StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetKakve darove dobivaju naši gradonačelnici i župani

Omanski sultan regalao je zlatne Rolexe, a u Dubrovnik je ‘sletio’ i zlatni jastreb katarskog šeika. A to je samo dio onog što se čuva u posebnom spremištu

Piše Gabrijela Bijelić
15. veljače 2023. - 20:30

Sportski rekviziti, egzotični kućni ljubimci i divlje životinje, makete brodova, instrumenti, slane i slatke delicije...Arhivi na Pantovčaku i u Banskim dvorima obiluju darovima koje našim državnicima uručuju visoka strana izaslanstava, okrunjene glave i državni poglavari u posjetu Zagrebu. A kako s darivanjem stoje vlastodršci s krajnjeg juga, provjerili smo u dubrovačkom gradskom, te u protokolu Dubrovačko-neretvanske županije.

image

Statue, makete, umjetnine...

Knjige su najčešće

O regalima koji stižu na adresu Pred Dvorom doznaje se sljedeće:

- U prigodi službenih posjeta gradonačelnik Mato Franković od gostiju, kao što su veleposlanici, državnici, gradonačelnici, dobiva protokolarne poklone poput knjiga, suvenira/simbola države ili grada iz kojih gosti dolaze, kao što se i uzvratno daruju pokloni sa simbolima Grada, grbom ili Svetim Vlahom ili neka od knjiga s tematikom Dubrovnika, kao što se u prethodnom razdoblju često darovao primjerak Dubrovačkog statuta iz 1272. godine – otkrivaju iz Grada Dubrovnika gdje vode evidenciju svih darova koji prelaze vrijednost od 500 kuna te podliježu posebnim zakonskim propisima:

image

Replika korejskih naušnica iz 5. stoljeća

- Pokloni se čuvaju u zgradi gradske uprave u posebnom spremištu Odsjeka za protokol. Knjiga evidencije uvedena je dolaskom aktualne gradske uprave. Posebno vrijedni pokloni, poput sata Rolex koji je bio poklon omanskog sultana 2012. godine, čuva se u sefu u gradskoj upravi. Gradonačelnik može zadržati poklon privatne naravi do 500 kuna vrijednosti, a najčešće se radi o proizvodima s rokom trajanja, poput primjerice bombonjera ili pića – kažu dalje i od darova ističu naušnice s pozlatom, repliku tradicijskih naušnica iz 5. stoljeća čiji se original nalazi u Nacionalnom muzeju Koreje u Seulu, a koje su poklon veleposlanika Republike Koreje i izložene su u predsoblju Ureda gradonačelnika.

image

Statue, makete, umjetnine...

Župan voli povijesno štivo

- Zanimljiva je i statua jastreba, dar katarskog šeika Faisala Bin Qassima Al Thanija, koja je također izložena na istom mjestu, kao i keramički bokal koji je grad prijatelj Bad Homburg posebno, u prigodi 20. godine bratimljenja, izradio s grbovima dva grada – zaključuju gradski ‘čuvari darova’.

image

Zlatni katarski sokol

Što se darivanja domaćina iz najjužnije županije tiče, doznajemo kako su najčešći darovi koje prilikom službenih posjeta, dobiva župan Nikola Dobroslavić knjige i tradicionalni suveniri iz kraja iz kojeg gosti dolaze.

image

Župan Dobroslavić s darom kineskog veleposlanika Qi Qianjina Dubrovačko-neretvanska županija

Dubrovačko-neretvanska županija/

- Svi oni evidentiraju se u službenoj Knjizi poklona i pohranjeni su u prostorijama Dubrovačko-neretvanske županije. Svi darovi imaju svoju posebnost te je teško izdvojiti jedan, no ono što župana Nikolu Dobroslavića svakako posebno raduje su knjige povijesne tematike iz kojih se može iščitati povijest i običaji kraja iz kojeg gosti dolaze – istaknula je Julia Dragičević iz Upravnog odjela za poslove Župana i Županijske skupštine.

24. travanj 2024 22:09