StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetznak za uzbunu

Najmoćnija svjetska banka napušta Njemačku - strahuju da će ove zime ostati bez struje. Evo gdje planiraju prebaciti svoje poslovanje

Piše Damjan Raknić/JL
6. rujna 2022. - 15:40

Američka multinacionalna investicijska banka JPMorgan Chase aktivnosti koje se odvijaju u njezinim uredima u Njemačkoj planira prebaciti u London u Engleskoj jer strahuje da bi u najvećoj ekonomiji Europske unije u narednim mjesecima moglo nestajati struje, piše The Telegraph, prenosi Jutarnji list.

Banka se priprema implementirati niz sigurnosnih mjera kako bi mogla nastaviti poslovati u slučaju da u Njemačkoj zbog odluke predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina da se toj zemlji prestane dostavljati plin dođe do prekida u distribuciji električne energije.

Odluka JPMorgan Chasea dolazi nakon što se produbila energetska kriza koja trese Europu. Kremlj je nedavno rekao da će plinovod Sjeverni tok 1 za nju ostati zatvoren sve dok Zapad ne ukloni sankcije koje je Rusiji nametnuo zbog rata u Ukrajini. Uz to, Organizacija zemalja izvoznica nafte plus (OPEC+) pristala je smanjiti proizvodnju sirove nafte.

JPMorgan Chase trenutno razmatra rješenja poput prebacivanja aktivnosti iz svog ureda u Frankfurtu u London i druge europske gradove. Izvor je za The Telegraph rekao da je moguće da će se prebačaji zaposlenika dogoditi u svim uredima banke. JPMorgan Chase, koji je imovinu vrijednu više milijardi dolara uoči izlaska Velike Britanije iz Europske unije prebacio iz Londona u Frankfurt, mogao bi se protiv nestanka struje boriti i pomoću agregata na dizel, a rečeno je da je moguće i da će svojim djelatnicima reći da rade od kuće kako bi smanjili potrošnju energije.

The Telegraph navodi da su ti planovi pripremljeni, ali da još uvijek nisu realizirani.

- Mnogo bi se stvari moralo poklopiti da se u potpunosti prekine dotok ruskog plina, da se ne uvedu ograničenja na upotrebu plina te da se plin ne nabavi od drugih izbora. Naš bi posao patio tek kada bi se te tri stvari dogodile - rekao je jedan izvor.

Njemačka je vlada u nedjelju objavila da će osigurati više od 65 milijardi eura vrijedan paket pomoći svojim građanima kako bi se lakše nosili s povećanim troškovima energenata i inflacijom općenito.

Europska unija razmišlja o oporezivanju svih proizvođača električne energije koji djeluju u njezinim članicama. Francuski predsjednik Emmanuel Macron podržao je takav plan. Vjeruje se da neki vlasnici vjetroelektrana i solarnih elektrana trenutno ostvaraju velike prihode jer su veleprodajne cijene struje narasle, a njihovi troškovi ostali isti. Veleprodajna cijena struje u Europi povezana je s cijenom plina, čak i ako se struja dobiva iz drugih jeftinijih izvora energije, prenosi Jutarnji list.

19. travanj 2024 15:00