StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetS PORASTOM BROJA ZARAŽENIH

Na COVID odjelima sve više trudnica, liječnici upozoravaju: ‘Posljednja je djevojka ‘88. godište s izuzetno teškom slikom...‘

Piše DV/PDS
2. studenog 2021. - 08:35

S porastom broja zaraženih u Hrvatskoj, liječnici upozoravaju na teškoće s kojima se susreću u radu i podsjećaju građane na važnost cijepljenja. Dr. Aron Grubešić, voditelj COVID-jedinice KBC-a Rijeka, govorio je za Novu TV o sve težoj situaciji na odjelu.

- Puno je teških bolesnika, pogotovo među necijepljenom populacijom. Cijepljenih je trenutno na odjelu ispod 20 posto. I oni su redovito, kao i do sada, sa blažom kliničkom slikom, kaže liječnik.

Sve je više trudnica, dodaje.

- Kod njih povremeno imamo teške do izuzetno teške kliničke slike. Posljednja, evo, djevojka '88 godište s izuzetno teškom slikom COVID-a, kaže Grubišić za Novu TV.

U Udruzi bolničkih liječnika pribojavaju se idućih dana. Od Ministarstva očekuju smjernice za postupanje u slučaju pomanjkanja respiratora.

Kako prenosi Slobodna Dalmacija, dr. Ivana Šmit, predsjednica HUBOL-a, pojašnjava:

- Ukoliko se takva situacija dogodi, kamo s tim ljudima, koga se zove, gdje se te pacijente transportira jer ne može se očekivati od liječnika na terenu da zivka bolnice okolo po Hrvatskoj i gleda gdje ima slobodno mjesto za tog pacijenta kojemu taj respirator u tom trenutku znači život, upozorila je Šmit.

U Zagrebu su u pripravnosti bolnice Sv. Duh i Merkur. Ako zatreba, i oni će primati stacionarne Covid pacijente. Koliko, ovisi o situaciji i naputku Ministarstva. Na Sv. Duhu su spremni.

- Adekvatno tome ćemo onda dijelove bolnice morati reducirati, to je posve logično. Ali nijednu djelatnost za sada ne planiramo gasiti. Nego raditi sve djelatnosti, naravno, u dijelu hitnih i prioritetnih pacijenata i maksimum elektivnih pacijenata koji budemo mogli raditi u takvom sustavu. Naravno da takav sustav traži dodatna naprezanja, rekao je prof. dr. sc. Mladen Bušić, ravnatelj KB-a Sveti Duh.

19. travanj 2024 21:00