StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNOVI PODACI |

NACIONALNI STOŽER OBJAVIO Imamo 18 novooboljelih, tri osobe su preminule, županijski stožeri mogu predložiti ukidanje korištenja e-propusnica 

Piše Jutarnji.hr
18. travnja 2020. - 14:16
U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježeno 18 novih slučajeva koronavirusa, što je mali pad u odnosu na jučer, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš, donosi Jutarnji.

Nažalost, od jučer su preminule tri osobe, dvije u Splitu, žena koja je imala 96 godina, te 55-godišnji muškarac, i u KB Dubrava žena stara 78 godina. Svo troje su imali zdravstvenih poteškoća od ranije.

Hospitalizranih osoba je 361, 11 manje od jučer, a oporavljenih i optuštenih 374, 15 više u odnosu na prethodni dan. Ukupno se oporavilo 615 osoba.

- Trenutno je ovo dobar rezultat, međutim, s obzirom na ponašanje virusa u Europi, moramo i dalje biti oprezni i mudri. Ne smijemo dozvoliti da nas trenutno dobar rezultat pokoleba u poštivanju mjera. Da od početka nismo bili oprezni, sigurno ne bismo imali sada ovakve rezultate.

Vili Beroš je htio dodati još nešto.

- Negdje sam čuo da se trudnice boje da bez propusnica neće moći iz županija. Želim naglasiti da to nije slučaj, one će moći s obzirom na svoje stanje doći do bolnice i obaviti porod bez poteškoća. I još jedna nova vijest: u bolnici u Puli pokrenuto je testiranje istom metodom kao i u Zagrebu i ostalim dijelovima zemlje.

Ministar Davor Božinović objasnio je koje su to nove odluke koje stupaju na snagu od ponoći:

- Prve odluke istječu sa 19.4., danas je Stožer donio pet odluka kojima se produžavaju odluke o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti... Ona s primjenjuje do 4. svibnja, produžene su za 15 dana.
Odluka o graničnim prijelazima za tranzitni promet teretnih vozila se primjenjuje do 18. svibnja.

- To su odluke koje su harmonizirane na razini EU. Odluka o tranzitu kamiona koji idu preko teritorija RH znači da napuštamo model konvoja. Kamioni će moći ulaziti redovito. Svi koji kroz RH budu tranzitirali dobit će obavijest od strane granične policije u kojoj će stajati da su obvezni koristiti autoceste, da nije dopušteno zaustavljanje osim točno određenih mjesta, a dobit će popis tih mjesta. Mislimo da ćemo time ubrzati prekogranične procedure vezano za teretni promet kamionima, ali voditi računa o tome da ne bude zlouporaba i da svi poštuju propisane mjere.

Donijeli smo odluku o uvođenju izvanredne teretne linije u pomorskom prometu Zadar-Ancona, od 26. travnja, u skladu s preporukama epidemiologa. Do tada se ta linija mora pokrenuti da ne bi bilo rizika, prenosi Jutarnji.

Božinović je progovorio o novoj mjeri oko kretanja unutar županija.

- Što se tiče odluke o zabrani napuštanja mjesta prebivališta, tu smo otvorili mogućnost županijskim stožerima da predlože Nacionalnom stožeru da se ta mjera može primjenjivati tako da se u okviru jedn županije ne moraju koristiti e-propusnice. Time smo omogućili veću mobilnost koja je jedan od tri najveća faktora rizika, ali ograničili smo na 21 županiju, što znači da će lokalni stožeri procjenjivati situaciju i predlagati, a mi ćemo donijeti s njima odluku. Naravno, ako se pojavi žarište ili neka posebna situacija, onda se mogu donijeti posebne mjere za tu općinu ili neki drugi prostor na području županije. To su odluke koje smo donijeli, koje stupaju na snagu večeras u ponoć, a onda nakon toga ide njihova realizacija.

