StoryEditor
Hrvatska i svijetKORONA NE POPUŠTA |

NOVI PODACI HZJZ-A: U zadnjih tjedan dana oboljelo 1517 osoba, najviše ih je u dobi od 51 do 65 godina

Piše Slobodna Dalmacija
15. rujna 2020. - 20:19
CROPIX
Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je tjedno izvješće s najnovijim informacijama vezanim za borbu protiv koronavirusa.
Ukupno je 120 preminulih osoba u ovom valu epidemije. Većina preminulih osoba imala je značajne komorbiditete ili su bili visoke životne dobi. Prosječna dob umrlih u ovom valu epidemije iznosi  76,7 godina. Četrdeset i osam osoba je na respiratoru, izvjestio je HZJZ, donosi Slobodna Damacija.

U dvotjednom razdoblju od 1.9.-14.9. sve županije zabilježile su novooboljele slučajeve bolesti COVID-19. Najviše novooboljelih opet bilježi Splitsko-dalmatinska županija, a slijede je Grad Zagreb te Dubrovačko-neretvanska županija.
Najmanje novooboljelih zabilježeno je u Međimurskoj i Varaždinskoj županiji. Najveću 14-dnevnu stopu također ima Splitsko-dalmatinska županija, a slijede je Dubrovačko-neretvanska i Požeško-slavonska županija, navodi na svojim stranicama HZJZ.

Od 17 do 42 hospitaliziranih

Broj hospitaliziranih slučajeva po danu, posljednji tjedan kretao se između minimalnih 17 i maksimalnih 42, dok se udio hospitaliziranih slučajeva u ukupnom dnevnom broju potvrđenih slučajeva kretao se u rasponu od 9,7 posto do 26,2 posto.
Od ukupnog broja potvrđenih slučajeva u zadanom tjednom periodu, njih 14 posto je hospitalizirano. Na respirator je u istom periodu stavljeno 16 osoba, što čini 1,1 posto od ukupnog broja potvrđenih slučajeva, navodi HZJZ.
U posljednjih tjedan dana preminulo je 26 osoba, od toga je deset (38,5 posto) osoba bilo na respiratoru.
U kontinentalnom dijelu zemlje u posljednjih tjedan dana u svim su županijama kontinentalne Hrvatske zabilježeni novooboljeli slučajevi, najviše u Gradu Zagrebu, Brodsko-posavskoj te Zagrebačkoj županiji.

Najviše 7-dnevne stope na dan 14. rujna zabilježene su u Požeško-slavonskoj, Virovitičko-podravskoj te Brodsko-posavskoj županiji. Iako se i dalje bilježe oboljeli čiji se izvor zaraze povezuje s ljetovanjem na obali, njihov se udio značajno smanjuje. Povećao se broj svadbenih slavlja na kojima su zabilježeni oboljeli, no na većini nije došlo do velikog širenja među uzvanicima, dok su veći priljev oboljelih zabilježen na svadbenim slavljima u Brodsko-posavskoj, Varaždinskoj, Bjelovarsko-bilogorskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Maturalne večere, škole...

U Požeško-slavonskoj županiji bilježe se oboljeli povezani s maturalnom večerom te sakralnim događajem. U Gradu Zagrebu zabilježeno je grupiranje oboljelih povezano s organiziranim događajem u Splitsko-dalmatinskoj županiji.
Grupiranje oboljelih zabilježeno je u zdravstvenim ustanovama u Gradu Zagrebu, Brodsko-posavskoj i Virovitičko-podravskoj županiji te ustanovi za smještaj u socijalnoj skrbi u Sisačko-moslavačkoj županiji. Slučajevi bolesti pojavili su se i u školama.
S druge strane, u primorskoj Hrvatskoj zabilježeni su slučajevi oboljelih osoba u svim županijama. Najveći broj oboljelih zabilježen je u Splitsko-dalmatinskoj, Zadarskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a najveća 7-dnevna stopa u Dubrovačko-neretvanskoj, Splitsko-dalmatinskoj i Zadarskoj  županiji.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji manja grupiranja zabilježena su u dva samostana. U Primorsko-goranskoj županiji i ovaj je tjedan zabilježen značajan broj oboljelih vezan uz organiziranu kulturnu manifestaciju na otvorenom, a manje grupiranje oboljelih zabilježeno je i u ustanovi predškolskog odgoja u Istarskoj županiji.

U Zadarskoj županiji dva su vrtića u samoizolaciji i razred u jednom školskom objektu. Grupiranja oboljelih zabilježena su i na radnom mjestu u Dubrovačko-neretvanskoj županiji te Šibensko-kninskoj županiji.

Oboljeli su zabilježeni i u domu za starije u Ličko-senjskoj županiji. Oboljelih sa svadbenih slavlja bilo je u Zadarskoj županiji te Ličko-senjskoj županiji, kao i u kontinentalnom dijelu Hrvatske. Premda su se oboljeli pojavili na više vjenčanja, nije na svima zabilježeno veće širenje među gostima.

Značajan je udio oboljelih koji su kontakti ranije evidentiranih slučajeva, donosi Slobodna Dalmacija.
 
loading...

Izdvojeno

01. listopad 2020 04:02