StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNIŠTA NIJE GOTOVO

Očekuje se veliki preokret oko Hrvata u Zambiji: pregovori se vode i na najvišoj državnoj razini

Piše Boris Orešić/JL
24. siječnja 2023. - 15:39

Nakon što su zambijske vlasti u ponedjeljak popodne napokon pustile osmero hrvatskih državljana iz pritvora da se brane sa slobode, iz dobro upućenih izvora u Ndoli u utorak smo čuli kako bi sljedeći korak mogla biti njihovo izručenje iz Zambije u Hrvatsku. Krajnje je neizvjesno kada bi se to moglo dogoditi, no izvor Jutarnjeg lista tvrdi da bi ključnu ulogu sada trebala odigrati hrvatska diplomacija, i to na najvišoj državnoj razini.

Da je hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova već dosta angažirano oko ovog slučaja, jasno se vidi iz toga što je službenik našeg veleposlanstva iz Južnoafričke Republike, koje pokriva i Zambiju, u ponedjeljak bio na suđenju hrvatskim državljanima osumnjičenima za pokušaj krijumčarenja djece iz susjednog DR Konga. On im je potvrdio kako je veleposlanstvo u proteklih mjesec i pol dana bilo uključeno u dostavu hrane i ostalih potrepština njima u pritvor. Hrvatski diplomat Dario Klasić je, doznali su, već u ponedjeljak otputovao iz Zambije.

Više novinara u Zambiji - koji prate ovaj slučaj kroz proteklih mjesec dana, otkako su se u medijima pojavile prve informacije da su Hrvati uhićeni u Zambiji gdje su došli po djecu iz Konga koju su htjeli posvojiti - uvjereno je kako daleko od očiju javnosti vrlo vjerojatno hrvatska država diplomatskim putevima pokušava maksimalno zaštititi prava svojih građana, što je na neki način već javno potvrdio i ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman. Njihovi sugovornici stoga smatraju da bi upravo dolazak Grlića Radmana na iduće ročište u Zambiju moglo biti vrlo korisno za optužene hrvatske građane jer bi se zambijskim vlastima tako jasno dalo do znanja da koliko je Hrvatskoj stalo do njihove sudbine.

U najmanju ruku sudski bi se proces diplomatskim naporima mogao ubrzati. Teško je procijeniti koliko bi on inače mogao trajati, no poznato je da je zambijsko pravosuđe, baš poput hrvatskog, dosta sporo pa se neki procesi razvlače godinama. Također, čuli su, a nije nemoguće, da se predstavnici Hrvatske i Zambije dogovore na političkoj razini da hrvatski državljani budu izručeni Hrvatskoj te da im se, za kazneno djelo za koje ih se tereti, sudi u Hrvatskoj po hrvatskim zakonima. U tom slučaju je vrlo vjerojatno da djeca neće moći s njima otputovati u Hrvatsku, no o tome je sada krajnje nezahvalno nagađati.

Hrvati su, podsjetimo, u ponedjeljak, neposredno prije puštanja iz pritvora, dovedeni pred sud u Ndoli gdje im je priopćeno kako se suđenje odgađa za 6. i 10. veljače kada bi tužiteljstvo trebalo početi s izvođenjem dokaza. Odgoda je objašnjena izostankom suca koji vodi proces.

„Ovo je u Zambiji slučaj bez presedana”, kaže jedan zambijski novinar dodajući kako se ne sjeća da su se pred sudom u Ndoli ikada našli stranci optuženi za krijumčarenje djece.

Njihov odvjetnik Kelvin Silwimba je hrvatskim novinarima ujutro nakon sudskog ročišta kazao da dođu ispred suda u 14.30 sati po lokalnom vremenu i da će nam tamo dati izjavu, no nije se pojavio iako su ga čekali više od sat vremena. Očito je procijenio da mu je bolje uopće ne razgovarati s novinarima, a po zambijskim zakonima nam ne bi smio ništa ni kazati o samom slučaju jer je u njega izravno uključen, a isto vrijedi i za osmero optuženih. U odvjetnički krugovima u Ndoli su čuli kako je Silwimba vrlo cijenjen odvjetnik.

Četiri hrvatska para su, nakon plaćanja jamčevine i produženja boravišne vize, smještena u jednoj kući u Ndoli koja je unajmljena na trošak njihovih obitelji iz Hrvatske, oduzete su im putovnice te se moraju redovito javljati policiji.

Jedan od dvaju vodeći zambijskih dnevnih listova, The Times of Zambia, u utorak je pri dnu četvrte stranice objavio kratki tekst pod naslovom „Slučaj hrvatskih parova odgođen za idući mjesec” u kojem se redom navode njihova imena te informacija da su 7. prosinca prošle godine navodno zajedno pokušali krijumčariti djecu na teritoriju Zambije s ciljem njihovog iskorištavanja.

image

Dario Klasić

Marko Miščević/Cropix

Za svaki par pojedinačno u tekstu se navodi i dob djeteta, za jedno da ima 15 mjeseci, a preostalih troje tri godine. Dnevni list piše kako je državni tužitelj Francis Kantumoyo u ponedjeljak kazao pred sudom kako glavni sudac Dominic Makalicha nije prisutan te da zbog toga treba odgoditi saslušanje.

25. travanj 2024 05:38