StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetRADNI SASTANAK |

NUŽNA REVITALIZACIJA HRVATSKOG TAEKWONDOA ‘Klubovi gube članove, natjecat ćemo se na otvorenome‘

Piše Dv
24. ožujka 2021. - 13:28

Proteklog vikenda na na Gripama se održao radni sastanak čelnih ljudi Hrvatskog taekwondo saveza na čelu s predsjednikom Antom Nobilom i predstavnicima klubova Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije. Dio je to incijative Saveza da se u što kraćem periodu obiđu regionalni centri diljem Hrvatske kako bi se utvrdile posljedice COVID – 19 krize na taekwondo sport.

Problema je mnogo, istaknuo je predsjednik HTS-a Anto Nobilo

Nakon gotovo godinu dana korone klubovi su u teškoj situaciji. Neki poput splitskog Marjana, koji ima vlastite dvorane, doživjeli su manje gubitke, no neki su izgubili i do polovicu članova jer škole nisu dozvoljavale treninge u svojim dvoranama. Nadam se da nećemo izgubiti cijele generacije - rekao je Nobilo pred novinarima u Olimpijskom centru na Gripama.

Plan Saveza je da se u travnju održe polaganja za crne pojaseve regionalno diljem Hrvatske i da se održe natjecanja u disciplini tenike.

Za motivaciju djece za treninge nužna su natjecanja u skladu s uputama Stožera

Kako bi premostili zabranu održavanja natjecanja u zatvorenom prostoru, taekwondoaši će organizirati natjecanja na otvorenom čim to vremenski uvjeti dopuste.

- To je nešto što nismo nikad napravili. Krenuli bismo dolaskom toplog vremena, vjerojatno po Dalmaciji. Našli bismo igrališta za košarku ili rukomet s tribinama i na beton bi stavili tatami, ali bismo izbjegavali veliki broj natjecatelja. Plan je cijelog ljeta održavati takve turnire kako bismo u rujnu, uz dovoljnu procijepljenost, mogli krenuti u normalniju novu sezonu - objasnio je Nobilo.

U ime domaćina TK Marjan sastanku je prisustvovao i Mario Kozić, ujedno i član Upravnog odbora HTS-a. Apostrofirao je glavni problem.

- Klubovi ne mogu trenirati u školskim dvoranama i zato neki imaju pad članstva i do 50 posto. Djeca često završe u izolaciji pa nemaju kontinuitet treninga. Gubimo praktički cijelu generaciju kadeta, ali nije to ništa s čime ne možemo izaći na kraj.

Vrhunski sportaši spremni za najveća natjecanja

Za vrijeme pandemije treninge su redovno pohađali vrhunski sportaši poput Lovre Brečića iz Marjana, potencijalnog olimpijca:

- Ne znam još kako će izgledati europske kvalifikacije za Tokio, ali morao bih ući u finale za plasman. Stalno sam u treningu i ne osjećam da sam izgubio natjecateljsku formu - rekao je Brečić.

Paraolimpijac Ivan Mikulić, član splitskog Galeba sigurni je putnik na Paraolimpijske igre u Tokio.

- Prošlo je godinu i pol od zadnjeg nastupa i baš mi fale natjecanja, ali dobro treniram i u Tokio idem po zlato, uvjeren je Mikulić.

Inicijativa HTS-a jako je dobro prihvaćena od strane klubova koji imaju prilike iznijeti probleme s kojima su suočeni i dogovoriti plan rada za naredno razdoblje, sve s ciljem revitalizacije taekwondo među mlađim dobnim skupinama.

24. travanj 2024 03:26