StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetRODITELJI, UKLJUČITE SE

Novi Zakon u e-Savjetovanju: Studenti i đaci moći će godišnje zaraditi 24.000 kuna

Piše MRK
6. kolovoza 2022. - 11:34

Ministarstvo financija u javnu je raspravu pustilo izmjene Zakona o porezu na dohodak prema kojima će uzdržavani članovi obitelji za koje se poreznim obveznicima uvećava osobni odbitak godišnje moći zaraditi do 24.000 kuna.

Studentske udruge već godinama traže da se prag prihoda do kojega su njihovi roditelji i skrbnici imaju pravo na osobni odbitak na ime njihova uzdržavanja uveća, u odnosu na prag od 15.000 kuna postavljen još 2017.

Od Ministarstva su to tražili i poslodavci u turizmu, zbog nedostatka radnika tijekom turističke sezone.

Ovim Prijedlogom zakona predlaže se povećanje iznosa do kojeg se neka osoba može smatrati uzdržavanim članom. Navedeni iznos povećava se na način da se isti određuje u visini šesterostrukog iznosa propisanog osnovnog osobnog odbitka, odnosno godišnje 24.000,00 kuna, navodi se u prijedlozima izmjena e-Savjetovanja koje možete naći ovdje .

 Povećanjem iznosa primitaka koje fizička osoba može ostvariti na godišnjoj razini kako bi se mogla smatrati uzdržavanim članom, uzdržavateljima i uzdržavanim članovima povećava se raspoloživi dohodak. Shodno tome, izvršit će se i prilagodba iznosa primitaka učenika i studenata za rad preko učeničkih i studentskih udruga na koje se ne plaća porez na dohodak s 15.000,00 kuna na 24.000,00 kuna.

Predloženim izmjenama prvenstveno se želi potaknuti mlade ljude koji nastoje steći radno iskustvo tijekom studija na veći angažman na tržištu rada. Ujedno, budući da je unazad nekoliko godina uočena potreba za radnicima na domaćem tržištu rada osobito u djelatnostima vezanima za turizam u vrijeme turističke sezone, kroz rad studenata privremeno i djelomično bi se riješio taj sve izraženiji problem. Većim angažmanom studenata u sezonskim poslovima u turizmu smanjila bi se potreba za stranom radnom snagom, navodi se među pitanjima koje treba urediti novim Zakonom puštenim.  

25. travanj 2024 18:54