StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSULUDI POHOD

Norveška u šoku: Muškarac lukom i strijelom ubio petero ljudi

Piše Jutarnji list
14. listopada 2021. - 07:54

Pet osoba je ubijeno, a dvije su ozlijeđene u napadu koji se dogodio u četvrtak navečer u inače mirnom gradu Kongsbergu na jugu Norveške. Muškarac koji je napad izveo lukom i strijelom je uhićen, a policija ne isključuje mogućnost da se radi o terorističkom činu donosi Jutarnji

U 18:13 policija je primila prvu dojavu da jedna osoba hoda po gradu s lukom i strijelom, a nešto više od pola sata kasnije, u 18.47, napadač je uhićen.

Policija je potvrdila da je uhićen 37-godišnjak, državljanin Danske. Aftenposten javlja da je počinitelj prešao na muslimansku vjeru. Ima prebivalište u Norveškoj, a nakon uhićenja prevezen je u policijsku postaju u obližnji Drammen.

Njegov odvjetnik Fredrik Neumann je za list VG izjavio da je razgovarao sa svojim klijentom koji je ispitan.

- Ispitivanje je završilo u 5.12. Moj klijent surađuje s policijom i detaljno opisuje što se dogodilo, rekao je.

Policija je izvijestila da u ovom trenutku neće iznositi dodatne detalje o počinitelju i okolnostima uhićenja. Jedna od ozlijeđenih osoba je i policajac. Ozlijeđene osobe su na odjelu intenzivne njege.

- Policija je prije uhićenja ispalila nekoliko hitaca upozorenja. To nešto govori o ozbiljnosti situacije, rekao je Øyvind Aas, načelnik policije za Buskerund i jugoistočnu policijsku zonu.

Uobičajeno mirno predvečerje u centru Kongsberga pretvorilo se u noćnu moru, a o trenucima užasa svjedoči Geir Bjerknes koji je legao spavati prije odlaska u noćnu smjenu.

- Supruga me došla probuditi i rekla mi je da lik s lukom i strijelom napada po ulici i da je nekoliko ljudi ozlijeđeno.

Nakon toga više nisu izlazili na ulicu, po preporuci policije.

Novinari Aftenpostena ipak su ga zatekli na ulici nakon što je policija javila da je situacija stabilna.

- Ovo je tako mirno mjesto. I zbog toga je ovo jako čudno i uznemirujuće. Naravno da se bojim, izjavio je.

Geir Innleggen živi nekoliko metara od mjesta gdje je počinitelj trčao okolo. U kući s druge strane nalazi se velika, dugačka strijela, zabijena u zid.

- Ležao sam na kauču kada je stigla poruka. Ne mogu vjerovati da se tako nešto moglo dogoditi. Prestrašen sam. Isprva sam mislio da je neka šala. Izašao sam van, a posvuda su bila plava rotirna svjetla

Marit Hoefle kaže da su policajci obilazili kuće i pitali ukućane jesu li dobro.

Laila Gustavsen, bivša državna tajnica i parlamentarna zastupnica Laburista, živi izvan centra Kongsberga i jako je potresena stravičnim događajima.

- Helikopteri nadlijeću grad, sve je puno policije. Nestvarno je da se ovako nešto može dogoditi u gradiću poput našega. Ne znamo tko je ozlijeđen ili ubijen u napadu. Prilično zastrašujuće iskustvo

Ulice u centru grada su gotovo prazne, a policija obilazi kuće i mjesta zločina u sklopu istrage, donosi Jutarnji

23. travanj 2024 11:19