StoryEditorOCM
Hrvatska i svijet‘ŠUMOVI‘ U KOMUNIKACIJI |

NE ŠTIMAJU BROJKE O OBOLJELIMA OD KORONAVIRUSA Nacionalni stožer i Županijski stožeri civilne zaštite u nesuglasju?!

Piše Ana Franić/SD
24. ožujka 2020. - 22:08
Na redovitoj konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite održanoj u 16 sati, rečeno je kako su u Hrvatskoj ukupno 382 osobe zaražene koronavirusom, piše Slobodna Dalmacija.

Ravnatelj HZJZ-a, Krunoslav Capak iznio je i broj oboljelih po županijama.

- Grad Zagreb 177, Istarska županija 34, Krapinsko-zagorska 28, Primorsko-goranska 28, Dubrovačko-neretvanska 19, Osječko-baranjska 19, Splitsko-dalmatinska 17, Karlovačka 16, Šibensko-kninska 15, Varaždinska 11, Sisačko-moslavačka 5, Zadarska 3, Zagrebačka 3, Bjelovarsko-bilogorska 2, Brodsko-posavska 2, Međimurska 1, Koprivničko-križevačka 1 i Ličko-senjska 1.

Odmah nakon toga za oko nam je zapeo broj oboljelih u Dalmaciji.

Naime, Stožer civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije jutros oko 11 sati poslao je priopćenje medijima u kojem navode kako je ukupno u županiji 21 osoba zaražena koronavirusom.

Nakon popodnevne konferencije nije nam bilo jasno imamo li u Splitsko-dalmatinskoj županiji 17 ili 21 osobu zaraženu koronavirusom.

Nazvali smo prvo splitski županijski stožer koji nas je uputio na podatak iz priopćenja koji su nam poslali jutros.
Nakon toga zovemo ravnatelja Krunoslava Capaka kako bi nam objasnio koji je konačan broj oboljelih u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

image
Screenshot


- U nacionalnom stožeru dva puta dnevno, u 8 i 15 sati, dobivamo podatke s platforme koju popunjavaju svi koji vrše laboratorijska testiranja te s njima izlazimo u javnost. Dobijemo točan broj obavljenih testiranja i oboljelih po županijama. Naši podaci su točni, kazao nam je Capak u telefonskom razgovoru.

Broj oboljelih osoba razlikuje se i u Zadarskoj te Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Stožer Zadarske županije na svojoj konferenciji za medije jutros je rekao kako imaju 6 oboljelih osoba, a ravnatelj Capak popodne je kazao kako su tamo tri oboljele osobe.

Nakon konferencije Nacionalnog stožera, županijski stožer Zadarske županije medijima je u 17.30 sati poslao priopćenje kako u županiji imaju novooboljelog što ukupno iznosi 7 zaraženih osoba.

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji, lokalni stožer iznio je prijepodne podatak o 22 oboljele osobe, a popodne Nacionalni kaže 19.

Što se tiče Dalmacije, jedino se u Šibensko-kninskoj županiji poklapa broj između županijske i nacionalne razine civilnog stožera i tamo je 15 zaraženih osoba, donosi Slobodna Dalmacija.

Kada se podvuče crta nakon popodnevne konferencije prema Nacionalnom stožeru u Dalmaciji imamo 54 oboljela, a prema informacijama iz županijskih stožera 64, što znači da prema podacima dostupnima novinarima imamo nesrazmjer od 10 oboljelih osoba.
20. travanj 2024 04:15