StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetHANFA UPOZORAVA

Nepredvidivi i ogromni rizici ulaganja u kriptovalute

5. siječnja 2018. - 12:34

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA) upozorava kako kriptovalute trenutačno nisu posebno regulirane unutar zakonodavstva Republike Hrvatske niti da postoji i jedan posebni propis na razini Europske unije koji izričito regulira to područje.

Iako se trgovanje kriptovalutama u medijima često spominje kao atraktivna mogućnost kako pojedinci na jednostavan način mogu zaraditi ili doći do novca za financiranje određenih projekata, valja reći kako pozivi na ulaganja u kriptovalute uglavnom dolaze putem interneta i društvenih mreža izvan Hrvatske ili EU, a u promociji se katkad eksponiraju uspješni poduzetnici i osobe iz javnog života u lokalnom ili nacionalnom okružju kako bi se pridobilo povjerenje ulagača.
Međutim, kako prenosi portal ictbusiness.info, HANFA upozorava javnost kako je često riječ o visokorizičnim i nereguliranim aktivnostima pa potencijalni ulagatelji moraju biti posebno svjesni mogućnosti gubitka svih uloženih sredstava i nemogućnosti pravne zaštite. Naime, već postoji mnogo kriptovaluta, ali ne i specifična regulativa kriptovaluta na europskoj i nacionalnoj razini koja štiti ulagače.

Rizici povezani s kriptovalutama proizilaze iz činjenice da je to uglavnom neregulirano područje, uslijed čega je češća mogućnost prijevara i drugih nepravilnosti, manjak pouzdanih i relevantnih informacija, visoki rizik od gubitka dijela ili svih uloženih sredstava te izrazita nepredvidivost promjene vrijednosti ulaganja i nemogućnost svakodobnog „izlaska“ iz ulaganja. Rizici su vezani i uz informatičku tehnologiju koja se koristi za pristup kriptovalutama od kojih je bitcoin, svakako, najpoznatiji, a valja reći i to da trenutačno na postoje primjenjiva i standardizirana pravila vezana uz kriptovalute i povezanu tehnologiju.

Zbog pojačanog interesa javnosti za ulaganja u virtualne valute, u posljednje je vrijeme uočljivo više upozorenja koja su objavili pojedini nacionalni financijski regulatori: iz Velike Britanije je upozorenje upućeno 12. rujna dok je Hrvatska narodna banka (HNB) 22. rujna objavila Upozorenje o mogućim rizicima povezanim s ulaganjima u virtualne valute. 

Posebno se skreće pažnja na upozorenja Europskog nadzornog tijela za vrijednosne papire i tržišta kapitala (European Securities and. Markets Authority - ESMA) upućena ulagateljima 13. studenog, a o temi kriptovaluta raspravljalo se i na nedavnoj sjednici Vijeća za financijsku stabilnost 12. prosinca 2017. godine.

19. travanj 2024 02:44