StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPUTINOVI ‘VUKOVI‘

Na Dodikovu paradu stigla i notorna Putinova motociklistička banda: Njihov vođa na udaru je sankcija EU-a

Piše dv
10. siječnja 2023. - 18:22

Zloglasna ruska nacionalistička motociklistička skupina koju financira Kremlj, tzv. Noćni vukovi, primijećena je u ponedjeljak u Europi.

Kako prenosi Newsweek, upravo su članovi ovog moto kluba marširali na komemoraciji u Istočnom Sarajevu koju su povodom obilježavanja "Dana Republike Srpske" organizirali etnički Srbi u Bosni, iako je najviši sud BiH taj "praznik" već dva puta proglasio neustavnim.

U spornom mimohodu u Istočnom Sarajevu sudjelovalo je oko 2700 ljudi.

“Dan Republike Srpske” Ustavni sud BiH proglasio je nezakonitim. Njime se obilježava objava Srba iz 1992. godine kojom se oni odvajaju od Bosne i spajaju sa Srbijom, prenosi Jutarnji list.

Ruski Noćni vukovi, koji već dugi niz godina podupiru Vladimira Putina, sudjelovali su u ovoj paradi s pripadnicima policije Republike Srpske, djelatnicima hitne pomoći, predstavnicima javnih institucija, sportskih organizacija i drugih udruga. Putin je članove Noćnih vukova u više navrata nazvao "prijateljima", a pojavljivao se i na njihovim skupovima.

image
Elvis Barukcic/Afp

Motociklistička banda, također poznata i kao Putinovi anđeli, našla se na meti sankcija SAD-a i Kanade zbog potpore pripajanju Krima Rusiji 2014. godine. Neki njihovi članovi u to vrijeme borili su se s proruskim pobunjenicima. Vođa kluba, Aleksandr Zadostanov, poznat i pod nadimkom "Kirurg", u srpnju prošle godine također se našao na udaru sankcija EU-a zbog podupiranja ruske invazije na Ukrajinu.

Srpski ogranak Noćnih vukova u BiH tjednima nakon početka invazije organizirao je proputinove prosvjede u Banjoj Luci. Putinovu odluku da napadne susjeda nazvali su "bitkom za oslobođenje podčinjenog ukrajinskog naroda".

Milorad Dodik, separatistički vođa bosanskih Srba, u ponedjeljak je odlikovao Putina najvišim odličjem časti za njegovu "patriotsku brigu i ljubav" prema regiji.

- Putin je zaslužan za razvoj i jačanje suradnje te političkih i prijateljskih odnosa između Republike Srpske i Rusije - rekao je Dodik, prenosi Jutarnji list.

image
Antonio Balic/Cropix
16. travanj 2024 18:22