StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSAMOIZOLACIJA|

Od 62 prekršitelja u Dubrovačko-neretvanskoj županiji,evo koliko ih je kažnjeno

Piše Silvia RudinoviĆ
28. kolovoza 2020. - 16:47
Dubrovačko-neretvanska županija dosad je zabilježila ukupno 293 zaraženih virusom COVID-19, od početka pandemije. Od toga, sedamdesetak je aktivnih slučajeva, a trenutačno se u samoizolaciji nalazi oko 381 osoba, posljednji su podaci. Županijski stožer civilne zaštite nema točku brojku koliko je osoba sveukupno dosad bilo u izolaciji, jer evidenciju vode različite institucije, a i pojedinci su bili te nesreće da ih je takva sudbina pogodila više puta. Županijski zavod za javno zdravstvo izdao je 1447 rješenja o izolaciji oboljelima i bliskim kontaktima, ali napominju kako je brojka veća jer u nju nisu uračunati strani državljani i ostali koji su rješenje dobili kod nekoga drugoga. No, brojka prekršitelja je poznata.

Policijska uprava dubrovačko-neretvanska od početka pandemije utvrdila je 62 slučaja kršenja mjere samoizolacije. Tko je bio u kućnoj izolaciji, poznato mu je da policija revno radi provjeru više puta tijekom tih 14 dana samovanja u različita doba dana. Što se dogodilo s ovima koji su unatoč upozorenjima, ne mareći za propisano rješenje i zdravlje drugih, počinili prekršaj?

- Od ukupnog broja na području cijele županije izrečeno je sedam prekršajnih naloga te su naplaćene dvije novčane kazne – kažu u Državnom inspektoratu Republike Hrvatske.

Dubrovčani bez sankcija

Podaci su to za čitavu Dubrovačko-neretvansku županiju, a na samom području grada Dubrovnika, gdje je zaprimljeno trideset dojava od strane MUP-a, dakle polovica ukupnog broja kršitelja samoizolacije, Inspektorat tvrdi kako nije bilo elemenata za postupanje sanitarne inspekcije.
- Nije izrečen niti jedan prekršajni nalog od strane sanitarne inspekcije radi kršenja samoizolacije – kažu iz DIRH-a iznoseći podatke za Dubrovnik.

Ministar zdravstva u ožujku ove godine donio je Odluku o posebnoj sigurnosnoj mjeri izolacije osoba u vlastitom domu ili drugom odgovarajućem prostoru (samoizolaciji). Pravnici ukazuju kako je izolacija zapravo pravilan termin, jer, iako se radi o kućnoj a ne bolničkoj karanteni, osobe je nisu same sebi propisale. Dužne su boraviti 14 dana u svom prostoru, bez kontakta s drugim osobama.

image
Joško Cebalo: "Javnost dovoljno senzibilizirana"
Tonći Plazibat/CROPIX


Temeljem Zakona o državnom inspektoratu, fizičkoj osobi koja se nije pridržavala rješenja o izolaciji, sanitarni inspektor izdaje prekršajni nalog u iznosu osam tisuća kuna. Ponavljačima prekršaja kazne se mogu popeti, na trideset tisuća, šezdeset pa čak i do 120 tisuća kuna.
Katedra za kazneno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu svojedobno se oglasila priopćenjem u kojem su ukazali kako kršenje izolacije može biti i kazneno djelo širenja i prenošenja zarazne bolesti. Ako je djelo počinjeno s namjerom, počinitelju se može izreći kazna do dvije godine zatvora, a ako je zbog njegova djela prouzročena smrt jedne ili više osoba, kazna se penje do dvanaest godina.

Jednom testiran, nikad izoliran

Unatoč enormnim kaznama koje su na raspolaganju institucijama, podaci Državnog inspektorata pokazuju kako je zanemariv broj prekršitelja 'ulovljenih' od policije koji osjete posljedice svog ponašanja.

- U Dubrovačko-neretvanskoj županiji smo zadovoljni epidemiološkom situacijom koju trenutačno imamo, naročito jer je otvaranjem granica bilo za očekivati da će porasti broj zaraženih. Osim neumornog rada brojnih institucija, dobroj situaciji pridonijelo je i odgovorno ponašanje naših sugrađana. Smatram da su disciplinirani, a slučajevi kršenja samoizolacije sporadični. Držim kako je javnost dovoljno senzibilizirana važnošću poštivanja mjera kako bismo ovu pandemiju što je više moguće stavili pod kontrolu – komentira Joško Cebalo, zamjenik župana i načelnik Stožera civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije.

image
Dr. Mato Lakić: "Vidljiv je pad broja kršitelja"
Božo Radić/HANZA MEDIA


- Ne bih ulazio u sankcioniranje, jer to nije dio moga posla, ali vidljiv je pad broja kršitelja. U početku ih je bilo nešto više, u posljednje vrijeme jako malo. Nama, epidemiolozima nije drago poslati nekoga u izolaciju, ali ukoliko su u riziku od zaraze ili su zaraženi, takva je mjera nužna kako bismo izbjegli širenje bolesti. To građani moraju razumjeti i vjerujem da shvaćaju važnost pridržavanja propisane mjere – kaže epidemiolog dr. Mato Lakić, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije.
Epidemiolozi su ovih mjeseci itekako zaposleni. Dr. Lakić odgovara kako se u ovih šest mjeseci otkako se COVID-19 pojavio u Hrvatskoj, testirao jednom, a u izolaciji dosad nije bio.
20. travanj 2024 00:13