Krunoslav Capak progovorio je o epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj:

- Kao što vidite, imamo vrlo povoljnu brojku danas, kakvu nismo imali jako dugo vremena. Zadnji puta je to bilo između 16. i 17. ožujka. To je  jako dobro, ali moramo imati u vidu činjenicu da smo prije 8 dana imali 88, prije 5 dana 66, i da ove brojke od jučer i danas ne znače da se situacija poboljšava, ali imamo i opterećenje od prije. 500 novooboljelih su imali svoje kontakte, možda ima još i nekih asimptomatskih kliconoša. To moramo imati u vidu i reći da opasnost nije prošla. Donijeli smo čitav niz mjera koje se tiču higijene, dezinfekcije, socijalnog distanciranja... Uz ovu epidemiološku situaciju počinjemo razmatrati da neke mjere maknemo ili ukinemo. Mobilnost je ključni faktor širenja ove bolesti, sukladno tome, mi smo donijeli ove mjere. Sada smo procijenili da možemo maknuti ograničenja kretanja unutar županija, ako to županije zatraže. Između županija kretanje je još uvijek ograničeno. Tu, i sve druge mjere pažljivo razmatramo imajući u vidu činjenicu da još uvijek nismo pobijedili koronavirus.

Na pitanje o testiranju štićenika i zaposlenika u domovima za starije odgovarala jeAlemka Markotić.

'Postoje dvije vrste testova: molekularni i oni drugi koje ispitujemo. Kombinacija tih testova može poboljšati situaciju. Svi iz domova koji su imali simptome, štićenici su tetsirani. Ono što će se sada dalje pokušati napraviti je da će se koristtii serološka testiranja. Ići će se na šire testiranje osoblja i korisnika da bi se u jednom postotku detektirali i oni koji možda nemaju jasne simptome, ili oni koji su asimptomatski i preboljeli tu bolest. Jako je puno nerazumijevanja oko dijagnostike i testiranja. Radit će se kombinacija testova da bi se otkrili oni sa asimptomatskim ili blagim infekcijama ili oni koji su preboljeli pa su na neki način zaštićeni. Preporuča se da se zaposlenici testiraju, to se obavlja, a ovo su samo dodatni testovi. Molekularna testiranja se već rade, a uvest će se i ova druga. To će kao pomoćni testovi se koristiti', rekla je Markotić.

Krunoslav Capak se osvrnuo i na mogućnost ponovnog pokretanja javnog prijevoza.

'Pažljivo razmatramo sve mjere, tako i pitanje javnog prijevoza. U nekom momentu ćemo ga svakako pustiti, ali bit će propisane stroge mjere higijene, dezinfekcije i stroge mjere soc. distanciranja. Koji će to dan biti, teško je sada reći.'

I ugostiteljski objekti i frizeri te druge uslužne djelatnosti morat će se organizirati uz stroge epidemiološke mjere.
'Frizeri ne mogu upotrijebiti socijalno distanciranje ali mogu imati zaštitnu opremu i dezinficirati sve s čime oni rade. Kada epidemiološka situacija dopusti, i frizeri će početi raditi', rekao je Capak.

Božinović pak ističe da se sigurno neće sve mjere popustiti odjednom.

'O svim tim pitanjima mi razmišljamo, ali bitno je znati da one mjere popuštanja kad se s njima i krene, to sigurno ne znači sve i odjednom. Primjenjivat će se pristup u kojem će se procijeniti u kojoj je mjeri nešto što smo popustili dovelo do potencijalnog poevćanja broja oboljelih, a onda će to značiti i određene korekcije. Radi se o balansu između zaštite života i zdravlja, i omogućavanja ekonomskih aktivnosti. Svako popuštanje povećava rizik i zato je u sljedećoj fazi bitno da Stožer prati implikacije popuštanja na epidemiološku situaciju kako bismo promptno reagirali i spriječili da povećanje broja oboljelih ne dođe do eksponencijalnog rasta. O tome ćemo morati odlučivati na dnevnoj razini', rekao je Božinović.
18. travanj 2024 10:19