StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetDom kulture u Babinom polju

MLJET Predstavljena knjiga Iva Dabelića ‘‘Četničko udruženje u Dubrovniku 1934. – 1936.’’

Piše PSD.
22. rujna 2019. - 12:45
Sinoć je u Domu kulture u Babinom polju na otoku Mljetu, održano predstavljanje knjige ‘‘Četničko udruženje u Dubrovniku 1934. – 1936.’’ uglednog dubrovačkog i mljetskog povjesničara mr.sc. Iva Dabelića. Riječ je djelu koje, kako i sam autor navodi u proslovu knjige, proniče u srž čet­ničke organizacije i četničkog djelova­nja u našem Gradu, upoznaje nas s njego­vim ciljevima, metodama djelovanja i brojčanim stanjem. Knjigu su, uz samog autora, predstavili načelnik Općine Mljet Đivo Market, prof. Ivica Hajdić i prof. Pavo Jančić.

Kako je uvodno istaknuo prof. Pavo Jančić, knjiga ''Četničko udruženje u Dubrovniku 1934.-1936.'' minuciozno analizira jedan politički pokret, izvorno nastao u jednom posebnom nacionalnom okruženju, koji je u potpunosti uvjetovan društveno-povijesnim kontekstom međuratnog građanskog društva na umoru.

- Dabelić u svojoj novoj knjizi donosi sustavnu analizu jednog vremena, pružajući nam uvid u socio-politički, kulturološki i povijesni proces razvoja četničkog pokreta u Dubrovniku, njegovog karaktera, geneze, prezentacije njegovih načela, političkih transformacija, ali i društvenih relacija koje su imale ključnu ulogu u determiniranju pokreta kao takvog. Ideje, fenomeni, društveni izazovi, politička strujanja iz tridesetih godina prošlog stoljeća, u snažnoj su korelaciji s političkim događanjima iz novije hrvatske povijesti. Upravo to Dabelić sjajno primjećuje, razumije, interpretira i rasvjetljava. Njegova nova knjiga otkriva jedan skriveni, zastrti dio naše lokalne povijesti, razgolićuje istinu o jednom društvenom i političkom fenomenu koji je u konačnici zbog dubokih civilizacijskih razlika između njegovih aktera i društvenog okruženja u kojem je djelovalo, doživio sudbinu neuspjele društvene integracije i u konačnici potpune propasti - rekao je prof. Jančić.

Prof. Ivica Hajdić naglasio je kako je najnovija knjiga mr.sc. Iva Dabelića posebno važna, iz razloga što se konačno možemo pobliže upoznati s nekim novim okolnostima i spoznajama iz ne tako davne dubrovačke prošlosti, koje dosad nisu bile dovoljno poznate kako stručnoj, tako i široj javnosti.

- Premda sa znanstvene strane zadovoljava najviše kriterije, ova knjiga je ujedno i vrlo pitka, jasna, kronološki sistematična i pisana jednostavnim stilom tako da je s jednakim guštom i zanimanjem mogu čitati povijesni stručnjaci i obični građani. Smatram da će ova knjiga kao i sve dosadašnje knjige magistra Iva Dabelića biti vrlo čitane i korištene za daljnja istraživanja, analiziranja pa i uspoređivanja s drugim izvorima. Riječ je o vrijednom dijelu koje je obogatilo bogatu povijesnu građu Grada Dubrovnika s kojom je i naš otok, neraskidivo povezan - rekao je zaključno prof. Hajdić. Knjiga je prije ovog mljetskog predstavljanja svoju promociju imala i u Dubrovniku, 22. kolovoza 2019. u Dvorani Ivana Pavla II.
19. travanj 2024 20:04