StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetOpasan posao

Oni su tajno oružje u ratu protiv Putina: ‘Znaju danju i noću što Rusi rade. Prate svaki njihov korak. Znaju kad jedu, kad peru odjeću i kad se zabavljaju, a ima ih svugdje‘

Piše Anita Belak-Krile/SD
15. prosinca 2022. - 18:24

Za vrijeme okupacije Hersona, Putinova vojska pretvorila je veliku trgovinu elektronike u poljsku bolnicu, vojarnu i skladište hrane. Misli su kako su tu sigurni, donosi Slobodna Dalmacija.

Jednoga jutra u strahovitom bombardiranju ukrajinskih snaga nekadašnja trgovina elektronike, a potom glavna ruska baza preciznim je pogotkom do temelja sravnjena.

Kako piše Wall Street Journal pogodak je bio efikasan zahvaljujući maloj skupini ukrajinskih aktivista iz Hersona koji su ukrajinskoj vojsci poslali fotografiju i koordinate lokacije preko šifriranog kanala na internetu. To je bio samo jedan od brojnih preciznih napada na području koje je bilo pod kontrolom ruskih snaga. Grupa ukrajinskih partizana iz Hersona svakodnevno je špijunirala Ruse, a ukrajinski vojni dužnosnik za The Wall Street Journal ispričao je kako je zahvaljujući njihovim informacijama ukrajinska vojska mogla izvoditi precizne napade koji su na koncu prisilili Moskvu da povuče svoje snage iz Hersona.

Navođenje vatre s okupatorovog teritorija, uz detektiranje lokacija njihovih kampova, streljiva i oklopnih vozila, omogućilo je ogromne podvige ukrajinskim artiljercima. Bez tajne vojske svojih pristaša iza neprijateljskih linija nikad višestruko slabija ukrajinska vojska ne bi postigla ključne strateške pobjede i izašla na kraj s tehnički i brojčano nadmoćnijim Rusima. Ukrajinski aktivisti, kriomice su kontrolirali prometnice koje vode u grad, pregledavali snimke s uličnih kamera postavljenih na ključnim raskrižjima i vozili bicikle po poljskim putevima pretvarajući se da se brinu o stoci dok su pratili kretanje ruskih trupa. No, ubrzo su i sami postali mete.

Savezna sigurnosna služba Ruske Federacije (FSB) pretresla je njihove domove i kuće njihovih rođaka. Nekoliko ih je i dalje zatvoreno pod optužbama za špijunažu na teritoriju pod kontrolom Rusije. Nadaju se da će ih osloboditi u razmjeni zarobljenika iako se civili, za razliku od pripadnika vojske, rijetko razmjenjuju. Čelnik Ukrajinskog vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu Oleksij Danilov rekao je u intervjuu da partizani kao što su bili ovi u Harsonu i dalje kontinuirano pomažu ukrajinskoj vojsci u vraćanju okupiranih područja. "Isto će biti u Donjecku, u Luhansku i svugdje drugdje. Naši momci i djevojke su posvuda", ustvrdio je.

Aktivistička grupa Herson na Telegramu je pokrenuta dan nakon ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače, a do početka ožujka Moskva je već imala kontrolu nad gradom. U grupi je bilo oko 20 članova. Nakon što je Rusija blokirala ukrajinske teleoperatere, grupa je koristila ruske SIM kartice i VPN kako bi prikrili svoj internetski promet. Dvojica od njih su bili ukrajinski časnici koji su provjeravali pristigle fotografije i kontrolirali koordinate koje je poslala skupina i prosljeđivali ih vojnim zapovjednicima. Oni su potom upozoravali časnike u Kijevu nadležne za davanje naredbi za napade na ruske ciljeve u Hersonu.

image
Artur Widak/Anadolu Agency Via Afp

U Černobajevku, nedaleko Hersona, jedan je ukrajinski aktivist provodio dane i noći gledajući promet na okolnim cestama iz svog stana i javljao ako bi nešto vidio. Tri dana nakon početka rata, Oleksandr, koji je inače IT-jevac, dobio je slike vojne opreme na cesti u blizini hersonske zračne luke. Poslao je koordinate grupi.

