StoryEditorOCM

Novim Zakonom o braniteljima Plenkovićeva Vlada se ruga hrvatskim građanima

Piše jutarnji list
4. veljače 2021. - 21:38

Treba se nadati da će Vlada, pošto završi procedura savjetovanja sa zainteresiranom javnošću o prijedlogu izmjena Zakona o braniteljima, pospremiti taj dokument i zauvijek na njega zaboraviti, piše Jutarnji list.

Sve drugo bilo bi ruganje svim građanima koji se bore za opstanak i državi uplaćuju visoke poreze i parafiskalne namete, svima onima u Zagrebu i okolici koji su prije nešto manje od godinu dana stradali u potresu, a još nisu dočekali ni "o" od obnove svoje imovine, Banijcima koji su ostali bez ičega i pred kojima je duži period života u kontejnerima, ugostiteljima i drugim poduzetnicima koji su dosad propali zbog korone, kao i onima koji će im se pridružiti ako im se pod hitno ne omogući rad. Bude li doista inzistirala na donošenju izmjena Zakona o braniteljima koje je predložilo Ministarstvo Tome Medveda, Vlada će se najviše narugati mladim ljudima koji bi željeli ostati i raditi u Hrvatskoj.

Naime, već je postojeći Zakon o braniteljima koji je HDZ-ova većina usvojila 2017. godine preko svake mjere opteretio hrvatske porezne obveznike, i to dvjema glavnim osnovama. Jedna je davanje mogućnosti stjecanja statusa hrvatskog branitelja pripadnicima HVO-a, što za posljedicu ima to da pripadnici oružanih snaga druge države i članovi njihovih obitelji imaju pravo na sve privilegije u kojima već desetljećima uživa domaća braniteljska klasa. Druga je bilo brisanje crte podvučene pod stjecanje statusa hrvatskog ratnog vojnog invalida (HRVI) te omogućavanje da se taj status i dalje može stjecati.

Pokazalo se, međutim, da je hrvatska birokracija svugdje ista i da je jednako nefunkcionalna neovisno o tome pojavi li se pred njom poduzetnik koji proizvodi čavle ili muškarac koji se nakon 30 godina od početka rata sjetio da bi želio status HRVI-ja. Autori zakona su nezadovoljni jer se pokazalo da se teško konzumiraju privilegiji koje su tako obilato dodijelili braniteljskoj klasi, pa su odlučili preskočiti prepreke. Vladi, međutim, nije palo na pamet da bi nešto trebalo učiniti s neefikasnim državnim aparatom, s tromom birokracijom koja će eutanizirati sve pred sobom, nego su ponovno posegnuli u Zakon o braniteljima.

Već je postojeći Zakon o braniteljima bezobrazan prema hrvatskim građanima koji pune proračun, prema invalidima, djeci s posebnim potrebama, socijalnim slučajevima, umirovljenicima koji su mirovine stekli na temelju punog radnog staža, civilnim žrtvama rata... A predložene izmjene su pljuvanje na samu ideju države socijalne pravde i jednakih šansi za sve građane.

Suluda je sama pomisao da se 30 godina nakon rata dodjeljuju statusi ratnih vojnih invalida, a da pritom za ostvarivanje privilegija više ne bi bilo potrebno čak ni utvrđivanje ratnog puta, nego bi se to rješavalo uvidom u registar branitelja koji je, uzgred budi rečeno, Vlada proglasila tajnim!

Posve je sigurno da ima branitelja koji kroz sve ove godine nisu uspjeli ostvariti neka prava koja im pripadaju, no ako im je potrebna pomoć, država im treba pomoći s nekih drugih osnova, i to pod istim uvjetima kao i svima ostalima.

Dosta je braniteljskih privilegija. Krajnje je vrijeme da se ulaže tamo gdje će se otvarati neke perspektive i stvarati nova dobra, piše Jutarnji list.

20. travanj 2024 08:58