StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetTERORISTIČKI ČIN?

Objavljena snimka napada: ‘Zamijenio je šaržer i nastavio pucati, policajac ga je potjerao‘

Piše Jutarnji.hr
17. listopada 2020. - 17:02
U Ravnateljstvu policije održana je konferencija za medije policije i nadležnog Državnog odvjetništva, vezano uz istragu kaznenog djela višestrukog pokušaja teškog ubojstva s elementima terorizma, počinjenog ovog ponedjeljka na Trgu sv. Marka u Zagrebu, prenosi Jutarnji list.

Na konferenciji za medije sudjelovali su glavni ravnatelj policije Nikola Milina te županijski državni odvjetnik iz ŽDO - Zagreba Jurica Ilić. 

Na početku presice pokazana je snimka napad na policijske službenike na Markovom trgu. Sve su snimile nadzorne kamere.

- S obzirom na ovaj tragičan događaj i veliki interes javnosti i raznih špekulacija, evo prezentirali smo jedan dio činjeničnog stanja da se vidi što se zapravo dogodilo. Ovo je bio pokušaj tri teška ubojstva policijskih službenika. Više timova krim policije ali i cjelokupni policijski sastav je uključen u prikupljanje obavijesti povezanih s mladićem koji je počinio ovaj čin. Također, želim iskazati sućut obitelji stradalog mladića, jer sve ukazuje na to koliko pitanje radikalizacije može utjecati na ponašanje i dovesti do teških posljedica. Možemo također potvrditi da tu ima elemenata na počinjenja terorističkog kaznenog djela. Mi nastavmo dalje s opsežnim mjerama i radnjama kako bi rasvijetlili sve okolnosti ovog događaja - rekao je Milina i nastavio:
- I danas smo jednu osobu priveli koja je također dovedena u vezu s događajima na Trgu Svetog Marka. Ta osoba je privedena i biti će ispitana u Sisku.

- Moram naglasiti da je nakon ovog događaja čak 83 komada oružja predano policiji. Činimo sve kako bi razina sigurnosti u Hrvatskoj ostala na najvećoj mogućoj razini.

Nakon Miline, riječ dobio županijski državni odvjetnik Jurica Ilić.
- ŽDO je nakon izvršenog očevida od PU zagrebačke zaprimilo rezultate izvida. Kao što je poznato, počinitelj napada je počinio samoubojstvo i postoje elementi terorističkog načina izvršenja ovog kaznenog djela. 

Milina je potom želio naglasiti da je razina sigurnosti na Markovog trgu bila na odgvarajučem nivou.
- Bilo je puno špekulacija o samom osiguranja. Nakon Sinčićevog performansa, mi smo podigli razinu osiguranja. Pohvalio bi reakciju policijskog službenika, jer se na ovoj snimci vidi da je više policajaca bilo u opasnosti. Bio je to niz ugrožavajućih situacija. Napadač je ispucao veliku količinu streljiva i nakon što je vidio reakciju policajaca, vratio se i zamijenio šaržer i ponovno pucao. Točno se vidi da je nakon reakcije službenika odustao od napada.

O događajima koj su prethodili napadu nije htio previše pričati.

- Policija je dosta detaljno utvrdila njegovu trasu kretanja, ali moramo još niz informacija provjeriti i pregledati. Ne mogu vam potvrditi točno kako je on došao, ali on je pušku uperio prema policijskom službeniku bez oklijevanja. Oružje nije bilo vidljivo niti jednom građaninu do posljednje sekunde. Bila je nevidljiva.

Motiv?
- Ne možemo pričati sada o motivu. Policajac koji je bio na osiguranju bio je na ulazu u Vladu radio je svoj posao, on je stalno bio tamo, nije se naknadno pojavio. Modalitet počinjenja ovog kaznenog dijela ima obilježje terorističkog napada. Nije službeno kvalificirano kao terorizam, jer još nam nedostaje da otkrijemo namjere i motiv počinitelja.

Je li napadač htio ući u zgradu Vlade?
- Za sada ne mogu potpuno potvrditi da je htio ući u zgradu Vlade, ali ne mogu ni isključiti. Činjenica je da je napad odbijen, a za ovo prvo postoje indicije...
Milina je progovorio i o prijetećem pismu koje je stiglo na adresu premijera?
- Mogu potvrditi da je nakon napada bilo više događaja povezano s počinjenjem kaznenog dijela na Markovom trgu. Da, mogu potvrditi da je određeno pismo prijetećeg sadržaja prijavljeno PU Zagrebačkoj, ali ne mogu vam reći o čemu se to radi.

Zašto je danas uhićen muškarac u Kutini?
- Utvrđeno je da je 60-godišnjak u najmanje dva navrata govorio poznanicima da mu je Bezuk izjavljivao da mu cilj nije bio ubiti policajce, nego premijera. Govorio je da mu je to san. Također, kod uhićene osobe smo pronašli različite vrste streljiva. 

Što je pronađeno u Bezukovom računalu?
- Informacije koje su objavljenje u medijima ne odgovaraju potpuno činjenicama. Što je točno pronađeno u računalu počinitelja, ne mogu vam još potvrditi. Kriminalističko istraživanje će trajati jako dugo... Predmet istraživanja je baš da vidimo da li je počinitelj imao pripremne radnje, koliko je sve skupa trajalo. Koliko smo saznali, ne možemo potvrditi da je to bilo neko dugotrajno planiranje. Obavili smo veliki broj razgovora, tražimo sve osobe koje su bile u kontaktu s počiniteljem.
Milina je potom objasnio zašto je objavljena snimka napada.

- Prikazali smo snimku da ljudi vide što se stvarno dogodilo. U ponedjeljak su svi pričali da je napadnut jedan policijski službenik, a sada se može vidjeti o čemu se tu stvarno radi.

Županijski odvjetnik na kraju je rekao:
- Činjenica da netko puca na zgradu Vlade nije dovoljna da se napad okvalificira kao teroristički, ali sve ukazuje na to da je bio.
18. travanj 2024 23:31