StoryEditorOCM

Nakon sramote sa plagiranom ‘škotskom‘ kunom, HNB raspisuje novi natječaj za kovanicu eura. Pitamo vas treba li nakon svega na kovanici biti uopće kuna i koji bi vi motiv odabrali?

Piše dv
8. veljače 2022. - 13:50

HNB je upravo objavio da će raspisati novi natječaj za idejno i izvedbeno rješenje eurokovanice s motivom kune.

U priopćenju koje su poslali medijima objašnjavaju da je Komisija za novac, kao stalno i stručno tijelo Savjeta Hrvatske narodne banke koja provodi natječaj za izbor nacionalne strane hrvatskih eurokovanica, 6. veljače zaprimila izjavu Stjepana Pranjkovića kojom je odlučio povući svoj prijedlog dizajna za motiv kune te se odrekao svih prava po osnovi sudjelovanja u natječaju za motiv kune, objašnjavaju iz HNB-a.

image
'Škotska' kuna na euru

Kažu kako je na današnjoj sjednici Komisija za novac prihvatila odluku navedenog autora o povlačenju njegovog prijedloga dizajna za motiv kune, donosi Jutarnji list.

Kako navode u priopćenju, 'radi otklanjanja svih daljnjih neizvjesnosti, sumnji ili dvojbi u vezi s izborom dizajna naličja eurokovanice s motivom životinje kune, Komisija za novac donijela je odluku da se u narednim danima objavi i provede novi otvoreni natječaj za odabir prijedloga likovnog rješenja, koje se sastoji od idejnog i izvedbenog rješenja, naličja nacionalne strane Republike Hrvatske s motivom životinje kune na apoenu od 1 eura'.

Hrvatska narodna banka ističe da su u tijeku Natječaja od svih autora tražena i dobivena potrebna jamstva u obliku potpisanih izjava kojima autori potvrđuju da je njihovo autorsko djelo originalna intelektualna tvorevina nastala isključivo za potrebe Natječaja.

Kako kažu, 'hrvatska javnost od samog je početka aktivno sudjelovala u odabiru motiva nacionalne strane eurokovanica i s povećanim interesom je pratila izbor dizajna te joj zahvaljujemo na aktivnoj ulozi u pravovremenom prepoznavanju ozbiljnosti situacije u ovom važnom procesu'.

image
Jedan od dubrovačkih oriđinala Tomo Šeparović
Milo Kovač/Arhiva SD

- Novim natječajem za likovno rješenje naličja 1 eura s motivom kune neće se dovesti u pitanje pravovremena izrada hrvatskih eurokovanica, zaključuje se u priopćenju HNB-a.

Inače, odmah nakon otkrivanja plagiranja kune, pojavile su se brojne kritike da kuna baš i nije najbolji predstavnik Hrvatske te da bi možda Dalmatinac bio sretnije rješenje. Vas pitamo koje bi vi od navedenih prijedloga odabrali. 

25. travanj 2024 09:10