StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetAFERA NA PELJEŠCU|

Nisu nas ni pitali, ni izvlastili, nego udri gradit preko naše zemlje!

Piše Ahmet Kalajdžić
17. rujna 2020. - 17:44
Nezadovoljni postupcima nadležnih, prvenstveno članova Uprave Županijske uprave za ceste Dubrovačko- neretvanske županije, pojedini mještani Putnikovića na Pelješcu kontaktirali su nas kako bi se požalili na ponašanje cestara.
Kažu da su posrijedi nezakonitosti i da nije riječ samo o redovitom održavanju prometnice, nego radovima koji se obavljaju na njihovu štetu.

U vrijeme kad je Pelješac, prvenstveno zbog izgradnje Pelješkog mosta i pristupnih cesta, postao najveće gradilište u Hrvatskoj, ima i onih koji upozoravaju da nije sve toliko idilično. Ne protive se kapitalnoj investiciji, već su principijelno protiv za njih nelegalnih postupaka.


image
Slobodan Vukotić pokazuje dio proširene ceste za koju vlasnici nisu obeštećeni
Ahmet KALAJDŽIĆ

 

Drumsko razbojništvo!


U Putnikovićima nam poduzetnik Slobodan Vukotić, inače član Općinskog vijeća Stona priča:- Nisu nas pitali, ni izvlastili, odnosno platili za dijelove oduzetih parcela. Ljuti smo i zbog lokalne samouprave, a sporni dio ceste Žuronja- Brijesta za koji to nisu tražili, prema osobnoj procjeni, dug je oko 1,5 km. Cesta je poroširena za metar do metar i pol s istočne strane, zapravo desne strane u smjeru Brijeste, prema brdu. Ima tu i "državnih", odnosno parcela u vlasništvu Hrvatskih šuma, ali je značajan dio privatno vlasništvo. Prije nekoliko godina dio ceste već je proširen, ali i tada pod oznakom "održavanja cesta". No, cesta se ne može širiti u sklopu održavanja, nego se za to moraju ishoditi dozvole, a preduvjet im je rješenje imovinsko- pravnih problema. Tijekom širenja posječeno je nekoliko stabala smokvi i masline, a na dijelu tako stvorenog proširenja kao priprema za asfaltiranje već je postavljen i tampon- materijal. Prosvjedujem ne zbog namjere, nego načina rada i kao rezultat svega možda postignem tek stvaranje ozračja linča na lokalnoj razini, ali tvrdim: ovo je drumsko razbojništvo! Radove su platili oko 120 tisuća kuna i uzeli kao podizvoditelja jednu građevinsku tvrtku iz Janjine - priča Vukotić te dodaje:

image
Slobodan Vukotić
Ahmet KALAJDŽIĆ


- Odgovorno tvrdim da suglasnost vlasnika zemljišnih parcela nije dobivena, prema Zakonu o cestama zemljište uopće nije izvlašteno, a Županijska uporava za ceste (ŽUC) nema lokacijsku dozvolu za radove rekonstrukcije ceste, što na opisani način proširenja podržava i lokalna vlast. Te radove, jer nisu ovlašteni, nije dozvolio naš Mjesni odbor Putnikovića. Zbora građana nije bilo, a radove je blagoslovila Općina Ston. Ništa im, pa ni privatno vlasništvo nije sveto. Bahati su! Posebno me dojmilo kad sam lani bio primljen od Iva Kaštelana kao odgovorne osobe Županijske uprave za ceste oko izvođenja radova bez lokacijske dozvole na tuđem zemljištu. Tada me samo upitao: I što ćemo sad? No, istina je da su odmah nakon tog našeg susreta svi daljnji radovi obustavljeni!
 

Probudili su despet


Načelnik Općine Ston Vedran Antunica odgovara kako im je nakana samo poboljšanje komunalne infrastrukture, gdje god se to može.Potražili smo i ostale vlasnike dijela uzurpiranih parcela. Međutim, vrijeme je trganja grožđa i mještane Putnikovića nismo zatekli u njihovim kućama. Ipak, čuli smo se telefonom i od poljoprivrednika Ante Provića doznali da ga nitko od izvođača nije pitao za suglasnost:

image
Proširenjem će cesta Žuronja-Brijesta postati lakša za promet
Ahmet KALAJDŽIĆ


- Moja dionica ceste duga je nekih 30 metara i moram priznati, kako ne dolazim često na Pelješac jer živim u Opuzenu, o svemu su mi javili rođaci i moj kum. Što reći nego da ne bih imao ništa protiv da su me investitori pitali i ponudili pristojnu cijenu. Mislim da bi smo se lako i brzo dogovorili. Na Pelješcu žive djeca očevog brata i tu sam suvlasnik, rođak je u Engleskoj, a moj brat u Splitu. Nisam protiv dogovora ali me nisu obavijestili i to nije u redu.

Čuli smo se i s domaćicom Marijom Pečko koja naglašava da nije protiv napretka ali jest protiv oduzimanja zemljišta bez pitanja:
- Nitko me ništa nije pitao, ni muža niti djecu! Tijekom radova su nam poviše kuće posjekli dvije lijepe smokve i oduzeli dio parcele u dužini možda 100, a širini metar i pol- ističe domaćica dok obrtnik Dragan Đuračić dodaje:
-Cesta prelazi preko tri moje parcele, u ukupnoj dužini oko 80 metara. Izvođači me uopće nisu kontaktirali! Iznenađen sam tim kaubojskim načinom postupanja: vjerujte mi, da su me pitali, dao bi im jer je to za opće dobro cijelog Pelješca, pa i za boljitak mene i moje obitelji. I vjerujte: ne bih im tražio ni kune! Ali, pošto nisu, sad im ne dam! Nikome ne dopuštam da nasilno i bez pitanja ulazi na moj posjed. Sad su mi probudili inat i za despet im ne dam!

image
Ahmet KALAJDŽIĆ

 

'Silenzio stampa' iz ŽUC-a


Međutim, unatoč zamolbi da ubrzaju, iz Županijske uprave za ceste do zaključenja ovog broja "Dubrovačkog vjesnika" nismo dobili odgovore na upit o cesti Žuronja – Brijesta. Tako smo ostali uskraćeni za informaciju pod čijom se nadležnošću izvode navedeni radovi, zašto ŽUC nije tražila suglasnost niti obeštetila vlasnike parcela na prostoru kojih se proširio kolnik te ako je to točno, zašto nisu tražili suglasnost. Zanimalo nas je i hoće li, kao i kada, doći do obeštećenja. Usmeno smo ih zamolili da požure odgovor, ali su nam uzvratili kako će iskoristiti zakonski rok od 15 dana za slanje odgovora.

 
17. travanj 2024 17:06