StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSkandal u školi

Odluka o kojoj će se još govoriti: Učiteljica otpuštena jer je otvoreno progovorila o vršnjačkom nasilju

Piše DV/HINA
30. svibnja 2023. - 09:40

Školski odbor Osnovne škole u Strožancu, naselju istočno od Splita, u ponedjeljak je donio odluku o otkazivanju ugovora o radu učiteljici Zrinki Perković Dodig unatoč upozorenju iz Županije splitsko-dalmatinske, koja je osnivač škole, da se ne donosi takva odluka, potvrdili su u ponedjeljak kasno navečer mjerodavni županijski dužnosnici.

Pročelnik županijskog Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport Tomislav Đonlić izjavio je kako je po zakonu Školski odbor ovlašten donositi takve odluke ali bi mogao "snositi posljedice svojih odluka," zbog nepoštivanja preporuke osnivača škole.

"Upozorili smo članove Školskog odbora ispred osnivača i preporučili da se ne donose ishitrene odluke pogotovo ne mjere izvanrednog otkaza ugovora o radu. Školski odbor je odlučio kako je odlučio i ako nastane šteta snosit će posljedice svojih odluka," rekao je Đonlić Hini.

Ova odluka uslijedila je nakon ranije održane konferencije za novinare dužnosnika stranke Most ispred zgrade škole na kojoj se okupilo i više roditelja zabrinutih nakon nedavnog incidenta u toj školi kada je jedan od učenika petog razreda sa željeznom šipkom tijekom nastave zaprijetio učitelju i učenicima vršnjačkim nasiljem rekavši da je on "novi Kosta K."

Na toj konferenciji za novinare rečeno je kako je učiteljica Perković Dodig jedina u toj školi govorila o vršnjačkom nasilju.

Vijećnik Mosta u Županijskoj  skupštini Ante Popović je izjavio kako su odlukom o otkazu ugovora učiteljici u Školskom odboru potvrdili da  toleriraju nasilje te da su članovi Školskog odbora (pet je bilo za otkaz, a dvoje protiv) stavili stranački (HDZ-ov) interes ispred interesa djece.

- Javno pozivam župana Blaženka Bobana da po hitnom postupku razriješi ‘neposlušne‘ članove Školskog odbora i imenuje nova tri člana koji će slušati upute. Ako to ne učini, potvrdit će kako je na jednak način uvaljan u ovo blato," poručio je  Popović u ponedjeljak navečer u pisanoj izjavi.

25. rujan 2023 00:50