StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSTRAH OD ČEKANJA |

ONKOLOŠKI PACIJENTI ZABRINUTI ZA LIJEČENJE, IZ BOLNICA ODGOVARAJU Maksimalno se trudimo uspostaviti efikasnu organizaciju u izvanrednim uvjetima

Piše PSD.
31. ožujka 2020. - 19:51
Je li građanima s ozbiljnim zdravstvenim problemima zdravstvena pomoć postala nedostupna? Ta su pitanja Jutarnjem listu ovih dana upućivali čitatelji, zabrinuti da su zbog straha i mjera od širenja zaraze koronavirusom, oni i njihove teške dijagnoze, stavljeni na čekanje.

Jedna od njih nam je napisala: “Ministar Vili Beroš nije upućen u pravo stanje zagrebačkih bolnica, a vjerujem da bi napravio sve u svojoj moći da riješi problem da ga zna. Naime, osim Jordanovca i Klinike za tumore, ni Petrova bolnica nije krenula s potrebnim terapijama za onkološke pacijente koji nisu bili u procesu prije potresa. Znam to iz prve ruke jer sam jedna od pacijentica koja čeka na terapiju i koja je trebala krenuti s kemoterapijom ovu srijedu, ali je dobila poziv da se sve odgađa - čeka li rak na nešto?”

Tragom tih informacija pitali smo ravnatelje je li moguće da su pacijenti s teškim dijagnozama koji se moraju liječiti prisiljeni na neizvjesnu odgodu... Ukratko, u kojoj mjeri i za koje konkretne pacijente je sustav trenutno zamrznut. Oni tvrde da nije - da je samo usporen, tamo gdje to nije opasno za zdravlje.

Oprezni su

V.d. predstojnika Klinike za tumore Ivan Milas naglasio je da daju sve od sebe da sustav ne pukne i detaljno pojasnio:

“Sustav nije stao, ali smo ga prisiljeni usporiti za sve one slučajeve kod kojih postoji procjena da nisu vrišteći i da im odgoda terapije od nekoliko tjedana neće ništa promijeniti. Preciznije, morali smo mrvicu usporiti sve ono što nije urgentno. Kemoterapije i zračenja nisu stali.

Epidemija koronavirusa je u punom jeku - i stoga je i Svjetska zdravstvena organizacija dala preporuku da se odgodi sve ono što se može. Nastojimo, kad su u pitanju onkološki pacijenti, biti naročito oprezni. Među karcinomima ima mnogo vrsta i podskupina, vrlo je šarena lepeza oboljelih i liječnici na temelju svoga znanja procjenjuju koga u ovim danima i tjednima mogu odgoditi.

Konkretno, netko tko ima vrstu tumora koja zahtijeva agresivnu terapiju - nema odgode, ali nekome kome je propisana hormonska blokada ništa se fatalno neće dogoditi ako se terapija prolongira za nekoliko tjedana. Naš Institut ima takvu arhitekturu koja se sad kosi i otežava primjenu preventivnih mjera zaštite i jednostavno smo prisiljeni prorijediti pacijente za koje procjenjujemo da ih mala odgoda neće ugroziti.”

Ravnatelj KBC Sestara milosrdnica Mario Zovak kaže da se normalno nastavljaju terapije pacijenata s teškim dijagnozama kojima su potrebni kemoterapija i zračenje, a odgođeni su oni koji su operirani, primjerice, prije nekoliko godina i trebaju kontrolne preglede. “Ne samo da pacijenti ne čekaju, nego se ubijamo da im pomognemo - preuzeli smo pacijente i iz KBC Dubrava.

Uzdrmani smo epidemijom, ali maksimalno se trudimo uspostaviti efikasnu organizaciju u izvanrednim uvjetima. U ovoj prvoj fazi epidemiolozi su ti koji diktiraju pravila igre, zbog njihove preporuke je sada preko 80 naših liječnika u samoizolaciji, ali s pogoršanjem stanja ni to više neće moći biti moguće; liječnici će se morati češće testirati i oni s negativnim nalazima neće ići u samoizolaciju da se sustav održi. Ali to je sljedeći korak”, najavljuje Zovak.

Velika nervoza

Ravnatelj KBC-a Zagreb Ante Ćorušić tumači da je zbog potresa Klinika za ženske bolesti i porode u Petrovoj bila na nekoliko dana izbačena iz stroja, ali da su sad u skučenim uvjetima nastavili s redovnim radom: vratili su bebe iz Dubrave, osposobili rađaonicu i u ponedjeljak nastavili s terapijama za onkološke pacijentice. “Odgađanje kemoterapije na pet dana u biološkom ponašanju tumora nema nikakvog utjecaja na zdravstveni ishod”, naglašava Ćorušić, piše Jutarnji.

No, nervoza je velika, slaže se i Milas, navodeći kako je ovih dana odgovarao na žalbe. Jedna se pacijentica žalila Ministarstvu zdravstva zato što joj je odgođena kontrolna magnetna rezonanca: “Operirana je 2016. i uspješno se oporavila, u normalnim uvjetima ne bismo odgađali pregled, ali sad smo to morali učiniti. Pažljivo važemo što možemo prolongirati, a da, naglašavam, ničije zdravstveno stanje ne ugrozimo.

Ne bježim od mogućnosti da će netko od liječnika možda zloupotrijebiti ove okolnosti, ali i za to postoji procedura”, kaže Milas i apelira na strpljenje. Kaže kako se upravo danas dovršava izrada smjernica po uzoru na europska i američka udruženja koje bi trebale preciznije definirati u kojim se sve slučajevima terapije mogu zaustaviti dok ne mine opasnost od zaraze.
20. travanj 2024 06:28