StoryEditorOCM

Od ponedjeljka bolnice postaju ‘korona free zona‘: Tko sve i kako može ‘kod doktora‘ i ‘na pregled‘? Bez COVID potvrde ne možete ni u posjete

Piše Slobodna Dalmacija
30. rujna 2021. - 07:35

Kao što je najavljeno prije dva tjedna, od ponedjeljka u svim zdravstvenim ustanovama u Hrvatskoj, kao i u sustavu socijalne skrbi (uključujući udruge, vjerske zajednice i druge ustanove koje pružaju usluge socijalne skrbi), za dolazak na radno mjesto i redovito obavljanje radnih zadataka za svakog zaposlenika bit će potrebna EU digitalna COVID potvrda, piše Slobodna Dalmacija.

Za zaposlenike koji iz opravdanih razloga ne mogu dobiti EU digitalnu COVID potvrdu, potreban je drugi odgovarajući dokaz, a sve to s ciljem da se postigne najviša razina zaštite pacijenata i korisnika domova za starije te osoblja zaposlenog u oba sustava od zaraze i širenja virusa, posebno u bolnicama u kojima se liječe najugroženije skupine pacijenata – stoji u priopćenju Ministarstva zdravstva povodom uvođenja posebnih sigurnosnih mjera.

Odluka o obaveznom testiranju koju je donio Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske odnosi se i na trgovačka društva koja obavljaju zdravstvenu djelatnost te na zaposlenike privatnih zdravstvenih ustanova, kao i na osobe koje je privatni zdravstveni radnik angažirao za određene poslove ili u njihove prostore dolaze po drugoj osnovi.

Zaposlenici na koje se ova odluka odnosi dokazuju da su testirani na virus SARS-CoV-2, odnosno da su cijepljeni ili preboljeli bolest ­COVID-19 predočenjem EU digitalne COVID potvrde ili odgovarajućeg drugog dokaza na uvid ovlaštenoj osobi poslodavca.

Zaposlenici koji odbiju testiranje, odnosno odbiju predočiti EU digitalnu COVID potvrdu ili odgovarajući drugi dokaz, ne mogu boraviti u prostorijama poslodavca.

Osim zdravstvenih djelatnika, COVID potvrdu, odnosno dokaz o testiranju morat će imati i pacijenti kod kojih se planira hospitalizacija, ili provođenje dijagnostičko-terapijskih zahvata koji generiraju aerosol (to su pretrage koje se obavljaju u blizini otvorenih dišnih putova pacijenta kao što su gastroskopija, brohnoskopija...). Testirati se i dalje mogu uz uputnicu, a besplatno će se testirati i njihova pratnja. U ovu skupinu ne spada većina pregleda radiološke dijagnostike, primjerice rendgenske pretrage.

Ipak, pacijenti koji nemaju dokaze o cijepljenju, preboljenju ili testiranju, u slučajevima kad bi odgađanje zdravstvenih usluga narušilo njihovo zdravlje, bit će primljeni u bolnicu, ali će biti izolirani i testirani. Potvrde su obavezne i za osobe koje su pratnja na porodu ili posjetitelje osoba smještenih u bolnici.

Dokaz o testiranju

Činjenicu da su testirane na virus SARS-CoV-2, odnosno da su cijepljene ili preboljele bolest COVID-19 mogu dokazivati predočenjem odgovarajućeg drugog dokaza sljedeće kategorije osoba:

– osobe koje su preboljele bolest COVID-19 i dijagnoza im je postavljena na temelju brzog antigenskog testa unazad devet mjeseci,

– osobe koje su imale dijagnosticirane COVID bolesnike u obitelji i imale su s tim oboljelima kontakte, proglašavane su takozvanim vjerojatnim slučajem te im bolest nije dijagnosticirana laboratorijskim testom,

– osobe kojima je bolest COVID-19 dijagnosticirana PCR testom prije više od šest mjeseci, a manje od devet mjeseci,

– osobe koje su preboljele bolest COVID-19, bolest im je dijagnosticirana PCR-om, BAT-om ili su bili vjerojatni slučaj, a cijepljene su jednom dozom cjepiva unutar osam mjeseci od preboljenja te nije prošlo više od devet mjeseci od primitka prve doze.

Osobe koje su preboljele bolest, ili su imale kontakte s oboljelim članovima svoje obitelji mogu to dokazati potvrdom liječnika primarne zdravstvene zaštite koju on izdaje na temelju nalaza brzog antigenskog testa ili drugom medicinskom dokumentacijom.

Zaposlenici zdravstvenih ustanova tijekom boravka na mjestu rada, odnosno u prostoru u kojem se obavlja zdravstvena djelatnost obvezni su pridržavati se svih propisanih protuepidemijskih mjera, posebnih preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te sigurnosne mjere uvedene ovom Odlukom, dok su poslodavci obvezni osigurati provedbu ove odluke koja je 29. rujna objavljena u Narodnim novinama, a stupa na snagu 4. listopada.

SVE SE ZNA A tko će sve to kontrolirati?

U velikim sustavima poput kliničkih bolničkih centara i kliničkih bolnica, posebno u onima koji su organizirani u paviljonskom sustavu, kontrolu i evidentiranje EU digitalnih COVID potvrda zaposlenika provodit će osobe koje su ovlastili ravnatelji zdravstvenih ustanova kako bi dnevna rutina kontrole mjera oduzimala najmanje vremena prije početka radnog dana.

IZNIMKE Oni mogu i bez potvrde...

Izuzeća od obveze posjedovanja COVID potvrde za zaposlenike i pacijente odnose se na osobe koje su preboljele COVID i dijagnoza im je postavljena na temelju PCR ili brzog antigenskog testa unazad devet mjeseci, kao i osobe koje su imale dijagnosticirane COVID bolesnike u obitelji i imale su s tim oboljelima kontakte, a bolest im nije dijagnosticirana laboratorijskim testom. Svoj status dokazuju potvrdom liječnika primarne zdravstvene zaštite, a na temelju medicinske dokumentacije.

Isto vrijedi i za pacijente koji nisu hitni i koji su dosad morali imati svježi negativni test na COVID-19 – oni će sada svoju pretragu ili zahvat moći obaviti uz COVID potvrde ili potvrde liječnika o preboljenju ili preboljenju člana obitelji s kojim su imali kontakt.

Izuzetak od COVID potvrda su i djeca do dvanaest godina koja su u pratnji pacijenata, kao i ona koja odlaze u posjet hospitaliziranim roditeljima ili braći i sestrama. Također, COVID potvrda neće biti potrebna za vađenje krvi, čak i ako se odvija u bolnici.

BROJKE Koliko je necijepljenih u zdravstvu?

Među 33.705 medicinskih sestara i tehničara necijepljeno ih je čak 34,22 posto, a strukovna Komora medicinskih sestara se ogradila od njihovih neznanstvenih i nestručnih stavova i pozvala one koji to još nisu da se cijepe i zaštite i sebe i svoje pacijente.

Prema ažuriranim podacima Ministarstva zdravstva o cijepljenju u zdravstvenom sustavu, do 27. rujna necijepljeno je i 37,53 posto "drugih zdravstvenih radnika", kojih je 19.658, a nije se cijepilo ni 30,09 posto od 1645 zdravstvenih suradnika. Od 3920 doktora dentalne medicine necijepljeno je 27,45 posto, a među 15.652 doktora medicine necijepljeno ih je tek 13,66 posto.

Sveukupno, od 74.580 zaposlenih u sustavu zdravstva, nije ih se cijepilo 30,33 posto, piše Slobodna Dalmacija.

16. travanj 2024 11:27