StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetKORONA JE NAŽALOST TU |

NACIONALNI STOŽER - U zadnja 24 sata 56 novooboljelih! Kreću inspekcije po noćnim klubovima

Piše Slobodna Dalmacija
26. lipnja 2020. - 17:51
U posljednja 24 sata zabilježeno je 56 novih slučajeva zaraze koronavirusom pa je do sada ukupno zabilježeno 2539 osoba pozitivnih na Covid-19, objavio je Nacionalni stožer civilne zaštite, donosi Slobodna Dalmacija.

Do sada se oporavilo 2150 osoba. Preminulo je stotinu i sedam osoba. Još su 282 osobe na liječenju.
"Trenutno je potvrđeno ukupno 2.539 osoba zaraženih koronavirusom i u posljednja 24 sata zabilježeno je 56 novih slučajeva. Jedna novooboljela osoba je iz Brodsko-posavske županije, jedna iz Varaždinske županije, dvije novooboljele osobe su iz Koprivničko-križevačke županije, dvije iz Zadarske županije, pet novooboljelih osoba je iz Zagrebačke županije, pet iz Primorsko-goranske županije, pet iz Splitsko-dalmatinske županije, 23 novooboljele osobe su iz Grada Zagreba, a 12 novooboljelih osoba je iz Osječko-baranjske županije", navode iz Nacionalnog stožera.

Ukupno je testirano 75.437 uzoraka, samo u 24 sata njih 780. Na bolničkom liječenju nalazi se 51 osoba, na respiratoru nema bolesnika. 

Ukupan broj ozdravljenih je 2150, što je jedna osoba više. Ukupan broj preminulih je i dalje 107, objavio je Stožer.
Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić rekla je da nitko tko je bio na teniskom turniru u kontaktu sa zaraženim tenisašem Goranom Ivaniševićem nije ugrožen prema epidemiološkim pravilima, već samo oni u zadnjih 48 sati.

Ivanišević se testirao tri puta, prošli četvrtak, u ponedjeljak i danas je nalaz pozitivan. Teniski događaj u Zadru i kontakt je bio u subotu. Ivanišević je dva dana iza toga bio negativan, prema tome njegovi kontakti unazad dva dana, 48 sati su oni koje će epidemiolozi ispitivati, rekla je Markotić, odgovarajući na pitanje treba li premijer Plenković ponoviti svoje testiranje i ići u samoizolaciju.

"Nitko tko je bio s njim u kontaktu na teniskom turniru nije ugrožen prema epidemiološkim pravilima. Samo oni koji su s njime bili u kontaktu u zadnjih 48 sati. Epidemiološke službe će zaključiti je li se radilo o bliskim kontaktima ili ne", poručila je Markotić na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera..

Na konstantaciju da je Rajko Ostojić iz SDP-a u samoizolaciji nakon što je bio u kontaktu sa zaraženim liječnikom s Rebra, dr. Markotić je kazala:
'Pravila su za sve ista. Ja ne znam u kakvom je kontaktu bio Ostojić, no to će ispitati epidemiolozi.'
Kako to da građani ih BiH mogu ući u Hrvatsku bez samoizolacije?
- Postoji termin 'neodgodivih osobnih razloga' što je usvojeno na razini čitave EU. To je režim koji je postojao i u vrijeme vrhunca krize. Ako postoje valjani razlozi, onda je moguće ući u zemlju - odgovorio je ministar Davor Božinović.
Od danas kreću kontrole pridržavanja preporuka za sprječavanje zaraze u noćnim klubovima. Inspektori civilne zaštite i MUP-a RH obilazit će noćne klubove i provjeravati pridržavanje preporuka, rečeno je na konferenciji.

S obzirom da je u Zagrebu je najviše zaraženih povezano s narodnjačkim klubovima. Marija Bubaš, zamjenica šefa HZJZ-a Krunoslava Capaka, odgovorila je na pitanje hoće li se donijeti neke dodatne restrikcije.
- Imamo podatke, međutim radi se o nekoliko kontakata u nekoliko klubova, pa smo odlučili da će se provoditi kontrola poštovanja mjera zaštite od zaraze. Službenici civilne zaštite će s policijom obilaziti klubove. Ako uoče nedostatke, reći će vlasniku da smjesta otkloni te nedostatke ili će obavijestiti inspektorat. Pokušavamo utjecati na svijest svih, i gostiju i vlasnika, jer svima je u interesu da se poštuju preporuke - kazala je.

Hoće li zaštitne maske postati obavezne i u restoranima i trgovačkim centrima?
 - Lokalni stožeri djeluju s obzirom na epidemiološku sliku u svojoj okolini i to je dobro. Zasad još nema obveze nošenja maski u centrima, ali valja biti odgovoran i paziti na sebe i druge - odgovorila je Bubaš, donosi Slobodna Dalmacija.
19. travanj 2024 21:02