StoryEditorOCM

Nijemci Ukraijini šalju Leoparde unatoč protivljenju oporbe, a iz Rusije poručuju: Treba ih bombardirati, njihov teritorij i vojne baze postali naša meta!

Piše dv
25. siječnja 2023. - 12:38

Njemačka će poslati tenkove Leopard 2 u Ukrajinu i odobriti njihov ponovni izvoz iz partnerskih zemalja, rekao je glasnogovornik njemačke vlade Steffen Hebestreit.

Njemačka će osigurati 14 borbenih tenkova, kao i logistiku i streljivo, s krajnjim ciljem okupljanja dvije tenkovske bojne.

Od oporbenih stranaka je samo najveći oporbeni zastupnički klub u Bundestagu, Unije CDU/CSU pozdravio odluku o isporuci Leoparda Ukrajini. Predsjednik Kršćansko-demokratske unije (CDU) Friedrich Merz je istodobno kritizirao odugovlačenje kancelara Scholza u donošenju ove odluke.

"Zbog toga što je toliko dugo čekao s odlukom, kancelar Scholz odaje dojam nekoga koga se na ovu odluku natjeralo", rekao je Merz.

Pripadnici oporbenih stranka Ljevica i Alternativa za Njemačku (AfD) su odluku o isporuci kritizirali kao opasnu i neodgovornu.

"Njemačka se izlaže opasnosti direktnog uvlačenja u rat", rekao je predsjednik zastupničkog kluba AfD-a Tino Chrupalla. On je istodobno kritizirao činjenicu da se, zbog ustupanja tenkova, radi o "novom slabljenju Bundeswehra".

Predsjednik zastupničkog kluba Ljevice Dietmar Bartsch i istaknuo opasnost ove odluke.

"Isporukom Leoparda pada još jedan tabu u vanjskoj politici Njemačke i taj potez nas potencijalno više približava Trećem svjetskom ratu nego miru u Europi", rekao je Bartsch.

Stranke Ljevica i AfD slove kao stranke u svojim redovima okupljaju kritičare njemačkog angažmana protiv Rusije.

image

Kancelar Olaf Scholz i njemački vojnici pred Leopardom2

Ronny Hartmann/Afp

Odluka Njemačke otvara put zemljama poput Poljske, Španjolske i Norveške da pošalju svoje zalihe tenkova Leopard, piše Sky News.

"Ova odluka uklapa se u našu dobro poznatu politiku potpore Ukrajini", rekao je kancelar Olaf Scholz u Berlinu i time službeno potvrdio ono što se ranije danas najavljivalo, donosi Jutarnji list. 

Britanski premijer Rishi Sunak pohvalio je odluku Njemačke da pošalje tenkove u Ukrajinu.

"Ispravna je to odluka. Ti tenkovi, uz naš Challenger 2, ojačat će obrambenu moć Ukrajine", napisao je Sunak na Twitteru.

I poljski premijer Mateusz Morawiecki zahvalio je njemačkom kancelaru Olafu Scholzu.

"Odluka o slanju Leoparda u Ukrajinu veliki je korak ka zaustavljanju Rusije", tvitao je.

Očekuje se kako će uskoro i Amerikanci potvrditi kako su spremni započeti proces slanja više desetaka tenkova M1 Abrams u Ukrajinu.

Čuvši ovu vijest ruski državni mediji su pobjesnili, a pogotovo je dijaboličan bio notorni prokremaljski propagandist i ratni huškač Vladimir Solovjov, poznat i kao Putinov glas, pozvao je Kremlj da odgovori bombardiranjem Njemačke.

Francis Scarr, koji izvještava s ruske državne TV za BBC, objavio je isječak Solovjova govora na društvenim mrežama.

Solovjev je kazao da njemački narod mora znati "kakve su to nove nacističke vođe stvorili i doveli na vlast".

- Vrijeme je da pošaljemo jasnu poruku Nijemcima kako su radi slanja tenkova Ukrajini, njihov teritorij i vojne baze postali naša meta. Scholz i Baerbock ući će u povijest kao kreteni koji su od svoje države stvorili uništenu zonu. Osam godina ste podržavali naciste u Donbasu, osam godina ste lagali kroz usta vaše mutti Merkel...- poručio je Solovjov.

Za kraj Solovjov je Nijemcima poručio: "Vi europski farizeji, vi nacistička đubrad!"

24. travanj 2024 03:58