Sljedećeg jutra zapovjednik ukrajinskih oružanih snaga Valerij Zalužni objavio je videosnimku na kojoj se vidi kako križni nišan stoji nad linijom borbenih vozila oko zračne luke. Dvije sekunde kasnije začula se eksplozija koju je obavio gusti dim.

"Dobrodošli u pakao!" napisao je general uz video.

Andrej, obavještajni časnik u ukrajinskoj brigadi koji je prikupljao informacije od grupe kaže kako su ukrajinski partizani silno puno pomogli vojci.

“Ti ljudi vide kretanje ruskih tenkova, vide gdje trupe idu na večeru, gdje se zabavljaju, gdje peru rublje i dijele te informacije s nama. Bez njih naša vojska ne bi to mogla znati - kazao je časnik za WSJ dodavši kako bi vojska vrlo brzo reagirala na dojave.

 

Maksim, automehaničar koji je bio član grupe, tri je puta putovao na okupirani Krim s ruskim časnikom čiji je automobil pomogao popraviti. Sve to vrijeme Maksim je prikupljao vrijedne informacije za ukrajinsku vojsku.

"Bilo je vrlo stresno", priznao je.

Kad je na trećem putovanju stigao u krimski grad Simferopolj, ruski časnici su ga pozvali na piće. Neki detalji tog razgovora o tome gdje su smješteni itekako su pomogli Ukrajincima. Kako su Ukrajinci postajali sve precizniji i Rusi su počeli sve više stezati obruč. Upali su u kuću jednog od aktivista i uhitili ga. Ubrzo nakon toga, uhitili su još dvojicu članova. "Odmah smo posumnjali da nas netko iz naše grupe prijavljuje", ispričao je Oleksandr.

Jedan je član bio uklonjen iz grupe nakon što ga je FSB uhitio, no nekoliko dana kasnije poslao je vlastiti video izravno nekim članovima grupe, tražeći od njih da ga ponovno dodaju u chat na Telegramu. Na snimci se vidjelo kako sjedi za stolom s čašom vode, blago natečenog lica, s upaljenom cigaretom u drhtavoj ruci. Iza pohabanog stola je bio bež zid, a u kutu metalna vrata. Muškarac je rekao članovima grupe kojima se javio da je otišao posjetiti baku i da je telefon ostavio kod kuće.

"Bilo je jasno da je bio u pritvoru", naglasio je Oleksandr. Deset dana kasnije, službenici FSB-a došli su u kuću Oleksandrovih roditelja u Hersonu i tamo sve pretresli. On je do tada nabavio lažne osobne dokumente i živio u prijateljevom stanu. Njegova supruga i kći otišle su u travnju u Francusku.

image
Artur Widak/Anadolu Agency Via Afp

Članovi grupe su morali odmah brisali svoje razgovore, a nakon što su neki od njih privedeni uveli su pravilo da svako jutro moraju poslati snimku iz svoje kuće kako bi dokazali da nisu u pritvoru. Onaj tko to ne bi učinio, odmah bi bio uklonjen iz grupe.

The Wall Street Journal navodi kako je jedan od tehnički najsposobnijih članova grupe vrlo uspješno presretao ruske komunikacije. U nekim od tih razgovora ruski vojnici davali su koordinate za topničke udare na ukrajinske položaje. Kasnije su snimke razgovora uključivale prestravljene glasove Rusa koji su se našli pod vatrom i pitali se kako su otkriveni njihovi položaji.

image

Mural generalu Valeriju Zalužnom na zidu zračne luke Herson koja je pretvorena u groblje vojnih vozila i zrakoplova 

Metin Aktas/Anadolu Agency Via Afp
24. travanj 2024 03:45