapiji ne pomognu ostali lijekovi- rekla nam je farmaceutkinja, ukazujući i na aktualni problem rezistencije na lijekove.

Naime, nakon pojave Sumameda taj su lijek brojni liječnici prepisivali ne samo da bi tako otklonili svaku moguću komplikaciju, nego i zbog bonusa koji su im, u obliku prigodnih darova ili nagradnih putovanja u egzotične destinacije veledrogerije darivale. Posljedica je nastanak otpornosti na taj lijek do kojeg se, primjerice u EU, ne može lako doći.

U BiH, ali i Crnoj Gori dostupniji je generički lijek Hemomycin koji je istog sastava i djelovanja, ali se licencno proizvodi u Srbiji. Kolege iz Crne Gore uvjeravaju nas kako su, sve dok granice nisu zatvorene, u Herceg Novi dolazili hrvatski i građani BiH te bez recepta kupovali Sumamed za 4,32 eura. No, otkad je za prjelaz granice nužan negativni PCR-test, promet je naglo splasnuo.

image

Police i frižideri s lijekovima
Jakov Prkić /Cropix

Unatoč potražnji, u Crnoj Gori je nemoguće naći turski lijek Favira. No, moguće je u BIH, o čemu sarajevski farmaceut kaže:

- To je Favipavir i paralela japanskog lijeka Avigan, proizvođača Toyama Chemical. I Japanci kažu da to nije čudotvorni lijek nego je još u fazi kliničkog ispitivanja, dosad učinkovit samo kod blažih simptoma. Ministarstvo zdravstva FBiH je dozvolilo uvoz za ispitivanja u bolnicama, a kako je lijek završio u ljekarnama, pitanje je za policiju. Jer, još nije registriran, a prodaje se po 298 KM ili skoro 150 eura! Favire u Turskoj ima samo u bolnicama gdje je liječenje s 11 skratila na 4 dana. Iz EU je nitko nije uvezao, a od zemalja bivše Jugoslavije samo Kosovo i Sjeverna Makedonija. Bez nadzora u bolnici ga osobno nikome ne preporučam, posebno ne djeci - ističe uz uvjet anonimnosti.

I dubrovačke liječnike smo pitali za savjet, a predsjednik Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) u Dubrovniku dr. Orsat John kaže:

-Preventivno je najvažnije poštivati nošenje maski za lice, držanje fizičke distance i adekvatne higijene te izbjegavati bliske kontakte uz istodobno podizanje imuniteta, duži boravak na otvorenom i umjerenu tjelesnu aktivnost, prakticiranje zdrave prehrane s mnogo voća i povrća te unos dovoljne količine tekućine - ističe te o terapiji pozitivnih pacijenata tijekom samoizolacije kod kuće ističe:

image
Predsjednik KoHOM Dubrovnik dr Orsat John savjetuje pacijentima da ne poduzimaju samoliječenje
Božo Radić/cropix

- Liječnici preporučuju poštedu, odnosno obavezni odmor, izbjegavanje ponašanja tipa "prohodao sam infekciju na nogama, nije mi ništa". Moguće komplikacije covid infekcije su bakterijske superinfekcije, cijeli spektar neuroloških bolesti/tegoba, miokarditis, višestruko zatajenje organa u težim kliničkim slikama,sklonost tromboembolijskim incidentima, dakle sklonosti stvaranja ugrušaka...Važno je da se pacijenti s covid infekcijom ne iscrpljuju, da slušaju savjete liječnika koji će im ovisno o kliničkoj slici bolesti preporučiti simptomatsko liječenje (snižavanje temperature, kupiranje kašlja, bolova, stomačnih tegoba te antibiotik ili bolničko liječenje. Pacijente savjetujemo da ne poduzimaju samoliječenje jer uporabom različitih lijekova na osnovu poluprovjerenih informacija mogu zakomplicirati svoje zdravstveno stanje i ozbiljno ugroziti zdravlje -govori sugovornik i priznaje da su svjesni kako u susjednim državama pacijenti u slobodnoj prodaji kupuju antibiotsku terapiju i antivirusne lijekove.

- Takvo što bi trebalo biti prije svega zakonski regulirano jer predstavlja ozbiljnu opasnost i ugrozu za zdravlje oboljelih, te ovim putem apeliramo na pacijente da isto ne rade već se obrate svojim liječnicima za savjet i uputu. Nažalost, u nekim državama još uvijek je profit ispred dobrobiti građana. Covid-19 infekcija virusna je bolest i antibiotici nisu lijek izbora, nego se prepisuju isključivo ako postoji sumnja na bakterijsku komplikaciju virusne infekcije- kaže dr. Orsat John.

Remdesivir za 766 KM

- BiH nije odobrila ni uvoz ampula Veklury-Remdesivira, ali se prodaje za 766 KM. Lijek se daje intravenozno, a liječnici prate reakcije jetre i bubrega. U uporabi je i kortikosteroid Deksametazon koji se koristi za upale, ublažavanje alergija i autoimunih bolesti te uz antimalignu terapiju. Kod liječenja korone se koristi za smanjenje upale, ali isključivo u bolnicama- priča sarajevski farmaceut.

SKB Mostar: Sve prema protokolu

Infektolog dr. sc. Svjetlana Grgić iz Sveučilišne kliničke bolnice Mostar ističe da je nakon hospitalizacije često potrebna antikoagulacijska profilaksa, probiotici i katkad terapija kortikosteroidima.

Od antivirusnih lijekova je za liječenje covid infekcije prema svim svjetskim protokolima odobren jedini lijek Remdesivir, indiciran u posebnim stanjima, a u SKB Mostar se primjenjivao isključivo iz naše ljekarne.

nije kupovao taj niti slične lijekove Favipiravir, Hidroksiklorokin niti je tko od liječnika SKB Mostar sudjelovao u liječenju korone mimo protokola.

 

14. travanj 2024 11:28