StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetTko je odgovoran?

Nije novost da je u luci u Pločama pronađen kokain, ali ono što je novo je - način dopreme. Evo kojim se sve tehnologijama koristi policija kako bi našla drogu u pošiljkama

Piše Stanislav Soldo
11. siječnja 2022. - 18:11

Nije novost da je u Luci Ploče otkriven kokain - samo u prošloj godini policija je zaplijenila preko 700 kilograma, a uhićeno je osam osoba udruženih u zločinačku organizaciju. Ali ono što je novo jest način dopreme droge, kokaina i po prvi put u Pločama heroina, koji su dovezeni u brodu sa ugljenom iz Južne Amerike, piše Slobodna Dalmacija.

I kada se mislilo da je zbog instaliranja mobilnog skenera odzvonilo švercanju, u Ploče je stigla nova pošiljka od 220 kilograma heroina i 62 kilograma kokaina, koji bi na crnom tržištu dosegnuli vrijednost od ukupno 17 milijuna eura. Ilegalni narko trgovci do sada su kokain dopremali u kontejnerima banana, ali kada su carina i policija uspješno počeli razbijati taj narko lanac, zločinačka organizacija je sa kontejnerskog prometa „prešla“ na promet rasutih tereta.

image
Tonći Plazibat/Cropix

Uz kontejnerski promet i promet rasutih tereta, uglja, koksa, boksita, željezne rudače dominantna je djelatnost pločanske luke pa brojni brodovi iz Južne Amerike i drugih sumnjivih područja pristaju u Ploče, što ostavlja mogućnost ilegalnog transporta.

U borbi sa ilegalnim pošiljkama kokaina, koje su svako malo pristizale u Ploče, carina je nabavila mobilni skener koji je lako mogao otkriti drogu skrivenu u unutrašnjosti ili oplati kontejnera, bilo da preglede vrši u samoj Luci ili prema potrebi izvan nje.

Rendgenske X-zrake prodiru i kroz tekućine, drvo i čelik, što uvelike olakšava pregled tereta i mogućnost ilegalnog provoza kokaina svode na minimum. Svjesni su toga i narko trgovci, kojima je Luka Ploče posljednjih godinu dana postala odredište domislili su se tako novom sofisticiranom načinu dopreme droge koji je isključivao kontejnere banana. Krijumčari su očito budno pratili djelovanje službi te su procijenili da će im drogu biti lakše prokrijumčariti brodovima za rasute terete, na način da je pričvrste za podvozje broda. U toj situaciji mobilni skener im ne bi mogao ništa jer on isključivo pregleda kontejnere i cisterne na terminalu i nema nikakvu uloge u podmorju.

image
Tonći Plazibat/Cropix

Od kraja siječnja prošle godine kada su krenule intenzivne policijske akcije razbijanja narkolanca, zaplijenjeno je oko 700 kilograma kokaina, visoke čistoće čija je vrijednost na EU narkotržištu procijenjena na više od 70 milijuna eura. U spektakularnim policijskim akcijama uhićeno je osam osoba iz Metkovića i Zagreba, koji čekaju suđenje zbog počinjenih kaznenih dijela neovlaštene proizvodnje i prometa drogama u sustavu zločinačkog udruživanja.

Zbog ilegalnog uvoza kokaina na meti su bili i svi oni koji su na bilo koji način bili u kontaktu sa pošiljkama banana. Tako su u ožujku prošle godine 72 kilograma kokaina sasvim slučajno završila u skladištu jedne privatne tvrtke koja se bavi veletrgovinom bananama, a u srpnju je 18 kilograma kokaina pronađeno među bananama u jednom trgovačkom lancu u Pločama.

Mobilnim skener za otkrivanje droge u kontejnerima banana očito je puno pomogao trgovcima koji su se samo zbog činjenice da prodaju banane našli na narko ruti. Međutim, on ipak ne može zaustaviti daljnje krijumičarenje kokaina jer krijumčari droga traže nove putove za svoje ilegalne aktivnosti.

Na kome je odgovornost?

Prema pomorskom pravu brodar, ali ni Luka Ploče ne mogu odgovarati za ovakve pošiljke droge. U međunarodnoj razmijeni odgovornost je na onome tko je pakirao pošiljku i pričvrstio je za podvozje broda a ne na brodu ili odredišnoj luci. U svakoj luci na svijetu se mogu dogoditi ovakve situacije.

Jednostavno je fizički nemoguće kontrolirati svaki brod koji uplovi u Luku na način da ronioci rone oko broda i traže eventualno nešto što je pričvršćeno za njega. Ovo što se dogodilo u Pločama je već viđeno u svijetu i nije prvi put da se takva metalna posuda pričvrsti za oplatu broda - rekao nam stručnjak za pomorski promet.

24. travanj 2024 19:21