StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetBORBA ZA ŽIVOT

Običan rutinski pregled postao noćna mora: ‘Rekli su mi da ovako mlada imam rak, a imala sam jedan jedini simptom‘

Piše dv
13. travnja 2022. - 22:04

Beograđanka Jovana Kapešić (35) dokaz je kako je ponekad dovoljna i jedna loša vijest da poremeti raj i mali svijet koji sami sebi stvaramo, a svu surovost života Jovana je shvatila na rutinskom pregledu.

- Da imam karcinom saznala sam na rutinskom pregledu, kada sam otišla provjeriti stanje za potencijalno osnivanje obitelji, bez ikakvih simptoma koji bi ukazivali na tumor. Ništa ni na meni nije ukazivalo na to da sam teško bolesna, priča za blic.rs.

Zbog aktivnog i zdravog života koji je vodila, Jovana nije mogla ni pretpostaviti kakvi će biti rezultati pregleda.

- Jedino što bi se moglo nazvati simptomom je pojačano lučenje iscjetka, koje je općenito simptom svih ginekoloških tegoba i može biti simptom ničega, odnosno trenutnog stanja organizma nakon uzimanja antibiotika ili nakon teške prehlade kada postoji neravnoteža bakterijske flore. Otišla sam na pregled jer sam provjeravala opće stanje organizma i doktorica je bila izuzetno zadovoljna postojećim stanjem i činilo se da je sve u najboljem redu - kazala je Jovana.

Kada su joj tjedan dana kasnije stigli rezultati papa testa, i ona i doktorica bile su zabrinute, ali nitko nije očekivao da je riječ o raku. Nakon briseva na sve vrste infekcija, kao što su gljivične, bakterijske i virusne, koji su bili negativni – došlo je vrijeme za biopsiju, donosi Slobodna Dalmacija. 

- Napravila sam biopsiju i za deset dana dobila sam poziv da dođem u ordinaciju. Tog dana sam saznala da imam rak vrata maternice. Istog dana magnet je pokazao da se rak lokalno proširio, treći stadij. Tog dana sve se raspalo, ispričala je Jovana.

- Teško da postoje riječi koje mogu objasniti osjećaje nekoga tko sazna da ima rak. Rijetko kada osjećamo stanje potpune bespomoćnosti dok gledamo oko sebe kako tonu ambicije i nade. Kod Jovane je ova vijest izazvala osjećaj zbog kojeg je poželjela nestati, a ni danas ne želi prihvatiti da je to realnost kroz koju mora proći.

Na prvim konzultacijama Jovana je saznala da nakon cijele terapijske procedure neće moći prirodno biti majka, pa je prije liječenja raka imala dva ciklusa vađenja jajne stanice. Cijeli proces liječenja trajao je od ožujka do rujna uz hospitalizaciju od mjesec i pol dana.

Nedugo nakon što je saznala da neće moći roditi, Jovana je počela tražiti rješenje i počela je borba koja se nastavlja.

- Nisam se htjela samo tako prepustiti bolesti koja mi je uništila život u jednom danu. Čuvanje jaja i surogat majčinstvo jednog dana pokazalo se najboljim rješenjem za moju situaciju.

18. travanj 2024 15:33