StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetzaraza bukti u neumu

Nema kolektivnog imuniteta : u jednom danu otkriveno je 10 novozaraženih a umrla je i osamdesetogodišnja žena

Piše Stanislav Soldo
11. prosinca 2021. - 08:12

Neum više nije korona free zona. Prema službenim informacijama Zavoda za javno zdravstvo Hercegovačko-neretvanske županije u Neumu je proteklih dana zabilježen porast oboljelih, samo u jednom danu bilo je deset novootkrivenih a jedna žena rođena 1941 godine preminula je u Sveučilišnoj bolnici u Mostaru. Statistički gledano u Neumu vlada velika zaraza i epidemija je na vrhuncu. Naime, zaraženo je 0.2 posto stanovnika te općine koja po Wikipediji broji 4960 stanovnika.

Usporedbe radi, tih 0.2 posto zaraženih stanovnika Neuma u jednom danu statistički (uzimajući u obzir ukupan broj stanovnika) odgovara broju od 85 osoba u Dubrovniku, 33 u Metkoviću, 18 u Pločama te čak 352 osobe u Splitu.

Tako dolazimo do zanimljivih statističkih podataka prema kojima Neum nije nikakva korona free zona u kojoj se ne moraju nositi maske niti poštivati epidemiološke mjere već je itekako rizično područje za širenje bolesti to više što su u svakodnevnim aktivnostima stanovnici Neuma navezani na dolinu Neretve i Dubrovnik.

Posljednjih dana mediji su brujali o tome kako je Neum stekao kolektivni imunitet te da se tamo ne poštuju epidemiloške mjere niti ima previše interesa za cijepljenje protiv Covida-19.

16. travanj 2024 20:10