StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNISU KRIVE SVADBE|

BOŽO LASIĆ: Korona je u Konavlima eskalirala u školama, jedva smo nagovorili Stožer da nastavu prebaci na online, a sada nam se događa stigmatizacija

Piše Maja Rilović Koprivec
26. veljače 2021. - 07:30

Čak je 79 novih slučajeva zaraze koronavirusom danas u Dubrovačko neretvanskoj županiji - od toga je 33 iz Dubrovnika, čak 21 iz Konavala i 14 iz Župe dubrovačke, što je veliki broj za tako male općine i znak da u njima neće doći do najavljenog popuštanja epidemioloških mjera. Na području nekoliko mjesta u Konavlima stanje sa zarazom je eksplodiralo, no načelnik Općine Božo Lasić, odbija informacije kako će se čitava općina Konavle staviti u karantenu, no ljuti ga nešto drugo:

image
Božo Lasić 
Bozo Radić/Cropix

- Dosta je zaraženih i u Dubrovniku i u Župi pa bi karantena bila glupost, no ljut sam jer sam dobio informaciju da neke srednje škole nisu primile naše učenike na nastavu. Prave segregaciju među djecom! Situacija je u školama takva da se mogu poštovati sve mjere za maturante, a ionako neće nitko iz Konavala poslati svoga učenika bolesnog na nastavu!? Bilo je to možda i razumljivo dok su sva djeca išla na nastavu iz Konavala u škole, no sada je situacija jednaka za sve i u Konavlima i u Gradu pa ne znam što je tu sada problem. To nije u redu – ogorčen je načelnik Lasić. Dodaje kako su školska djeca prenosila zarazu, a bila bez simptoma.

– Sve je buknulo čim je škola počela i ne samo kod nas, to je svakom je jasno. Još prošlog tjedna mi smo primijetili da se zaraza širi među školskom djecom koja su asimptomatska i zarazila su starije ukućane. Jedva smo nagovorili Stožer da zatvori konavoske škole još prošloga tjedna – kaže Lasić.

Nismo zabranili nego preporučili

U kratkoj anketi među srednjim školama u Dubrovniku doznajemo kako svi maturanti i učenici završnih razreda iz Konavala uredno pohađaju nastavu gdje nije bilo riječi da im je preporučeno da ostanu doma, osim Turističke ugostiteljske škole Dubrovnik. Ravnatelj TUŠ-a Ante Perušina potvrdio nam je kako su kontaktirali roditelje maturanata iz Konavala s preporukom da im maturanti ostanu doma.

image
Ravnatelj dubrovačkog TUŠ-a, Ante Perušina
Cropix

– Roditelji ne čitaju dobro temeljne preporuke prema kojima svaki roditelj na osnovu svoje procjene može dijete ostaviti doma, a s obzirom na to da u Konavlima imamo situaciju koja je pomalo izmakla kontroli, ja sam još jednom poslao preporuku roditeljima da bez obzira na to što su djeca maturanti, možda ipak ovih nekoliko dana ostanu kod kuće, ali isključivo na procjenu roditelja da izbjegnemo neželjene situacije. Nikome nije rečeno da ne dolazi u školu, nego smo putem platforme poslali roditeljima preporuku da djeca iz Konavala mogu ostati kod kuće i pratiti nastavu online. Imali smo jučer situaciju da je nekoliko djece iz Konavala ostalo doma, a jedna cura je došla u školu i za vrijeme nastave pokazala simptome. Nakon što se testirala kao pozitivna sad cijeli razred ide u izolaciju. Eto, prava pegula. Čini nam se da je situacija takva da je dobro da maturanti prema procjeni roditelja ipak ostanu doma bar nekoliko dana - govori Perušina.      

Druge škole nisu donosile posebnu preporuku mimo one Stožera, pa su u Općoj gimnaziji Dubrovnik gdje je prošlog tjedna bilo 4 zaražena i 20 u izolaciji, pa ona 8 zaraženih i 50 u izolaciji u cijeloj školi, a od jučer nijedan razred maturanata nije u izolaciji, kaže ravnateljica Katarina Tolja. Svi maturanti iz Konavala uredno dolaze i u Pomorsku i tehničku školu u Dubrovniku, gdje ravnatelj Lučić kaže kako su u školi do sada imali jednog zaraženog i troje učenika u samoizolaciji. Svi učenici završnih razred iz Konavala uredno su na nastavi.

Početak i kraj u Konavlima

Širenje koronavirusa u najjužnijoj općini posljednjih je dana eksplodiralo pa je početkom tjedna svaki peti pozitivni na COVID-19 u Hrvatskoj bio iz te općine. Epidemiolozi ističu kako su zaražene cijele obitelji, naročito u tri konavoska sela te da gotovo svih mogu dovesti u epidemiološku vezu. Uz Pavlje Brdo i Grudu, Pridvorje je konavosko selo koje ovih dana broji najviše zaraženih virusom COVID-19, a i dva nedavno preminula Konavljanina oboljela od koronavirusa bili su iz Pridvorja.

image
Ivo Mujo, predsjednik udruge Agroturizam Konavle
Cropix

Ivo Mujo, stanovnik Pridvorja koji je kao član udruge Agroturizam Konavle prije desetak dana organizirao konavoske Guste od kobasica, manifestaciju izbora najbolje suhe kobasice, kaže kako su pri tome naročito vodili računa o pridržavanju svih mjera: - Sve je organizirano u vrlo uskom krugu ljudi i nitko od onih koji su bili na Gustima sada nije zaražen – kaže Mujo. Potvrdio je kako u Pridvorju ima dosta oboljelih u više obitelji, pa i onih koji imaju teže simptome, a ima dosta pozitivnih i u drugim mjestima Konavala pa i Cavtatu. - U našoj obitelji na primjer, mi smo koronavirus 'odradili' još u studenome kada nas je bilo osmero pozitivnih. Vjerojatno je da se sada virus u Konavlima brže širio preko djece kroz školu i vrtiće, a bilo je i nekih okupljanja u zatvorenom gdje se možda nije pazilo na epidemiološke mjere, a možda ni to nije razlog jer nikad se ne može biti dovoljno siguran – govori Mujo. Dodaje kako se u Konavlima sada nakon godinu dana pandemije govori da je „korona i počela u Konavlima pa je red i da u Konavlima i završi“.

16. travanj 2024 23:42