StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSVE MU SE SRUŠILO...

Neutješna majka iz Hrvatske: Sinu su nastavnici par dana prije ‘maturalca‘ rekli da ne može ići na putovanje, kažu da je bolestan i da ne mogu brinuti o njemu...

Piše dv
5. rujna 2022. - 15:58

Jedna mama je u poznatoj FB grupi ‘Mame i mamine tajne‘ upitala za savjet, a onda se stvorila prava lavina komentara.

- Molim vas savjet! Sin mi treba u utorak ići na maturalac.. I meni se jave (iz škole, op.a.) u četvrtak da bi bilo najbolje da ne ide na maturalac jer ima epilepsiju - da je to obaveza. I da nitko neće na njega pazit ili mu pomoći ako dođe do epi napada. Da će se učitelji očitovati pismeno da oni nisu školovani da pruže pomoć djetetu ako dođe do napada.. Sad mene zanima smije li se djetetu zabraniti da ide na maturalac? Ja kao pratnja ne mogu s njim jer nemam gdje ostaviti mlađu djecu. Sin već skoro tri dana ništa ne jede i ne priča, žalostan je jako... - napisala je majka tinejdžera, donosi Slobodna Dalmacija.

U komentarima se navodi da su postupili okrutno, ali ima i onih koji brane nastavnike i tvrde da je škola trebala preuzeti odgovornost, a ne nastavnici. Jer ako se mladiću nešto dogoditi, tko će biti odgovoran? Nastavnici naravno. 

image

f b

image

f b

image

f b

image

f b

image

f b

Stručnjaci o epilepsiji

Djeca s dobro reguliranom epilepsijom mogu pohađati vrtiće, i pohađati nastavu u školi prema svojim mentalnim sposobnostima. Edukacija nastavnika i osoblja koje brine za dijete važna je u prilagodbi na mogući napadaj u školi odnosno vrtiću. Informacije poput prepoznavanja određene vrste napadaja, predviđanje situacija u kojima bi moglo doći do napadaja poput bljeska svjetla, u tijeku usnivanja ili buđenja iz sna, kod naglih i glasnih zvukova i slično, moraju biti jasno objašnjene osobama koje borave uz dijete, piše pedijatrica Maša Malenica za Plivazdravlje.

Ponekad se preporuča dati i pisane upute oko načina primjene lijekova tijekom napadaja, potrebe pozivanja roditelja ili hitne medicinske pomoći, te potrebe za odlaskom s nastave radi napadaja. Sva preporučena edukacija i komunikacija je neophodna kako bi se izbjegle panične situacije i pokušalo na što lakši način prebroditi sve poteškoće ove bolesti. Kod djece s dobro reguliranom epilepsijom ili napadajima poput apsansa moguće je redovno pohađanje škole uz izvršavanje svih svojih obaveza poput vršnjaka. Uz određene vrste antiepileptičkih lijekova, osobito u početku terapije, dijete može osjećati pospanost, mučninu, hiperaktivnost ili kognitivna odstupanja koji mogu prolazno utjecati na usvajanje novog gradiva i boravak u školi. Za ovakve situacije potrebno je razumijevanje nastavnika i odgajatelja kao i za pojačanu pomoć kod djece s apsans napadajima. Individualizirani pristup bez dodatne stigme će svakom djetetu s epilepsijom olakšati povratak među svoje vršnjake i nastavak školovanja kao i prije bolesti, navodi liječnica. 

Dr. sc. Ivan Bielen pak odgovara na pitanja o tome što smiju i ne smiju epileptičari. 

- Bavljenje sportom općenito ima vrlo povoljne učinke, a u osoba s epilepsijom uočen je i povoljan utjecaj na učestalost i težinu napadaja. To se tumači utjecajem sporta pri prevladavanju akutnog ili kroničnog stresa koji su dobro poznati provokativni faktori za izbijanje napadaja. Osim toga, bavljenje sportom jača osjećaj samopouzdanja i umanjuje društvenu izoliranost koja ponekad prati epilepsije.

Prilikom odabira sportskih aktivnosti, osim individualnih afiniteta, najvažnije je da korist bude veća od potencijalnih rizika. Tu je potrebna individualna procjena, najbolje u suradnji s liječnikom-epileptologom. Svaki sport ima specifične opasnosti koje treba realno sagledati i planirati odgovarajuće zaštitne mjere. Isto tako je prilikom procjene rizika potrebno uzeti u obzir kolika je vjerojatnost da dođe do napadaja.

Kao uostalom i kod ljudi koji nemaju epilepsiju, najzdravije je rekreativno, ali redovito bavljenje sportom. Mjere opreza mogu se razvrstati u nespecifične (npr. izbjegavanje većih opterećenja prilikom visokih temperatura zraka), te specifične za pojedini sport (npr. plivanje uz dobra plivača koji je upoznat s tehnikom spašavanja) - kaže taj liječnik.

19. travanj 2024 21:08