StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetUŽIVO IZ ZAGREBA

OD PLJESKA DO PLJUSKE Prosvjed medicinskih sestara i tehničara: ‘Nisam cijepljen i smatram da su covid potvrde ucjena‘

Piše DV/JL
23. rujna 2021. - 12:29
Zagreb, 230921. Medicinske sestre i tehnicari prosvjeduju na Zrinjevcu ispred Vrhovnog suda nezadovoljni uvjetima u kojima rade, protive se ucjenama i prijetnjama zbog necijepljenja.Dragan Matic/Cropix

Na zagrebačkom Zrinjevcu u 11 sati počeo je najavljen prosvjed Sindikata medicinskih sestara i tehničara koji su na ulice izašli, između ostalog, i zbog uvođenja COVID potvrda za zdravstvene djelatnike, donosi Jutarnji.

Sindikalisti žele ukazati a dugogodišnje probleme koji su proizašli iz nerazumijevanja ministarstva zdravstva, Vlade i sindikata, a riječ je, između ostalog, o neadekvatno plaćenom prekovremenom radu i radu na blagdane, sistematizaciji radnih mjesta, ucjenama i prijetnjama zbog necijepljenja.

Draženka Jambrušić, medicinska sestra koja radi u jedinici intenzivnog liječenja u OB Bjelovar rekla je za HRT da je došla tražiti prava svih sestara.

- Tražim zakon da radimo po svim pravilima struke jer nam sada to nije omogućeno. Nedostaje 8000 sestara u sustavu, koeficijenti nisu priznati, diplome se ne priznaju kako treba, rekla je, između ostalog.

Istaknula je kako radi u dvije intenzivne jedinice.

- Radim u dvije jedinice intenzivnog liječenja, u onoj običnoj i u covid jedinici i to u jednoj smjeni, naglasila je Jambrušić.

- Cilj prosvjeda je ukazati na što više nepravilnosti u zdravstvenom sustavu. Trebali bi imati beneficirani radni staž kako bi se zadržale medicinske sestre u Hrvatskoj, rekao je Krunoslav Kušec, predsjednik Sindikata medicinske sestre/tehničari zajedno.

Smatraju, između ostalog, da se puno problema gura pod tepih. Ističu da su male plaće i da rade "3 u 1": posao medicinske sestre, liječnika i spremačice.

Marko Rubeša, medicinski tehničar na prosvjedu je zbog lošeg koeficijenta.

- Nadam se da će nam se popraviti koeficijenti i da ćemo dobiti veću plaću. Nisam cijepljen i smatram da su covid potvrde od 1. listopada ucjena, rekao je.

Na prosvjed se osvrnuo i resorni ministar Vili Beroš koji je rekao da je prosvjed legitiman, ali da nema mjesta manipuliranju činjenicama.

Jutros je iz Ministarstva zdravstva poručeno da nitko nije i neće biti prisiljavan na cijepljenje, ali da su dužni poduzimati sve mjere zaštite u sprječavanju ulaska virusa i širenja zaraze u zdravstvenom, posebno bolničkom sustavu.

- Današnji sindikalni protest dijela medicinskih sestara i tehničara legitiman je i demokratski način izražavanja stajališta i zahtijeva prava zaposlenika, ali nema mjesta manipuliranju činjenicama, ističe ministar zdravstva Vili Beroš.

19. travanj 2024 11:03