StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetU DOMU KANDIDATA|

NIKOLA DOBROSLAVIĆ: Uskrs je najljepši s najmlađima koji rado prenose stare običaje Grgurića

Piše DV
14. travnja 2021. - 15:50

-Uskrs kao najveći kršćanski blagdan za sve vjernike znači vjeru u dobro, u pobjedu dobra, u pobjedu istine, pobjedu života. On je poruka da jedan mukotrpan prolazak kroz patnju na kraju ipak dovede do pobjede. Da trebamo biti pripravni izdržati teškoće i vjerovati u dobro." - opisao nam je što za njega znači blagdan Uskrsa, župan Dubrovačko-neretvanski i kandidat i na nadolazećim izborima, Nikola Dobroslavić. Kako ga slavite u vašoj obitelji?
-Blagdan je uvijek okupljanje obitelji, sve se odvija u posebnom ozračju. Sudjeluje se u pripremama, u crkvenim obredima, važan je uskrsni svečani ručak, a djeca odnosno unuci nakon ručka čestitaju Uskrs susjedima i za to bivaju nagrađeni „penganim“ jajima." Koji su običaji u vašoj obitelji najomiljeniji za i oko Uskrsa?
-Uskrsno vrijeme počinje korizmenim suočavanjem svakoga sa samim sobom i razmišljanjem o Kristovoj muci za spas čovječanstva. Za Palmanu nedjelju pletu se pome, za što je potrebna posebna vještina. Djeca od listova prave križeve koji se nakon blagoslova u crkvi nose skupa s maslinovom grančicom u svaki dio „baštine“ (posjeda). Pred blagdan se „pengaju“ jaja. Za Cvijetnicu i na Veliki petak u crkvi se izrazito lijepo pjeva tadicionalni napjev Muke Kristove. A na sam blagdan središnje mjesto nakon sv. mise je svakako obiteljski svečani ručak." Što se za blagdan nađe na trpezi i što je tipično ili tradicionalno kod jela za vašu obitelj?
-Priprema se “žuti kruh“ najsličniji pinci, ali također i sličan kolač s marmeladom. Za Veliki petak, ranije je to bilo i cijelu subotu do večernje mise, konzumirala su se nemrsna jela, u pravilu riba. Za ručak na sam dan Uskrsa na stolu je janjeće ili kozleće pečenje." Što su vam u naslijeđe ostavile starije generacije u vašim obiteljima, poput nekog omiljenog slatkog ili slanog recepta, neke igre ili nešto slično što vam je jako drago?
-Moja pokojna supruga kao rođena Šveđanka bila je naučila sve običaje i sve slastice koje su se tradicionalno pravile za Uskrs, a to znanje su preuzele i obitelji moje troje djece. Ti običaji su manje više jednaki u svim obiteljima u Grgurićima. Sjećam se da je u mom djetinjstvu bio običaj gađanja jaja kovanicama, pa bi se za svaki promašaj plaćalo, a u slučaju pogotka nagrada je bila to jaje. Također se i „tucalo“ jajima kako bi se doznalo koje je jaje najtvrđe." Još jedan Uskrs prolazi nam pod oštrim epidemiološkim mjerama, što se za vas u proslavi promijenilo od zadnjeg puta kad se slavilo bez ograničenja?
-Ove ćemo godine ponovo svi Uskrs proslaviti drugačije, bez okupljanja šire obitelji, time i manje svečano. Međutim blagdan i njegove poruke će nam ostati iste kao i uvijek: mir, duhovnost, nada, vjera u dobro, solidarnost s onima u potrebi. Jer Uskrs, bez obzira na vanjske okolnosti, jednako nosi poruku pobjede dobra nad zlom, svjetla nad tamom, života nad smrću. Što biste poručili svojim sugrađanima za blagdan Uskrsa?
-Uz čestitku za Uskrs i želju da on svima donese zdravlje, mir u duši i skad u obiteljima, poručio bih im da se nalazimo u izazovnom vremenu kakvih nema puno u čovjekovom životu. Dosad smo, uz neke manje iznimke, svi zajedno dobro odgovorili na taj izazov. Moramo ustrajati u toj odgovornosti. Pandemiji će dakako doći kraj, a taj kraj moramo dočekati sa što manje teško oboljelih, što manje preminulih i s funkcionirajućim zdravstvenim sustavom. Poštujmo mjere, riješit će se i cjepivo, vjerujemo ubrzo i lijek za ovu bolest. Moramo se u najvećoj mogućoj mjeri procijepiti. Time štitimo svoje zadravlje, zdravlje drugih, ali i osiguravamo preduvjete za uspješnu turističku sezonu."

19. travanj 2024 05:32