StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPostaju brutalni

Na razorenim bojištima ustaje nova ruska vojska: ‘Nije im važno koliko ljudi gube, ništa im milijun mrtvih ne znači‘

Piše dv
22. svibnja 2023. - 14:42

Nova ruska vojska izlazi iz razorenih bojišta u Ukrajini. Na istočnom krilu NATO -a, vojske saveza sada se pripremaju suočiti s ruskom vojskom koja je osakaćena, ali iskusnija, manje sofisticirana, još uvijek dobro opremljena - ali i brutalnija.

Ruski vojni promašaj u Ukrajini kupio je vrijeme NATO-u. Savez je mogao obnoviti zalihe i proširiti opseg nacionalnih vojski koje su se desetljećima prvenstveno bavile proutpobunjeničkim djelovanjem niskog intenziteta u zemljama Trećeg svijeta, donosi Slobodna Dalmacija.

Recimo, estonski ministar obrane Hanno Pevkur rekao je za Newsweek da će trebati "nekoliko godina" da se ruske oružane snage vrate na svoje sposobnosti prije invazije. No, čak i ako izgube opremu i ljude u Ukrajini, oni još uvijek predstavljaju veliku prijetnju za Estoniju, a to znači i za NATO, rekao je Pevkur u intervjuu u Ministarstvu obrane u Tallinnu.

Pevkur i drugi naglašavaju da su ruski gubici ogromni, ali unutar kopnenih snaga. Pomorska i zračna moć Moskve, što uključuje i sposobnost raketa dugog dometa, još uvijek je u relativno dobrom stanju.

"Ruska mornarica nije puno stradala", rekao je Pevkur. "Zračne snage su patile, ali ne toliko."

"Pješadija, da", dodao je ministar. "Da, izgubili su i mnogo tenkova, ali još uvijek imaju tisuće tenkova u svojim rezervama. Dobro, jako su stari. Mogu obnoviti ili renovirati jedan od tri tenka, i dalje bi imali tisuće tenkova", ističe. "To je ono što moramo shvatiti, da je Rusija prijetnja za NATO, poglavito za Estoniju, za Latviju, za istočno krilo NATO-a! Moramo biti spremni što je brže moguće."

Navodni gubici ruskog osoblja i opreme u Ukrajini su zapanjujući. Kijev tvrdi da je "odstranio" 200.000 ruskih vojnika od 24. veljače 2022., kada je počela ruska invazija. Ovo se poklapa s nedavnom američkom procjenom od 89 500 do 223 000 ruskih žrtava, uključujući 35 500 do 43 000 poginulih u akciji. Također se smatra da je Moskva izgubila oko 2000 tenkova.

Najelitnije postrojbe Kremlja predvodile su zlosretni napad na Kijev u početnim fazama invazije. Mnogi se nikada nisu vratili. Oni koji jesu opetovano su bačeni u bitke u stroju za mljevenje mesa u regiji istočnog Donbasa, ili razbijeni u munjevitoj ukrajinskoj jesenskoj ofenzivi u Harkovskoj oblasti. Brojni vojni dužnosnici su prethodno rekli za Newsweek da su neke od najistaknutijih ruskih jedinica imale gubitke od 20 do 40 posto.

"Neki od najbolje obučenih profesionalnih vojnika, nižih časnika, nekih viših časnika i generala su mrtvi. Ne možete ponovno uspostaviti tu istu razinu kvalitete u roku od nekoliko godina. Ali Ruse to, čini se, ne smeta...", tvrdi Peeter Kuimet, šef Odjela za međunarodnu suradnju estonskog ministarstva obrane.

Djelomična mobilizacija od 300.000 vojnika prošlog rujna ipak je začepila zjapeće rupe na ruskom frontu. Kremlj se do sada suzdržavao od naređivanja pune mobilizacije, unatoč pozivima utjecajnih vojnih blogera da to učini."Definitivno su imali mnogo poraza u Ukrajini, ali ljudstvo za Rusiju nikada nije bio problem", rekao je Pevkur. "Nije važno gube li 100.000, 200.000 ili milijun ljudi."

Rusija još uvijek ima dosta opreme koju može upotrijebiti da napravi probleme Ukrajini i NATO-u, nastavlja Kuimet. "Potrošili su ogromne količine precizno navođenih projektila protiv Ukrajine. Ali kako mi to procjenjujemo i razumijemo, još uvijek postoje netaknute rezerve koje mogu koristiti, kako u Ukrajini, tako i rezerve koje će zadržati za mogući sukob s NATO."

Razmjeri rata u Ukrajini istaknuli su, itekako, i nespremnost Zapada. Rusi ponekad ispale više granata u jednom danu nego što su europske nacije zajedno u stanju proizvesti u jednom mjesecu. Europski partneri pohitali su u pomoć sa svojim zalihama, ali se sada suočavaju s velikim i teškim izazovom njihova obnavljanja.

"Ovo će biti egzistencijalno pitanje", kaže Kuimet. "Jer ako pogledate kako je Rusija vodila rat u Ukrajini tijekom prošle godine, onda je to stvarno zastrašujuće. To je u osnovi srednjovjekovni način vođenja rata."

Estonski ministar obrane također je komentirao prirodu ove prijetnje. "Rusi će naučiti. Vjerojatno će modernizirati svoju vojsku. Ali sankcije bi trebale napraviti takav pritisak da se ne mogu modernizirati onako brzo kao Europa ili članice NATO-a."

"Ono što vidim unutar NATO-a je da postoji jasno razumijevanje da Rusija predstavlja prijetnju", dodao je Pevkur. "Nije bitno je li linija bojišnice 900 kilometara ili devet kilometara. Kad je linija bojišnice, onda je linija bojišnice. Čak i jedan metar izgubljenog teritorija je problem za NATO kao savez jer onda moramo priznati da članak pet. ne funkcionira. Ako želimo da Članak 5 funkcionira, onda moramo zaštititi svaki pedalj teritorija NATO-a."

Newsweek nadalje piše da će budući ruski zapovjednici biti prožeti teškim lekcijama iz svog rata protiv Ukrajine. Pritom citiraju mračno upozorenje potpukovnika Stephena Wilsona, zapovjednika britanskog kontingenta borbene skupine pri NATO-u u Estoniji: "U bliskoj budućnosti, zapovjednici satnija koji su preživjeli teške borbe protiv Ukrajinaca naučit će puno lekcija", rekao je. "I za vrlo kratko vrijeme, oni će biti zapovjednici bataljuna i brigade, bit će puno iskusniji od nas. Naučili su kako voditi blisku borbu kroz bol, krv i patnju. Ali naučili su", zaključuje.

19. travanj 2024 23:54