StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetMIŠLJENJE STRUČNJAKA |

O ZAŠTITNIM MASKAMA ZNAMO SVE, NO ŠTO JE S RUKAVICAMA? Trebamo li ih nositi, kako ih pravilno skinuti i možemo li ih prati?

Piše Slobodna Dalmacija
15. travnja 2020. - 21:40
Do današnjeg dana, s obzirom na brzinu širenja koronavirusa te broj oboljelih i umrlih od posljedica bolesti Covid-19, ozbiljno smo na globalnoj razini spoznali potrebu za vlastitom zaštitom, ali i zaštitom ljudi u našoj okolini. Novonastala zdravstvena situacija nametnula je neke nove obrasce ponašanja, pa je tako uz pojačanu higijenu i socijalnu distancu, gotovo nemoguće u svakodnevnim situacijama vidjeti ljude bez zaštitne maske ili rukavica, donosi Slobodna Dalmacija.

O potrebi korištenja i izradi vlastitih zaštitnih maski dosta smo pisali, no što je rukavicama. S njima dodirujemo gotovo sve predmete u svojoj okolini, a nikako se ne preporučuje s njima dodirivati svoje lice.
Mnoga se pitanja na ovu temu postavljaju, a evo što do sada znamo o djelotvornosti zaštitnih rukavica - kada bismo ih trebali koristiti, kako ih staviti i skinuti, te u konačnici - kako ih pravilno baciti nakon upotrebe.

Kada ih nositi?.

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti CDC preporučuje korištenje zaštitnih rukavica prilikom čišćenja, posebice kod dezinfekcije doma s agresivnim sredstvima poput izbjeljivača. 
Linda Lybert, izvršna direktorica neprofitne organizacije koja djeluje na ublažavanju širenja zaraznih bolesti u bolnicama, također preporučuje korištenje rukavica za otvaranje ambalaže koju unesete u svoj dom, budući da je potvrđeno da se virus na određenim površinama zadržava više sati, pa i dana.

No, u ovom trenutku, čini se da nošenjem zaštitnih rukavica ne možemo puno pomoći u prevenciji širenja koronavirusa. Zapravo, riječ je samo o psihološkom efektu, ali i trošenju resursa koji bi možda bili korisniji nekim strukama, poput medicinskog osoblja. Stručnjaci stoga preporučuju da je kod osobne zaštite, od nošenja zaštitnih rukavica, puno važnije držati socijalnu distancu, redovito i temeljito prati ruke, te kada god je to moguće - ostati kod kuće.
No, ako ih već nosite bilo bi dobro poslušati još neke savjete.

Kako ih pravilno staviti i skinuti?

Nošenje rukavica nikako ne bi smio biti izgovor za rjeđe pranje ruku. Ruke bismo uvijek temeljito trebali oprati prije korištenja rukavica te obavezno izbjegavati kontakt s očima, ustima i nosom kada ih nosimo.
Također, jako je bitno i da vam veličina rukavica odgovara. Premale bi vas mogle stiskati, dok bi vam prevelike mogle skliznuti s ruku.

U trenutku kada ste gotovi s korištenjem rukavica, jako je bitno pravilno ih skinuti kako slučajno ne biste 'pokupili' nepoželjne viruse s njih. A evo kako to i napraviti:

Uhvatite vanjsku stranu rukavice oko zgloba, no pazite da ne dodirujete kožu. Skinite rukavicu s ruke tako da je naopako izvlačite. Rukavicu koju ste upravo skinuli držite u drugoj rukavici, dok sa slobodnom rukom skidate preostalu rukavicu na način da ste ugurali prste s unutrašnje strane rukavice i skinuli je izvrnutu naopako.
Rukavice, zajedno smotane na unutrašnju stranu, odložite na sigurno.

Ponovno korištenje?

Korištene rukavice od lateksa nikako nije preporučljivo prati i iznova koristiti budući da se njihov materijal na taj način troši i prestaje imati zaštitnu svrhu. Dok netko ne smisli način kako reciklirati rukavice, poželjno ih je nakon korištenja baciti u smeće. I nikako ne zaboravite temeljito oprati ruke iza toga, kako biste bili sigurni da ste potpuno zaštićeni.

No, iz CDC-a kažu da ako rukavice koristite isključivo kod kuće, možete ih oprati u perilici rublja. Ovisno o tome koje rukavice koristite, slijedite pojedinačne smjernice za čišćenje koje ste dobili s njima. 
Zaključak je da opreza ipak nikada dosta. Stoga prvenstveno pazite na pridržavanje razmaka ako boravite među ljudima. Prekrijte svoja usta i nos te ne dodirujte lice ako vam ruke nisu čiste. Pazite na higijenu, te redovito i temeljito perite svoje ruke. Osnovna zaštita kreće od nas samih, donosi Slobodna Dalmacija.
25. travanj 2024 14:00