StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetdva su ključna problema

Nestašica goriva dovela do alarmantne objave njemačkog OMV-a: ‘Ne možemo zadovoljiti potražnju za lož uljem i dizelom

Piše Vedran Marjanović/JL
5. kolovoza 2022. - 15:16

Iz njemačke ispostave austrijskog energetskog koncerna OMV Bloombergu je potvrđeno kako njihove rafinerije ne mogu zadovoljiti pojačanu potražnju za lož uljem i dizelom u južnoj Njemačkoj, piše Jutarnji.

- U južnim dijelovima Njemačke postoji nestašica goriva kao što su dizel i lož ulje jer su zalihe ograničene zbog kritično niske razine vode na rijeci Rajni - navodi Bloomberg kojem je OMV potvrdio kako ‘pozorno promatra trenutnu potrošnju lož ulja i dizela‘ te pojačanu potražnju za opskrbom gorivom ocjenjuje kao ‘rezultat nestašica na tržištima izazvanih krizom uz pretjerane špekulacije i gomilanje zalihe‘.

- Zbog niskog vodostaja na Rajni, koja je glavni koridor za transport naftnih derivata u Europi, OMV Grupa je deseterostruko povećala uvoz goriva Dunavom - referira Bloomberg, pozivajući se na podatke iz OMV-a.

Isti izvor tvrdi da se poteškoće u nabavi lož ulja i dizela, zbog istih razloga kao i u južnoj Njemačkoj, bilježe i u Švicarskoj i u Austriji. Švicarska se, podsjeća Bloomberg, opskrbljuje naftom preko dvije ključne rute, Rajne i željezničkim prometom.

- Niski vodostaji na Rajni doveli su do drastičnog smanjenja količine proizvoda koji se isporučuju rijekom, dok prekogranični željeznički promet prema Švicarskoj bilježi masovna otkazivanja i kašnjenja zbog nedostatka osoblja i tekućih popravaka. Prethodni slučaj kad je Švicarska smanjila obvezni prag zaliha nafte dogodio se u ljeto 2018., koje je također bilo vrlo sušno ljeto, a transportni kapacitet na Rajni također je bio ozbiljno smanjen - navodi portal, dodajući ako je Švicarska stabilizirala svoje tržište gorivom otpuštajući količine iz svojih strateških rezervi, smanjivši obvezne razine zaliha nafte za 6,5 posto.

Nestašicu goriva u spomenutim područjima Europe, prema ocjeni portala, pogoršali su smanjenje kapaciteta OMV-ove rafinerije u Beču i zatvaranje rafinerije u Burghausenu zatvorena zbog rutinskog održavanja. Burghausen je, dodaje se, jedno od dva skladišta koja su u četvrtak zaustavila isporuke lož ulja i dizela veletrgovcima.

- Obustava rada u Burghausenu će trajati do sredine kolovoza. Kako bismo osigurali zalihe u kratkom i srednjem roku, utovar će sada biti privremeno obustavljen dok rafinerija Burghausen ne nastavi s proizvodnjom - poručio je OMV Bloombergu.

Iz komunikacije portala i OMV-a razvidno je da su kupci goriva u Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj, koji obično uključuju veletrgovce s isporukama maloprodaji, napravili narudžbe koje su bile daleko veće od planiranih kvota, unatoč tome što su bili obaviješteni o ograničenjima opskrbe zbog održavanja rafinerije u Burghausenu.

- Zaustavljanje Burghausena, najmanje rafinerije u Njemačkoj, potaknulo je zračnu luku u Münchenu da dopremi većinu zaliha mlaznog goriva vlakovima. Zračna luka je cjevovodom povezana s Feldkirchenom, drugim mjestom OMV-a gdje su isporuke otežane - napominje Bloomberg.

18. travanj 2024 10:58