StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNEMA U VIKENDICE

Mršave turističke brojke za Uskrs bit će još siromašnije bez Slovenaca koji ne mogu u Hrvatsku bez kazne: ‘Krše nam pravo na slobodu kretanja!‘

Piše slobodna dalmacija
2. travnja 2021. - 19:06

Odsad će u Hrvatsku biti moguće ući i s negativnim brzim testom. Čak i oni koji su preboljeli COVID-19 ili su cijepljeni u posljednjih 180 dana, više neće trebati novi PCR test za ulazak susjedima, piše Slobodna Dalmacija.

Javljaju to slovenski mediji o aktualnim hrvatskim mjerama, što je samo dodalo sol na ranu bijesnim stanovnicima "dežele", koji zbog restrikcija vlastite vlade neće, kako su do prije samo koji dan planirali, biti u prilici pobjeći za Uskrs na hrvatsko more. Izlazak iz Slovenije jedino je moguć, u skladu sa slovenskom uredbom koja će vrijediti do 12. travnja, za sve koji su preboljeli COVID-19 ili su cijepljeni, te za posebne iznimke.

Ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs objasnio je da, s obzirom se ljudi fizički ne mogu zatvoriti u državi, policija ima posebne upute. To znači da osoba, koja bez obzira na uredbu još uvijek želi napustiti zemlju, može biti jedan od izuzetaka, platiti kaznu i napustiti je. Hojs se pozvao na Zakon o zaraznim bolestima zbog čega pojedinac može biti kažnjen s više od 400 eura.

'Kao Sjeverna Koreja'

"Nekoć slobodna demokratska Slovenija postala je Sjeverna Koreja", "živimo u zatvoru, ne u državi", "fašisti su tijekom Drugog svjetskog rata prikupljali zlato kako bi mogli napustiti zemlju, a moderni skupljaju eure", "u srpnju će nas Hrvati dočekati s crvenim tepihom, o testovima više neće biti ni spomena", "vlada može kratkoročno zaustaviti bijeg kapitala na hrvatsko more, ali dugoročno može obrisati nos s tom odlukom","Hrvati započeli turizam", "Hrvati će učiniti sve, samo da spase turizam, čak i po cijenu veće zaraze, ionako su beskompromisni", "mi se zatvaramo, a Hrvati se opuštaju", "Kacin je već na Krku, puni bazen" – pišu Slovenci u komentarima članaka o aktualnoj hrvatskoj mjeri.

Neki su čak mogućnost ulaska u Hrvatsku s negativnim brzim testom okarakterizirali kao prvotravanjsku šalu. Pojedini među njima se izruguju glasnogovorniku slovenske Vlade Jelku Kacinu koji je lani, samo dan nakon što je Hrvatima zaprijetio kako će Slovenija turistima koji se vraćaju s ljetovanja na Jadranu uvesti mjere – karantenu ili obvezno testiranje – pohitao u svoju vikendicu na Krku gdje su ga fotoreporteri zatekli u čišćenju bazena.

Na slovensku odluku o zabrani napuštanja zemlje već su reagirali brojni tamošnji državljani koji u Hrvatskoj imaju nekretnine, pokrenuvši postupak provjere ustavnosti i zakonitosti vladine odluke zbog koje trenutno ne mogu iz Slovenije u Hrvatsku. Prijedlog da se ispita ustavnost takve odluke, koju vlada argumentira epidemiološkom situacijom, pozivajući se na zakon o zaraznim bolestima kao na pravno uporište, podnio je ustavnom sudu odvjetnik Matjaž Šaloven u ime građanske inicijative "Vlasnici nekretnina u Republici Hrvatskoj – otvorite nam granice".

Šaloven je za slovensku agenciju STA izjavio kako se zabranom prelaska granice vlasnicima nekretnina i plovila u Hrvatskoj (procjenjuje se da ih je desetak tisuća) krši ustavno pravo na slobodu kretanja te na uživanje vlasničkih prava. Njih 3500 potpisalo je peticiju u kojoj traže slobodan pristup svojim nekretninama i plovilima u Hrvatskoj, kako bi ih mogli održavati i koristiti i u vrijeme epidemije.

U peticiji apostrofiraju kako vlasnike nekretnina i plovila u susjednoj državi nije moguće tretirati kao turiste jer vlasnička prava uključuju i dužnosti kao što su održavanje te plaćanje poreza, doprinosa i naknada, te da zato nije opravdano da im se pristup imovini svaki put uvjetuje dokumentiranim dokazima o testiranju ili određivanjem obvezne karantene.

Poput izbjeglice

– Do 12. travnja, kad navodno više ne bismo trebali biti u "lockdownu", iz Slovenije u Hrvatsku možemo samo ako platimo kaznu – razočarano će poznata televizijska voditeljica i novinarka Maja Sodja iz Ljubljane. Vlasnica je vikendice u Puli u kojoj je s obitelji planirala provesti Uskrs, ali sada se sve izjalovilo. Više od pola godine nije bila u vikendici i pribojava se vlage, jer je kuća u blizini mora.

– Svi mi koji ne možemo do svojih nekretnina u Hrvatskoj brinemo iste brige. Potrebno ih je održavati, a ne možemo. Uz to, nitko ne zna što će biti nakon 12. travnja, hoćemo li i tada moći u Pulu – sumnjičavo će Maja.

Njezina kolegica Petra Čertanc rodom je Puležanka i u osam mjeseci jednom je vidjela roditelje.

– Najprije su Slovenci govorili "ne možete", pa su onda Hrvati govorili "ne možete". Planirala sam otići kući za Uskrs, odvesti djecu kod bake i djeda, a sad ovo... Problem je i što djeca starija od sedam godina moraju imati negativan PCR test. I financijski je to sada problem – govori nam Petra.

Ipak, ima i onih koji su ovih dana uspjeli "kliznuti" iz Slovenije u Hrvatsku. Jedna Riječanka s hrvatskim tablicama i dvojnim državljanstvom prešla je iz dežele u Hrvatsku bez problema, a druga se, ne želeći otkazati planirani godišnji odmor, brzinski s obitelji spakirala u nedjelju poslijepodne. Osjećala se, opisala je, kao izbjeglica dok je mahnito pakirala stvari, jer nije htjela riskirati putovanje ponedjeljkom, kako je ne bi zaustavili na slovenskoj granici. Trećoj iz prvog pokušaja nije uspjelo ući u Hrvatsku. Vraćena je, ali je otišla na drugi granični prijelaz i prošla.

Za povratak u Sloveniju svima njima trebat će negativan PCR test ne stariji od 48 sati, piše Slobodna Dalmacija.

20. travanj 2024 03:47