StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNIJE FIKCIJA|

O KOŠMARU U VELIKOJ BRITANIJI Zovu nas zaraženi otok

Piše Mark Thomas
26. prosinca 2020. - 18:25
U Velikoj Britaniji dogodila se nevjerojatna podudarnost, ili se možda radi o ironiji, ali druga po redu cijepljena osoba u toj zemlji zove se William Shakespeare!
Sve to događa se u vrijeme kad se moji sunarodnjaci nalaze usred tragikomedije. Nažalost, ne radi se o fikciji već o stvarnom životu. U osvit Božića, Britanija je započela s bitkama na nekoliko frontova. Biti prva zemlja u svijetu koja je započela s cjepljenjem svakako je donijelo trenutak ponosa, međutim, svjetlo na kraju tunela malo se zamaglilo. Stigla je savršena oluja. Kombinacija pandemije s izlaskom iz Europske unije u spoju s mutiranim virusom nabacila nam je gomilu problema.
Da se radi o pokeru, mogli bismo reći da Engleska ima “full house”! Razdvajanje i spajanje. Prije svega, važno je napomenuti da je Covid-19 prouzročio to da Engleska, Wales i Škotska vode bitke svaka sa svojim pravilima, što znači da ne mogu računati na susjede.

Brexit i još štošta

Na primjer, između Walesa i Engleske putovanja su zabranjena. Razdvajanje se nastavilo i uvođenjem takozvanog tier sistema, odnosno razina, pri čemu broj razine ovisi o broju oboljelih u pojedinoj regiji. Od tier 1, koji znači smanjeni rizik do tier 4 za najveći mogući rizik, što znači da je Engleska rascjepljena. Pojedine regije koje nemaju veliki broj zaraženih smatraju da su nepravedno označene, dok one druge koje su prošle jednomjesečni lockdown, smatraju da nije postignut nikakav napredak.
Da, Engleska se nalazi pred novim totalnim jednomjesečnim zatvaranjem.
“Mjere za Božić drastično su izmijenjene posljednjih dana. U Božiću ćemo moći uživati samo taj dan s obitelji i prijateljima, boravak i ostanak preko noći je zabranjen,” komentirala je Nicola Khagram iz Londona i dodala “sjetimo se koja je zapravo bit Božića, ove godine on svakako neće biti isti, ali (od)uvijek je vezan za obitelj.”
Mjehur optimizma stvoren u početku cijepljenja, prsnuo je s pojavom novog soja virusa. Velika Britanija sad se zaista osjeća kao otok. Vrlo brzo Twitter je preplavio hashtag #plagueisland, što bismo mogli parafrazirati u #zarazeniotok. Otkako su Europske zemlje započele s blokiranjem letova prema velikoj Britaniji, počele su se nazirati posljedice koje će donijeti Brexit krajem godine. I bez mutacije virusa, mogućnost da se Brexit dogodi bez dogovora već je donio pitanje što će biti s opskrbom? Od Nove godine kad Velika Britanija napusti Europsku uniju, na snagu stupaju nove odredbe i regulacije, što znači da Europa može podići most dok se brojevi od Covid-19 oboljelih ne smanje. “Laku noć, laku noć! Rastajemo se u slatkoj tuzi,”rekao je Bard. Iskreno, moja obitelj i prijatelji u Engleskoj prema svemu imaju stav “Ne uzrujavaj se i nastavi dalje.” Nova vrsta virusa nije donijela masovnu paniku, posebno zato jer je Svjetska zdravstvena organizacija objavila “kako je mutacija virusa normalna stvar u epidemiji i da je sve pod kontrolom.” Postoji stanovita zabrinutost oko “novog normalnog” s spomenutom mutacijom i zatvorenim granicama, što je samo uvod u Brexit.

Zoom umjesto zagrljaja

Zaista kaotičan završetak ionako kaotične godine. Bez sumnje, u cijeloj situaciji veliku ulogu ima i politika. Boris i Emmanuel se natežu, jer, u ovom je trenutku u Kentu parkirano oko 1500 kamiona koji čekaju ukrcaj na trajekte za Francusku. Optužbe lete preko La Manchea brže nego se kreću trajekti. U Parizu inzistiraju na PCR testovima koji su sporiji i čiji se rezultati čekaju tri dana, dok Downing Street inzistira na brzim testovima čiji su rezultati vidljivi nakon 15 minuta. Za vozače kamiona ove godine neće biti s(S)retan Božić. A ovo je samo vrh ledenog brijega onog što slijedi. Vrijeme brzo leti, 31. prosinca je pred vratima. Ako se ne postigne sporazum, Velika Britanija izlazi iz EU bez dogovora. Covid-19 pokazao nam je kakav može biti život bez dogovora. Gledajući sa strane, s jednom nogom u jednom, a drugom u drugom “taboru”, u ovom “biti ili ne biti” trenutku, ne mogu se oteti dojmu da bi ovaj nered mogao donijeti negativan utjecaj i na našu turističku sezonu. Zahvaljujući čudu moderne tehnologije, barem ću virtualno biti na Božić sa svojom obitelji. Ali, ipak, ne mogu dočekati da dođe vrijeme da deinstaliram ZOOM i stvarno zagrlim svoje najdraže. Ali proljetni vjetrovi nove godine otpuhat će valjda i ovu savršenu oluju.
19. travanj 2024 09:35